Közpénz állítólag nincs benne...

Tiltakozás mellett tartották meg a Magyar Krónika lapindítóját.
 
 

Közpénz állítólag nincs benne...

Tiltakozás mellett tartották meg a Magyar Krónika lapindítóját.
 
 
 
 
 

Közpénz állítólag nincs benne...

Tiltakozás mellett tartották meg a Magyar Krónika lapindítóját.

Megtartotta lapindítóját a Magyar Krónika című folyóirat csütörtökön Budapesten, a Magyar Demokrata Andrássy úti székházában. Az épület előtt nagyjából ötvenen, köztük a Demokratikus Koalíció aktivistái tüntettek a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezésében.

A folyóirat megalapításának tervéről a hét elején számolt be a sajtó. A cink.hu birtokába került az a levél, amelyet Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor, a Magyar Demokrata lapigazgatója, a Magyar Krónika leendő főszerkesztője küldött a száz felkért szerzőnek.

A tiltakozók többek között „szégyen” és „éljen, Viktor, éljen, a párt” bekiabálásokkal, valamint az új folyóiratot kifigurázó táblákkal fogadták a zártkörű lapindító értekezletre érkezőket, mások mellett Boross Péter volt miniszterelnököt, Baán László miniszteri biztost, Jankovics Marcell és Koltay Gábor filmrendezőt, Melocco Miklós szobrászművészt, Jókai Anna írót, Kondor Katalint, a Magyar Rádió korábbi elnökét és Sasvári Sándor színművészt – írja az MTI.

Az este nyolc óra előtt néhány perccel véget ért lapindítón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, aki az üléséről először távozott, 20 óra előtt. Autóba ült, és elhajtottak vele, így a kint várakozó újságírók nem tudtak kérdéseket feltenni a miniszterelnöknek – írja a hvg.hu.

Kondor Katalin azok kevesek közé tartozott, akik szóba álltak az újságírókkal az értekezlet után. Szerinte Orbán Viktor sem tartotta szerencsésnek Kerényi levelét. Arra a kérdésre, hogyan reagált Kerényi Imre, amikor Orbán Viktor a levelét kritizálta, a volt rádióelnök csak annyit válaszolt: „ült, mint szerafin a fűben”.

Kondor Katalin is felszólalt az ülésen, ugyancsak a meghívó megfogalmazása miatt. Azt mondta: Kerényi Imre olyan, a médiában evidens dolgokat sem gondolt végig, hogy valahol főállásban dolgozó újságírók írhatnak-e más lapba.

A volt rádióelnök szerint egyelőre semmilyen konkrétum nem derült ki azzal kapcsolatban, mikor jelenik meg az első szám, miről szól majd, és kik lesznek a szerzői. Az viszont biztos, hogy közpénzt nem használnak fel a laphoz, de az alakuló ülés résztvevői nem tudták meg, milyen magánbefektetők finanszírozhatják a Magyar Krónikát – tette hozzá.

Kerényi Imre szerint nem igaz, hogy Orbán Viktor leszúrta őt a Magyar Krónika című folyóirat csütörtöki lapindító értekezletén. A kormánymegbízott a sajtóhírekkel kapcsolatban az ATV Startban elmondta: Kondor Katalin úgy látta a dolgokat, ahogy nyilatkozott csütörtök este az újságíróknak és neki „szíve joga, hogy így interpretálja azt”.

A Kossuth-díjas rendező szerint azonban nem szúrta le Orbán Viktor a lapindító értekezleten. „Tudtam, hogy botrány lesz”- mondta a Magyar Krónikával kapcsolatosan Kerényi, aki beszámolt róla, hogy ez a harmadik dolgozata, amit a miniszterelnöknek dolgozva készít. Az első az Alaptörvény népszerűsítése volt, a második a Szobrok, közterek és nemzeti könyvtár címet viselte. Kerényi elmondta: első két feladata teljesen megvalósult és a „3-as számú dolgozatom is meg fog valósulni”. „Be fogok kéredzkedni magához júniusban és be fogom mutatni a 0. számot”- mondta Rónai Egonnak.

A Magyar Krónikáról szólva a 168 Óra Online cikke szerint elmondta: 128 oldalas lesz a lap és „egy spirituális időpontban”, Pünkösdkor fog megjelenni a 0. szám, ami „rendesen meg lesz csinálva”. Az 1. szám júniusra készül el. Kerényi szerint többek között azért hasznos egy olyan értekezlet, mint a csütörtök esti, mert kap tanácsokat az ember, amik közül ki tudja szűrni azokat, melyekre figyelnie kell. Elmondta, hogy a május 1-jei lapindítást ilyen tanácsok miatt fújták le.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.