Tiszta lappal az újévbe

A Veszprémi Pannon Egyetem idén január 2-án adott otthont a város újévet köszöntő rendezvényének.
 
 

Tiszta lappal az újévbe

A Veszprémi Pannon Egyetem idén január 2-án adott otthont a város újévet köszöntő rendezvényének.
 
 
 
 
 

Tiszta lappal az újévbe

A Veszprémi Pannon Egyetem idén január 2-án adott otthont a város újévet köszöntő rendezvényének.

A városi ünnepség hagyományai 1955-re nyúlnak vissza. Veszprém már akkor is büszke volt az egyetemére és az egyetem, többek között ezzel a rendezvénnyel köszönte meg a város fenntartó gondoskodását. Az ünnepi rendezvényen részt vettek a megye, valamint a város politikai, gazdasági vezetői és a haladó hagyományokkal rendelkező civil szervezetek képviselői.

Az újévi beszédet a város szülötte M. Tóth Csaba, Balázs Béla díjas filmrendező, producer, a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora tartotta.

Köszöntőjében az újév kezdetét két füzetlaphoz hasonlította. Az egyik lap, a sok teljesített feladattól már betellett, a másik a csupa teljesítetlen dolgokkal telítődött meg, amelyeket ezen a napon ideje lenne elfelejteni. Január elsején ezt a kettősséget találhatjuk meg az emberek fejében és itt a lehetőség arra, hogy eldobjuk és elfeledjük a múltat idéző rossz lapokat.

Korunk nagy problémájaként említette meg azt, hogy addig, amíg a múltban voltak a jövőt illetően tervezhető dolgok, a sorsunkat illetően napjainkban egyre több az olyan külső és belső esemény, amelyek az életünkben meghatározóak és előre nem láthatók.

Ilyen volt a 2015-ös év is, és amíg a helyi szinteken sok volt a kiszámítható esemény, addig az országos politikában szinte naponta kellett áttervezni a dolgokat. Ebben sok olyan tényező volt, amit a külpolitika történései befolyásoltak. Sorsunk - ha akarjuk, ha nem - összefügg a világ problémáival és nem lehetünk közömbösek azokkal szemben, akik többek között a háború elöl menekülnek. A napjainkra kialakult helyzet számunkra is feladatokat adhat! Ha csak annyiban is, hogy a lerombolt több ezeréves kultúrák iránt sorsközösséget vállaljunk, akkor legyünk elkötelezettek ennek befogadásában- hangsúlyozta M.Tóth Géza.

A rektor szerint az újév az ilyen választások éve kell hogy legyen, amelyben benne van a folytatás lehetősége, vagy alternatívaként felvállaljuk az újrakezdés kényszerét.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.