Nem szánalmat, hanem segítséget várnak

Október 15-e, a Fehér Bot napja, amikor a vakokról és a gyengén látókról emlékeznek meg országszerte.
 
 

Nem szánalmat, hanem segítséget várnak

Október 15-e, a Fehér Bot napja, amikor a vakokról és a gyengén látókról emlékeznek meg országszerte.
 
 
 
 
 

Nem szánalmat, hanem segítséget várnak

Október 15-e, a Fehér Bot napja, amikor a vakokról és a gyengén látókról emlékeznek meg országszerte.

Veszprémben a Kossuth út 10. szám alatt lévő közösségi helységben a megemlékezésen résztvevőket Németh Attila, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének alelnöke köszöntötte.

Beszédében elmondta, hogy a fehér bot egy jelkép, amit az elmúlt évszázad húszas éveiben vezettek be. Párizsban egy grófnőnek tűnt fel az a probléma, hogy a meg növekedett forgalomban milyen nehézségekkel néztek szembe a gyengén látók. Benne merült fel az a gondolat, hogy kellene valami, ami felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a másik embertársuknak problémája van a látásával. Ekkor jött a fehér bot ötlete, ami gyorsan el is terjedt a világban.

Az alelnök szerint feltétlenül beszélni kell erről a problémáról, azért hogy az egészséges emberek toleránsabbak legyenek a gyengén látókkal szemben. Meggyőződése az, hogy ha a többi ember megismeri ezeknek az embereknek a mindennapjait, igyekeznek majd nekik több segítséget adni. Ezért szeretnének ezen a napon bemutatkozni és megmutatni néhány olyan eszközt, amit a vakok a mindennapjaikban használnak.

Csehné Huszics Márta, az egyesület elnöke megköszönte mindenkinek, aki eljött erre a rendezvényre. Külön köszönetet mondott azoknak a szervezeteknek, amelyek az elmúlt időszakban konkrét anyagi segítséget adtak az egyesületüknek.

Az elnök asszony szerint az emberek között egy nagy különbség van. Van, aki lát és van, aki nem lát. A belső értékeik viszont azonosak, mert a látás sérültek is legalább olyan érzékenyek, mint az egészséges társaik. A látásukban korlátozottak ezért szeretnének a mindennapi élethez a maguk módján hozzátenni valami pluszt. A társadalom tagjaitól ehhez kérnek segítséget.

Elmondta, hogy az elmúlt évben a Veszprémben működő iskoláktól több számítógépet is kaptak. Ezeket kihelyezték a tagjaikhoz, akiknél ez mára egyedüli kommunikációs eszközzé vált. Bejelentette, hogy az önkormányzat most sem jött üres kézzel, mert a képviselőjük egy újabb számítógépet hozott ajándékba.

Némedi Lajos alpolgármester jelképesen átadta az ajándékot és a reményét fejezte ki abban, hogy a számítógép hasznára lesz az egyesület tagjainak.

A továbbiakban elmondta, hogy az ember legfontosabb érzékszerve a szem, és amikor a természet ettől foszt meg valakit, a legfájóbb dolgot teszi az egyénnel. Megítélése szerint a fehér bot nagy segítséget ad a látássérülteknek, de jó tudni azt is, hogy vannak olyan embertársaink, akik önzetlenül tudnak és akarnak segíteni a gyengén látókon azért, hogy ezek az emberek is teljes életet élhessenek.

Leitold László, a Lions Club Veszprém megyei elnöke a Fehér Bot napja alkalmából külön köszöntötte az egyesület tagjait. Nagyon példásnak nevezte azt a munkát, amit a veszprémi egyesület a hétköznapokban folytat, ennek segítésére átadott egy 100 ezer forint értékű csekket, amit az egyesület működtetésének finanszírozására tudnak felhasználni.

Csehné Huszics Mária oklevéllel köszönte meg a vakoknak nyújtott segítséget az Eötvös Károly Megyei Könyvtár vezetőjének, valamint Krepsz Istvánnénak, aki több mint egy évtizede támogatja az egyesület munkáját.

A megemlékezést követően az egyesület tagjai az érdeklődőknek a gyakorlatban mutatták be, az életüket megkönnyítő eszközöket, hogyan közlekednek, tanulnak dolgoznak, művelődnek és tartják a kapcsolatot egymással.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.