Startol az Agóra Veszprém program

A beruházás sajtó előtti bemutatásával, október 2-án kezdetét vette az „AGÓRA VESZPRÉM” projekt.
 
 

Startol az Agóra Veszprém program

A beruházás sajtó előtti bemutatásával, október 2-án kezdetét vette az „AGÓRA VESZPRÉM” projekt.
 
 
 
 
 

Startol az Agóra Veszprém program

A beruházás sajtó előtti bemutatásával, október 2-án kezdetét vette az „AGÓRA VESZPRÉM” projekt.

A projekt bemutatásánál Porga Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy a város vezetése itt is azt tartotta szem előtt, hogy a város kultúrára szánt összegei ne az intézmények fejlesztésére, hanem ténylegesen a kultúra támogatására legyenek fordítva.

A Városi Művelődési Központ az elmúlt évben új helyre, a Táborállás parkba költözött. A város kulturális vezetése a Honvédelmi Minisztériumtól ingyenesen átvett épületében egy új kulturális centrum kialakítását célozta meg. Ehhez egy olyan pályázatot sikerül elnyerniük, amelyhez önrészt az önkormányzatnak nem kell tennie, a beruházást 100%-ban EU forrásból valósíthatják meg. Az projekthez elnyert pályázati összeg 685 millió forint.

Az épület külső és belső korszerűsítése mellet el kívánják érni azt, hogy művelődési központ a funkciói is kibővüljenek. Ezt az indokolja, hogy mára Veszprémben egy erős civil mozgalom alakult ki, valamint a városban nagyon jelentős a magas színvonalon működő amatőr művészeti együttesek száma, amelyeket valahova be kell fogadni és támogatni szükséges. A kibővített hatáskörbe beletartozik az is, hogy ennek a centrumnak nem csak a várost kell tudnia kiszolgálni, hanem a környező településeket is.

A polgármester a beruházással kapcsolatban elmondta- a projekt ezen a napon indul és hamarosan megkezdődnek a szükséges közbeszerzési eljárások. A konkrét kivitelezői munka 2014. tavaszán kezdődik el és a munka várható befejezése 2015. február 28-a.

Az AGÓRA-VESZPRÉM beruházás összekapcsolódik az elkövetkezendő időszakban induló Smaragd Város projekttel, mert az étterem felújítása az utóbbi keretéből kerül finanszírozásra. Ez a két projekt tehát az épület teljes felújítását jelentheti. A korszerűsítés az épületen belül magába foglalja a fűtésrendszer fejlesztését, a színpadtechnikai berendezések többfunkciós kialakítását, a víz és villanyvezetékek lecserélését, új belső terek kialakítását a színházterem megújítását. Kívül is minden felújításra kerül és minden nyílászárót lecserélnek azért, hogy az épület működtetése minél gazdaságosabbá váljon. A szakemberek házon belül mintegy 3800 négyzetméter területen dolgoznak majd.

A polgármester szerint a városnak nagyon fontos az ilyen közösségi színtér megléte és működtetése, ahol a hivatásos művészek és az amatőrök gyakorolhatnak, megmutathatják magukat az érdeklődő közönségének. Olyan közös munka folyik itt, ami otthon nem sajátítható el, csak a közösségekben- fejezte be tájékoztatóját Porga Gyula.

Brányi Mária alpolgármester megerősítette a polgármester által elmondottakat. Külön hangoztatta, hogy a korszerűsítés a tartalmi bővülést is jelent. Több Veszprém környéki település jelezte az együttműködés szándékát az új művelődési központtal. Ezzel a térségi szerepkört is erősíthetik, mert a környező települések lakói így közvetlenül hozzájuthatnak a ház szolgáltatásaihoz.

Elmondta – a korszerűsítéssel a központban a jelenlegi 700 fős befogadó képesség 800-ra emelkedik. 2017-re el szeretnének érni az évi 120 ezres látogatottságot, ami azt jelenti, hogy egy személynek az év folyamán többször is meg kellene fordulnia az intézményben.

Az építkezéssel kapcsolatban hangsúlyozta – lesz olyan időszak – ez 4-5 hónap – amikor a teljes épület munkaterületté lesz nyilvánítva. Ebben az időszakban a művészeti csoportok a város tulajdonában lévő egyéb intézményeikben tudnak majd átmenetileg működni. A művelődési központ szakemberei ezt a rövid időszakot igyekeznek zökkenő mentessé tenni, de a kialakuló a helyzet megértéséhez nagyfokú türelmet kért mindenkitől.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.