Aláírtuk a megállapodást, jöhet az orosz hitel

Az állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás 10 milliárd euróról szól.
 
 

Aláírtuk a megállapodást, jöhet az orosz hitel

Az állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás 10 milliárd euróról szól.
 
 
 
 
 

Aláírtuk a megállapodást, jöhet az orosz hitel

Az állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodás 10 milliárd euróról szól.

Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást.

A Vedomosztyi című orosz napilap Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökség számára hétfőn adott tájékoztatása alapján adta hírül a megállapodás tényét.

Az orosz kormány március 10-én hagyta jóvá a kormányközi megállapodás tervezetét és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök utasítást adott több tárcának, valamint a Vnyesekonombanknak és a Roszatomnak, hogy folytassanak tárgyalásokat az egyezmény aláírásáról.

Március közepén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a kormány az országgyűlés elé fogja terjeszteni az új paksi blokkok építésével kapcsolatos hitelmegállapodást, miután azt az orosz kormány elfogadja.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár megerősítette, hogy Magyarország aláírta Oroszországgal a paksi bővítéssel kapcsolatos orosz állami hitelnyújtásra vonatkozó megállapodást.

Az államtitkár kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megállapodást az Országgyűlés elé terjesztik, a megalakuló parlament tárgyalhatja meg azt. Hozzátette: a dokumentumot Brüsszel számára is rendelkezésre bocsátották.

Az államtitkár a Hír24.hu cikke szerint emlékeztetett: a kormány két megállapodás aláírását tervezte az orosz féllel. Az első a nemzetközi nukleáris együttműködésről szólt, amelyet már korábban aláírt a kabinet, és azt be is nyújtotta az Országgyűlésnek.

- A Ház ezt megtárgyalta, jelenleg végszavazásra vár - fűzte hozzá az államtitkár -, ami az új parlament feladata lesz. Ez a szerződés azonban csak akkor lép hatályba, ha Magyarország a pénzügyi megállapodást is megköti az orosz féllel, és a parlament azt is elfogadja - hangsúlyozta Lázár János.

Felidézte azt is, hogy tájékoztatásul Brüsszel ezt a dokumentumot is megkapta. Mint mondta, ha az új Országgyűlés elfogadja a pénzügyi megállapodásról szóló szerződést, azzal mindkét dokumentum hatályba lép.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.