Példaértékű beruházások

A társasházak energia megtakarítását eredményező korszerűsítések lehetőségeiről tartottak előadást és bemutatót, április 17-én Veszprémben.
 
 

Példaértékű beruházások

A társasházak energia megtakarítását eredményező korszerűsítések lehetőségeiről tartottak előadást és bemutatót, április 17-én Veszprémben.
 
 
 
 
 

Példaértékű beruházások

A társasházak energia megtakarítását eredményező korszerűsítések lehetőségeiről tartottak előadást és bemutatót, április 17-én Veszprémben.

Az érdeklődők, a konferencia első részében megismerkedhettek a Magyarországon eddig telepített és működő távfelügyeleti és irányítástechnikai rendszerekkel.

Optzer Gábor, a SAIA Magyarországi képviselete ügyvezetője, bemutatta azokat a cég által forgalmazott korszerű termékeket, amelyek biztosítják mind az ipari és a lakossági körökben a gépészeti berendezések –fűtés, hűtés, szellőztetés stb. - korszerű üzemeltetését és felügyeletét.

Az ügyvezető, a svájci cégről elmondta, hogy az üzemet 1932-ben alapították és a termékeit a kezdetektől napjainkig, a megszokott svájci precizitás és az üzemeltetési megbízhatóság jellemezte. A céget a következetes üzleti szemlélete segítette a legjobbak közé, ezért minden évben a nyereségük 10 százalékát az új termékek fejlesztésre fordították.

Ennek köszönhető az, hogy ezek a termékek mindig világszínvonalon voltak és megfeleltek a kor igényeinek, követelményeinek. A másik szempont a cég fejlesztéseinél, az energiatakarékosság előtérbe helyezése volt. A cég vezetésének alapvető törekvése az, hogy az épületgépészeti eljárások és alkalmazások segítsék az energiahatékonyságot és csak annyi energia kerüljön élőállításra és felhasználásra, ami feltétlenül szükséges. Ezt a hagyományos kézi szabályzásokkal már nem lehet biztosítani.

Veszprémben ezen a találkozón, három társasház korszerűsítése és azoknak az eredményei a gyakorlatban kerültek bemutatásra. A három társasháznál – Simon István út, Rózsa út, Vilonyai út - az elmúlt években jelentős fejlesztésekre került sor.

Napkollektorok segítségével állítják elő a használati meleg víz, jelentős részét. Az üzemeltetési folyamatot, a beépített web rendszerek segítségével percről-percre figyelemmel kísérhetik, ellenőrizhetik. Amennyiben a kollektorok által felmelegített víz hőfoka eléri a szükséges értéket, a kazán leáll, ezzel jelentősen csökkenhet a lakóépület földgáz felhasználása. A felügyeletet ellátók állandóan pontos információkkal rendelkezhetnek a kollektorok működéséről, a kollektorokban és a tárolókban lévő víz hőmérsékletéről.

Nagyon fontos az, hogy a rendszer hibajelentést küld, arról ha valamelyik eleme meghibásodik. Ezzel megelőzhetők a nagyobb károkat okozó további meghibásodások.

Mind a három társasház közös képviselője megerősítette azt, hogy a felügyeleti rendszer üzembeállásával már most jelentős, 30 százalék feletti energia megtakarításaik vannak. A pontos adatokat a több éves üzemeltetés tapasztalatai alapján lehet csak hitelesnek elfogadni, mert nagyon változó a különböző időszakok napos óráinak a száma.

Az egész napos megbeszélés végén a résztvevők megnézhették a társasházaknál alkalmazott új épületgépészeti és irányítástechnikai rendszereket.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.