„Éljen Horthy!” és „Szégyen, gyalázat!” a Szabadság téren

A Jobbik Horthy-szobrot avatott, civilek sárga csillaggal demonstráltak, a pártok provokációról beszéltek.
 
 

„Éljen Horthy!” és „Szégyen, gyalázat!” a Szabadság téren

A Jobbik Horthy-szobrot avatott, civilek sárga csillaggal demonstráltak, a pártok provokációról beszéltek.
 
 
 
 
 

„Éljen Horthy!” és „Szégyen, gyalázat!” a Szabadság téren

A Jobbik Horthy-szobrot avatott, civilek sárga csillaggal demonstráltak, a pártok provokációról beszéltek.

Nem sokkal dél után ért véget az igehirdetés, a templomból a tömeg az utcára vonult, hogy leleplezzék a kormányzó szobrát. A tüntetőket erős rendőrsorfal választotta el az avatóktól, helyszínen tartózkodó kollégánk szavait alig értettük a kiabálástól, fütyüléstől. Leggyakrabban az "Éljen Horthy!" és a "Szégyen, gyalázat!" csapott össze a levegőben.

A Jobbik 10 órakor kezdte meg a kormányzó mellszobrának felavatását a Szabadság téren lévő Hazatérés Templománál. A helyszínre sárga csillagot viselő demonstrálók érkeztek. A két csoportot rendőrök választották el egymástól, hangos szóváltáson, "beszólogatáson" túl viszont incidens nem történt - számolt be tudósítónk a helyszínről. A 444! szerint egyetlen komolyabb atrocitás történt: egy idősebb hölgy zsidó provokátornak nézett egy jobbikost, és ezért gyomron vágta. A "verekedőt" a szervezők elvezették.

A szoboravatásra a Hazatérés Temploma alapkőletétele és az első bécsi döntés 75. évfordulója adott alkalmat. Az avatás előtt tartott istentiszteleten felszólaló Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte, olyannak, aki "nemzetmentő" politikát folytatott. Elfogadhatatlannak minősítette, hogy a rendszerváltást követően nem rehabilitálták a kormányzót, akinek eddig nem volt köztéri szobra Budapesten.

Az istentiszteleten igét hirdető Hegedűs Loránt lelkipásztor többek között azt mondta, szerinte hamarosan "elkerülhetetlen lesz egy ismételt határozott kiállás a nemzet védelmében" és a "helyes, Isten szerinti önvédelem" az ország népe és területe védelmében.

"Jóérzésű magyar állampolgárként mélységesen felháborítónak tartjuk, és a messzemenőkig visszautasítjuk azt, hogy ennek az embernek az ország egyik legszebb terén – vagy bárhol is – szobrot állítsanak." „Horthy Miklós a magyar emberek, katonák, nők és gyerekek mészárosa, aki politikai rövidlátásával egyes számú felelősévé és okozójává vált hazánk történelmének eddigi legnagyobb tragédiájának, melyet hatásaiban csak a trianoni országvesztéshez lehet mérni" – idézi a demonstrálókat az atv.hu. Véleményük szerint egy ilyen ember emlékezete a „történelem szemétdombjára való".

Az MSZP szerint a belvárosban állított Horthy-szobor messze túlmutat önmagán. A szélsőjobboldali eszmék visszaszivárgása nem szűnik, sőt: fenyegetőbb, mint Magyarország rendszerváltás utáni történetében bármikor – írják.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, a belváros polgármestere a Hír24.hu tusítása szerint provokációnak tartja és elítéli Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt képviselője szoboravató akcióját. A politikus szerint "a provokatív akció" ürügyet szolgáltat majd a nyugat-európai baloldali lapoknak, hogy a következő hetekben "antiszemitizmust kiáltva", rossz színben tüntessék fel Magyarországot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.