Veszélyes brit játszma

Boris Johnson 19-re húzna lapot azzal, ha megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A királyság fennállását veszélyeztetné.
 
 

Veszélyes brit játszma

Boris Johnson 19-re húzna lapot azzal, ha megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A királyság fennállását veszélyeztetné.
 
 
 
 
 

Veszélyes brit játszma

Boris Johnson 19-re húzna lapot azzal, ha megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A királyság fennállását veszélyeztetné.

Rendkívül sokat kockáztat Boris Johnson új brit kormányfő azzal, ha ragaszkodik ahhoz: hazája október 31-ig mindenképpen, akár az Európai Unióval való megállapodás nélkül lépjen ki az EU-ból. Már hétfői, skóciai látogatása során megtapasztalhatta, hogy széteshet az Egyesült Királyság, ha ragaszkodik radikális terveihez, s nem hajlandó közeledni az Unióhoz.

Egyelőre a közvélemény-kutatások Johnsont igazolják, miniszterelnökké választása óta ugyanis 5-10 százalékkal nőtt az általa irányított toryk népszerűsége, a konzervatívok ismét vezetik a közvélemény-kutatásokat mintegy öt százalékkal megelőzve a Munkáspártot.

Ugyanakkor a felmérésekből kitűnik: amennyivel nőtt a toryk népszerűsége, annyival csökkent Nigel Farage pártjáé, a Brexité. Más pártoktól tehát nem tudott elorozni szavazókat az egykori londoni polgármester. S feledésbe merül már az is, hogy miután Theresa Mayt tették meg brit kormányfőnek, a toryk népszerűsége 15-16 százalékkal emelkedett, vagyis a közvélemény-kutatásokban elért jobb eredmény természetes folyamat eredménye.

A brit parlamenti képviselők nyári szünete szeptember 3-ig tart, addig van idejük eltűnődni azon, hogyan akadályozhatnák meg, hogy Johnson a legrosszabb forgatókönyvet, a „no deal Brexitet” valósítsa meg. Addig sok minden történhet. A miniszterelnök sem fog tétlenkedni, mert a kormány óriásplakátokon, illetve televíziós hirdetésekben kívánja jelezni: a megállapodás nélküli kilépés egyáltalán nem olyan nagy baj. A kampányra 100 millió fontot szánnak.

Hogy Johnson mennyire nem törekszik kompromisszumra Brüsszellel, az is jelzi: csak brit körúton vesz részt a következő napokban, hetekben, de az európai fővárosokba nem kíván ellátogatni. Egyelőre még csak Leo Varadkar ír kormányfővel sem beszélt, ami azért sajátos, mert a megállapodás nélküli kilépés Írország és az Egyesült Királyság viszonyát érinti a legérzékenyebben.

Hétfőn, Skóciában mindenesetre felettébb ellenséges légkör fogadta Johnsont, aki láthatóan a toryk mérsékeltebbjeire sem hajlandó hallgatni. Mindenfajta kérlelés ellenére ugyanis egy kilépéspárti személyiséget tett a konzervatívok skóciai szárnyának élére, amit a helyiek meglehetősen barátságtalan lépésként könyvelhetnek el.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök szerint Johnson a „no deal Brexit” erőltetésével katasztrófát idéz elő, amely Skócia és az Egyesült Királyság számára is rendkívül veszélyes. Sturgeon világossá tette, hogy kormánya egy második számú függetlenségi referendumért száll síkra, amelyet már jövőre rendeznének meg. Johnson meglehetősen bizonytalannak tűnt, amikor arról volt szó, Skóciában eddig hányszor szavazhattak az önállóságról, mint mondta, az ő életében biztosan egyet. Összesen is csak egyszer járultak az urnákhoz a kérdésben, de igen valószínű, hogy miniszterelnöksége alatt rendezik a második referendumot.

2014-ben 55 százalék voksolt a maradásra, azóta azonban teljesen más politikai helyzet alakult ki a Brexit miatt. Az EU-ból való kilépésről szóló referendumon a skótok 62 százaléka szavazott az Unióban maradásra. Mindez azonban még nem jelenti azt, hogy egy második függetlenségi népszavazáson a skótok a királyságtól való elszakadást támogatnák.

Idén egyetlen olyan felmérés sem látott napvilágot, amely az elszakadást pártolók fölényét hozta volna ki, de tény az is, hogy nagyon csekély a különbség. A legutóbbi, bő egy hónapja közzétett felmérés szerint a skótok 48 százaléka maradna Nagy-Britanniában, 46 százalék viszont távozna.

Johnson a hét folyamán Walesbe és Észak-Írországba is ellátogat. Cardiffban barátságos fogadtatásra találhat. Még 1997-ben egy walesi körzetben volt jelölt, s azóta is megőrizte a jó kapcsolatokat a toryk ottani politikusaival. Az a kijelentése azonban nem csengett túl jól sok ott élő fülében, amely szerint „az Egyesült Királyságban mindenkinek tudnia kell angolul”.

A brit miniszterelnök a walesi gazdákat kecsegteti majd jelentős állami juttatásokkal. Az észak-írországi vizit viszont a skóciaihoz hasonlóan problematikusabbnak ígérkezik. Ha megállapodás nélkül lépnének ki a britek az EU-ból, Belfastban is mind többen követelnék a kilépést a királyságból. A Sinn Fein már idén februárban egy függetlenségi referendum kiírását követelte a „no deal Brexit” esetén.

Johnson megítélése nyilván igencsak vegyes lesz Észak-Írországban. A királyságpártiak üdvözlik, az elszakadáspártiak azonban aligha lelkesednek érte. A kormányfő Belfastban is komoly gazdasági előnyökkel kecsegteti a helyieket egy megállapodás nélküli kilépés esetén. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.