A jövő programja tovább folytatódik

Az elmúlt év májusában a VERGA Zrt által elindított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programot a gazdálkodó szervezet 2014-ben új fejlesztésekkel tovább folytatja.
 
 

A jövő programja tovább folytatódik

Az elmúlt év májusában a VERGA Zrt által elindított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programot a gazdálkodó szervezet 2014-ben új fejlesztésekkel tovább folytatja.
 
 
 
 
 

A jövő programja tovább folytatódik

Az elmúlt év májusában a VERGA Zrt által elindított „A jövő a kezünkben van” közjóléti programot a gazdálkodó szervezet 2014-ben új fejlesztésekkel tovább folytatja.

A tájékoztató bevezetőjében Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évek során a VERGA és a környező települések önkormányzatai között nagyon jó és gyümölcsöző kapcsolat alakult ki.

A VERGA Zrt. a működési területén nagyon sok olyan fejlesztést valósított meg, amit a közösségek és a természetet szerető turisták, azonnal és örömmel vettek igénybe. Ezek a fejlesztetéseket azért is olyan népszerűek, mert a beruházásokat a helyi vezetőkkel történő egyeztetés minden esetben megelőzte.

A közjóléti beruházásokért minden érintett polgármester társa nevében a köszönetét fejezte ki.

Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója nagyon fontosnak tatja azt a munkát, amit a VERGA Zrt. az elmúlt években a turizmus fejlesztéséért tett és kinyitotta az erdőket a közösségek előtt és ezért ma már egyre többen látogathatnak el a természetbe.

Az országos helyzetről elmondta, hogy a 22 erdőgazdaság egyre több pénzt fordít közjóléti beruházásokra azért, hogy az erdőkben való tartózkodást minél vonzóbbá tegyék. Az elmúlt években nagyon sok szálláshely újult meg és itt a kapcsolódó szolgáltatásokat is igyekeztek fejleszteni.

Az állami kézben lévő erdőgazdaságok évente 4 milliárd forintot fordítanak az új beruházásokra és a meglévő értékek karbantartására 1,5 milliárd forintot szükséges felhasználniuk.

Ami a VERGA esetében az elmúlt évi fejlesztésekből látható – emelte ki az igazgató – komoly csapatmunka eredménye és ez a csapat a jövő nemzedéke számára elvetette a magot, amire joggal lehetnek büszkék az itt dolgozók.

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója összefoglalta a 2013. évi fejlesztési eredményeket.

Az eredeti tervben 19 állomás megvalósítását tűzték ki célul és ebből kettőt nem tudtak átadni, mert a kivitelezés megkezdése előtt előre nem látott problémák merültek fel. A kezdetekkor egyértelmű volt számukra az, hogy a legnagyobb hangsúlyt a fiatal korosztály természet szeretetre történő nevelésére fektetik. E mellett nagyon fontos volt az is, hogy ezeknek a fejlesztéseknek révén munkát adtak több vállalkozónak és ezzel munkahelyet teremtettek.

Tengerdi Győző ezt követően felsorolta az elmúlt évben elkészült létesítményeket és azok főbb jellemzőit. Ezekre a fejlesztésekre 432 millió forintot költöttek, ami megfelelt a tervezett pénzügyi kiadásnak.

A vezérigazgató a tájékoztatója második részében a 2014. évi közjóléti fejlesztéseket ismertette. Hangsúlyozta azt, hogy ezek az új létesítmények is olyan tervek alapján készültek, hogy kapcsolódjanak a már meglévő más létesítményekhez, látványosságokhoz.

Még márciusban átadják a Tési kilátót és a nyolc állomásból álló tanösvényt. Áprilisban készülhet el Márkó, Herend és Hárskút közelében a Kis-Bükki kilátó, amelyet szintén egy erdőismereti tanösvény övez majd.

Jövő hónapban kerül még átadásra az Iszkai kiránduló erdő, valamint tovább folytatják a Bakony Zöld Szíve Központ arborétumának a fejlesztését, ahol közel ezer különféle cserjét fognak telepíteni.

Májusban a Lugos- tetőre felépített új kilátót szeretnének átadni. A tervek szerint júniusra várható az Országos Kékkör felújításának befejezése, ennek keretében 22 kilométernyi új kerékpárutat és 4 helyszínen 14 új fedett pihenőhelyet alakítanak ki.

Júliusban a kristálytiszta karsztvizű, várpalotai Fenyves- tavat és környékét adják át, minőségi szálláshelyekkel és stégekkel, ami a horgász turizmus elterjedését segítheti elő.

Tengerdi Győző 2014. év legnagyobb beruházásaként említette Veszprémben, a volt fenyves laktanya parancsnoki épületének a felújítását.

A meglévő épületet kibővítik, ebben kap helyet az új erdészeti központ és kialakításra kerül egy erdei tanoda. Az egész fejlesztés a zöld gondolat köré épített kiállító teremmel és interaktív közösségi terekkel is kiegészül.

A beruházáshoz kapcsolódik az, hogy az épület mellet lévő belterületi erdőben kiránduló erdőt alakítanak ki, ahol helyet kap tanösvény, bringapálya és futópálya, valamint egy nagyon egyedi stílusban felépített új kilátó. A beruházás tervezett költsége 600 millió forint.

A vezérigazgató kiemelte, hogy ezeket a fejlesztéseket, az elmúlt évihez hasonlóan a Zrt. a saját gazdálkodásának eredményeiből fogja finanszírozni.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.