Prevencióval a kábítószer fogyasztás ellen

Három szervezet együttműködési megállapodást írt alá egy komplex drogprevenciós, egészségfejlesztő program beindítására.
 
 

Prevencióval a kábítószer fogyasztás ellen

Három szervezet együttműködési megállapodást írt alá egy komplex drogprevenciós, egészségfejlesztő program beindítására.
 
 
 
 
 

Prevencióval a kábítószer fogyasztás ellen

Három szervezet együttműködési megállapodást írt alá egy komplex drogprevenciós, egészségfejlesztő program beindítására.

Az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület, a Veszprém Megyei Kormányhivatal, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetői, a két éve útnak indult „Szertelenül, vidáman” című megelőző programsorozat, szeptember 1-étől való folytatásában állapodtak meg. Az elmúlt két évben a városban található általános és középiskolák 7., 8., 9., és 10. osztályos tanulóival, több száz tizenéves gyerekkel találkozhattak a szakemberek iskolai foglalkozások keretében és adtak tájékoztatást a droghasználat veszélyeiről.

Szabóné dr. Virányi Judit az Alkohol – Drogsegély Ambulancia Egyesület elnöke a szerződés aláírásának szükségességét azzal indokolta, hogy szigorodtak az iskolákban tartható egészség felvilágosítás kapcsolatos jogszabályi előírások. Csak olyan szervezetek végezhetnek ilyen irányú munkát, amelyek a megfelelő akkreditációval, ajánlással rendelkeznek. Ezt az ajánlást az Országos Egészségfejlesztési Intézet adhatja ki és itt fogalmazták meg a szakemberek azt a követelményrendszert, amelyet a program során teljesíteni kell.

A program beindításának egyik eleme az, hogy a résztvevőknek együttműködési megállapodást kell aláírni és benyújtani az országos intézethez.

Kovács Zoltán kormánybiztos elmondta, hogy ebben az együttműködésben a prevenció a fontos és nem az, amikor már a tünetet kell kezelni. A megyében jelenleg az egészségtelen életmóddal kapcsolatos mutatók nagyon rosszak.

Az iskolákban az elmúlt időszakban különböző tematikák alapján végezték a felvilágosító munkát. Ezek az energia italfogyasztás, dohányzás, alkohol, játékszenvedély, a középiskolákban a párkapcsolat veszélyeire hívták fel a figyelmet.

A Népegészségügyi Szakigazgatási Szervezet munkatársai az elmúlt évben száz alkalommal végeztek felvilágosító tanácsadást fiataloknak külső intézményekben, illetve rendezvényeken.

Az Igazságügyi Szolgálatnál a pártfogói felügyelet az, amelyen keresztül próbálnak hatni a fiatalokra. A szolgálat az iskolákban a bűnmegelőzés keretében keresi meg a fiatalokat és ennek a része a drogprevenció is. Bízik abban, hogy ez a szerződés az eddig elért eredményeiket előre fogja lendíteni.

dr. Töreki Sándor r. dandártábornok, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a program komplexitására hívta fel a figyelmet. A megelőzéssel azt szeretnének elérni, hogy minél kevesebb fiatal kerüljön később a rendőrség látókörébe. A rendőrség szakemberei arra igyekeznek felhívni a fiatalok figyelmét, hogy milyen jogi következményei vannak a drogfogyasztásnak és birtoklásnak.

Ennek az összefogásnak az a haszna, hogy ráirányítja a fiatalok figyelmét a deviáns életmód egészségügyi és az egyéb következményeire is. A rendőrök elkötelezettek a program megvalósításában és ezt a munkát teljesen önzetlenül, ingyen végzik.

A három szervezet vezetője aláírásával hitelesítette az együttműködési megállapodást.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.