Új programhelyszinek a Gizella Napokon

2014-ben 23. alkalommal kerül megrendezésre Veszprémben a Gizella Napok Művészeti Fesztivál.
 
 

Új programhelyszinek a Gizella Napokon

2014-ben 23. alkalommal kerül megrendezésre Veszprémben a Gizella Napok Művészeti Fesztivál.
 
 
 
 
 

Új programhelyszinek a Gizella Napokon

2014-ben 23. alkalommal kerül megrendezésre Veszprémben a Gizella Napok Művészeti Fesztivál.

A május 7 és 11 között megrendezésre kerülő programsorozat a művészeti ágak teljes repertoárját felvonultatja és tartalmas kikapcsolódást ígér minden korosztály számára.

Porga Gyula polgármester úgy ítélte meg, hogy a Gizella Napok Fesztiválja igazi városi ünneppé nőtte ki magát. A programok összeállításában a hagyományokhoz való ragaszkodás és a megújulás igénye keveredik. A szervezők minden évben igyekeznek a programokba új dolgokat is beiktatni, követve ezzel is a mindenkori fejlődést.

A polgármester szerint az is új dolgot jelent, hogy a programhelyszínekben több változás történt. A belváros és a megújult Kossuth utca újra szerepet kap, de több rendezvénynek ad otthont a Hangvilla épülete is. A programokból az is érzékelhető, hogy a város hagyományosan erős vallási gyökerei miatt az érsekség és a hozzá kapcsolódó intézmények idén nagyobb részt vállaltak a rendezésben.

A zenei eseményekből viszont az látható, hogy a komolyzenei koncertektől a könnyűzene különféle műfajáig a rendezvényre látogatók mindent megtalálhatnak. Ezt a választékot két külföldi vendég fellépő is színesíteni fogja. A katonák is megjelennek a programokon és zenével, tánccal és az önálló kiállításukkal újra köszönteni fogják Veszprémet.

Porga Gyula külön foglalkozott Veszprém testvérvárosával, Passauval. A Gizella kultusznak Passauban is nagy hagyományai vannak és ezért a város néptánc köre ezen a fesztiválon újra megmutatja magát. Az köztudott, hogy az elmúlt évben az árvíz miatt Passau súlyos károkat szenvedett. Most egy jótékonysági koncert bevételének átadásával szeretnének elősegíteni a Gizella kegyhely rendbetételét.

A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy május 10-11-én a Művészetek Háza Galériái, a Hősök Kapuja és a Tűztorony ingyenesen látogathatók. Pénteken és szombaton a belvárosi parkolók és a Bagolyvári parkolóház szintén ingyen vehetők igénybe.

Udvarhelyi Erzsébet, a Veszprémi Főegyházmegye igazgatója részletesen ismertette azokat a kiállításokat, bemutatókat, amelyek a várban lévő egyházi intézményekben láthatók és a Gizella Napokhoz kapcsolódnak.

Ezek közül kiemelkedő az, amelyben a veszprémi püspökök azon jogát mutatják be, ami a királynők megkoronázási kiváltságát biztosította. Ez a jog az évszázadok alatt nem csorbult, de még nőtt is azzal, hogy később a kancellári kinevezés privilégiumát is elnyerték.

Az igazgató azt is elmondta, hogy több fővárosi múzeumtól, levéltártól kaptak olyan anyagokat, amelyek történelmileg a püspökséghez és Veszprémhez kapcsolódnak és ezeket a most nyíló kiállításaikon fogják bemutatni.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.