Tábortűz mellett Csillebércen

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége szeptember 6-a és 8-a között háromnapos rendezvénysorozatot tartott Csillebércen az ifjúsági központban.
 
 

Tábortűz mellett Csillebércen

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége szeptember 6-a és 8-a között háromnapos rendezvénysorozatot tartott Csillebércen az ifjúsági központban.
 
 
 
 
 

Tábortűz mellett Csillebércen

A Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége szeptember 6-a és 8-a között háromnapos rendezvénysorozatot tartott Csillebércen az ifjúsági központban.

A résztvevők az első napon az érdekvédelemmel és a nyugdíjasok jelenlegi és jövőbeni helyzetével foglalkoztak. A minden szervezet számára nyílt konferenciára, a napjainkban hivatalosan bejegyzett demokratikus pártok vezetői kaptak meghívást. A konferencia egyetlen témája, a párjuk idős ügyi és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos jövőbeni elképzeléseinek ismertetése volt. A tíz meghívott párt közül hét vállalta a megjelenést az LMP, a Fidesz és a Keresztény Demokrata Néppárt nem tartotta fontosnak a programjaik ismertetését.

A tábor éttermét teljesen megtöltötték a nyugdíjas szervezetek képviselői. A résztvevők az ország minden részéből érkeztek, akik nagy figyelemmel kísérték az előadók harminc percben ismertetett program elképzeléseit.

A konferenciát lezáró elnöki beszédben Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke kijelentette - nem vált egyszerűbbé a nyugdíjasoknak a választás kérdése, mert az elhangzott beszédek alapján sem lehet megmondani azt, ki az, aki ma a legjobban képviselné a nyugdíjas társadalom érdekeit.

A nap hátralévő részében hivatalosan is bemutatták azt a könyvet, ami a szövetség elmúlt 25 évéről készült. A könyvben Jankovits György, a NYOSZ egykori elnöke emlékezett vissza a szövetség negyedévszázadában történtekre. A volt elnök, az olvasói kérdésekre válaszolva elmondta, miért is tartotta fontosnak azt, hogy ezt a könyv megjelenjen. Illetve, mi volt az a szempont, ami alapján nem egy tényszerű feldolgozás, hanem egy, a saját szemszögéből készült visszaemlékezés került az érdeklődők kezébe.

A szervezők a második napon a nyugdíjas dalkörök országos találkozóját, valamint a nyugdíjas mini expo-t rendezték meg. A dalos találkozón 22 csoport lépett fel Záhonytól Nagykanizsáig, de volt két szóló énekes és két merész tánccsoport is. Az ország minden megyéjéből érkezett csoportokat, az elnök asszony köszöntötte. Külön köszöntötte Tokody Ilona művésznőt, operett énekest, aki vállalta azt, hogy a jövőben a Generációnk újság arca lesz.

A bemutatót Csomós Miklós, Budapest főpolgármester helyettese nyitotta meg.

Elmondta, hogy számára a zene és a dal sokat jelent, mert az éneklés összeköti az embereket. Az énekekben olyan érzések kerülnek megjelenítésre, ami mindenkiben ott van és ez az, ami megérinti az embereket. Ahova a zene kiárad az értelem leszűkül és az érzelmek felerősödnek és ez viszi egymáshoz közelebb a hallgatóit. Ezért nagyszerű dolog egy ilyen találkozó, mert az ilyen helyeken lehet barátra, társra találni, márpedig ennek a korosztálynak erre van szüksége. Végezetül mindenkinek jó szórakozást és egymásra találást kívánt.

A megnyitót követően egymás után jöttek a bemutatók, amit a közönség nagy figyelemmel kísért, de sokan nézelődtek a sportcsarnok mellett felállított sátraknál is, ahol a különböző cégek termékeivel ismerkedhettek meg.

Egy kis felüdülést hozott az a két csoport akik, tánctudásukat megmutatva élénkítették fel a programot. A Senior Öröm Táncklub a csoport hitvallásával hívta fel magára a figyelmet, amikor azt mondják: ”hozzánk partnert sem kell hozni, csak a tánc szeretetét!” A két szólóénekes nagyon merész feladatot vállalt azzal, hogy minden kíséret nélkül egyedül állt fel a színpadra, ezt a zsűri az értékelésében ki is emelte. Veszprém megyét a tapolcai nyugdíjasok képviselték, akik a fellépésükkel és kiváló zenei összhangjukkal nagy közönség sikert arattak.

A nemzedékek találkozásának egyik érdekességét láthatták a résztvevők akkor, amikor a Vésztői dalkör felkészítője, vezetője, citerása egy Népművészet Ifjú Mestere címet elért fiatalember, Krajcsó Bence volt.

Az esti programot és a jó hangulatot a győri harmonikás együttes alapozta meg, majd ezt követte Gergely Róbert énekes fellépése, aki a sokak által kedvelt Szécsi Pál slágerekkel aratott nagy sikert.

Az est hátralévő részét a „már több évet megélt fiatalok” a tábortűz mellett énekléssel, anekdotázással töltötték el.

A rendezvény harmadik napján hét csapat nevezett be a pörkölt főző versenybe, valamint nyolc csapat a rekreációs nap keretében megrendezett „Csillebérci tájékozódó” versenybe. Végül a sok finom pörkölt elfogyott és a tájékozódó verseny résztvevői is eltaláltak a célhoz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.