Fekete esernyős tanárok lepik el a Kossuth teret

Az eredménytelen tárgyalások és az oktatás gyászos helyzete miatt tüntetnek szombaton a pedagógusok.
 
 

Fekete esernyős tanárok lepik el a Kossuth teret

Az eredménytelen tárgyalások és az oktatás gyászos helyzete miatt tüntetnek szombaton a pedagógusok.
 
 
 
 
 

Fekete esernyős tanárok lepik el a Kossuth teret

Az eredménytelen tárgyalások és az oktatás gyászos helyzete miatt tüntetnek szombaton a pedagógusok.

Három év után újból az utcára hívta a tanárokat a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), miután az elmúlt időszakban az oktatási kormányzattal folytatott tárgyalások nem vezettek eredményre, a 2016-os, több tízezres esernyős tüntetés óta pedig csak rosszabb lett az iskolák, pedagógusok helyzete. A szakszervezet arra kérte tagjait, szimpatizánsait: hozzanak magukkal fekete esernyőt, az oktatás gyászos állapotának kifejezésére.

A PSZ évek óta figyelmeztet: a tanárok és a diákok túlterheltek, kevés a pályakezdő, alacsony bérük miatt elhagyják a szakmát, sok a nyugdíjba vonuló pedagógus, így nem lesz elég tanár, aki tanítsa a felnövekvő generációt. Az oktatást segítők bére is alacsony, nincs elég óvoda- és gyógypedagógus, a hatévesek kötelező beiskolázása pedig csak a káoszt növeli, a gyermekvédelemben dolgozók anyagi helyzete is megalázó.

A kormány legutóbb szakmai egyeztetés nélkül fogadta el az új szakképzési törvényt, ami kiszervezi a szakképzésben dolgozókat a nagyobb jogi védelmet biztosító közalkalmazotti törvény hatálya alól és – béremelés ígéretével – a munka törvénykönyve előírásait alkalmazza rájuk.

A PSZ levélben kérte az államfőt, ne írja alá a törvényt, ám Áder János a tőle megszokott módon gondolkodás nélkül szignózta a dokumentumot. A tüntetők 12 órától a Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt gyülekeznek, ahonnan a Kossuth térre vonulnak. Útközben petíciót adnak át az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Innovációs és Technológiai Minisztérium képviselőinek.

A Kossuth téren körülbelül 14 órától kezdődnek a beszédek; mások mellett felszólal Szabó Zsuzsa PSZ-elnök, Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke és Valeryia Desaphine, az Európai Oktatási Szakszervezeti Szövetség képviselője.

A megmozdulást több más ágazati szakszervezet és két nagy szakszervezeti tömörülés, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma is támogatja. A PSZ jelezte: ha most sem érnek el eredményt, januárban országos sztrájkra is sor kerülhet.

„Ne dolgozz ingyen!” címmel indított kampányt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), mint fogalmaztak, elegük van „a magyar pedagógustársadalom rendszerszintű kizsákmányolásából” – ami például a ki nem fizetett túlórákban nyilvánul meg.

A kampány részeként utcai matricákon hívják fel a figyelmet a problémára, csütörtök délután pedig a Kossuth térről üzentek a kormánynak: az Agrárminisztérium Országházzal szemben lévő épületére vetítették ki saját „óriásplakátjukat”. Forrás nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.