(Kölcsön)tüntetés visszajár

Magyarok a lengyel kormányellenes tüntetésen.
 
 

(Kölcsön)tüntetés visszajár

Magyarok a lengyel kormányellenes tüntetésen.
 
 
 
 
 

(Kölcsön)tüntetés visszajár

Magyarok a lengyel kormányellenes tüntetésen.

A radikálisan jobboldali ellenzéki párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság nagy függetlenség napi tüntetésére Lengyelországba várják a Békemenet szervezőit, vezetőit és 500 magyar tüntetőt – adta hírül a Gazeta Polska című szélsőjobboldali lap. Ez az újság (és az általa szervezett klubok) szervezte a lengyel résztvevőket a magyar demonstrációra.

Meglepő módon egyetlen mértékadó lengyel média – beleértve a közszolgálati televízió híradásait – sem számolt be az október 23-i magyar megemlékezésekről, tüntetésekről, felvonulásokról. Kizárólag a Gazeta Prawna (a nevében jogi, de ténylegesen gazdasági lap) írt egy rövid előzetest arról, hogy október 23-án három demonstráció is lesz a magyar fővárosban az előzetes bejelentések szerint, s ennek kapcsán pár sorban emlékezett meg az 56-os magyar eseményekről.

A Gazeta Polska című radikálisan jobboldali lap sem írt a budapesti eseményekről, ugyanakkor az ünnep másnapján beszámolt arról, hogy magyar vendégeket várnak a Jog és Igazságosság (PiS) pártjának nagy tüntetésére.

A nemzetközi események azonban átteszik a manifesztáció helyszínét – a november 11-i lengyel ünnepen ugyanis a fővárosban lesz az ENSZ klíma csúcstalálkozója, s ennek kapcsán a hírek szerint Varsóba számos antiglobalista csoport fog érkezni. A Gazeta Polska szerint információk vannak arra nézve, hogy nagy mértékű összecsapások is lesznek, és „Donald Tusk csapata szükség esetén beveti a rendőrségi egységeket és a katonai rendőröket is”.

A Gazeta Polska klubjainak közössége – írja a lap internetes oldala – megünnepli a függetlenséget Varsóban és Krakkóban is, de nem akarnak részt venni a „provokációkban”. Ezért a szokásoktól eltérően egy nappal előbb, november 10-én vesznek részt a Jaroslaw Kaczynski patronálta ünnepségen, ahol a szmolenszki katasztrófa áldozatainak szentelt menet után virágokat helyeznek el Pilsudski marsall emlékművénél. Várhatóan itt fog beszélni a PiS vezetője, Kaczynski is.

A nagy ünnepen, 11-én a radikálisok azonban Krakkóban fognak demonstrálni. Erre az eseményre érkeznek a lengyelnet.hu cikke szerint a magyar barátok, több mint ötszázan, elmegy a CÖF vezetője, Csizmadia László, sok szakszervezeti vezető, ott lesz Stefka István, a Magyar Hírlap, Bencsik László, a Magyar Demokrata, Huth Gergely a Polgár Portál főszerkesztője, és más újságírók is – írta a Gazeta Polska.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.