Az elpazarolt milliárdok

Ellenzéki politikusok napjainkban egyre többet foglalkoznak az ukránok teljesen indokolatlan magyarországi nyugdíjának a kifizetésével.
 
 

Az elpazarolt milliárdok

Ellenzéki politikusok napjainkban egyre többet foglalkoznak az ukránok teljesen indokolatlan magyarországi nyugdíjának a kifizetésével.
 
 
 
 
 

Az elpazarolt milliárdok

Ellenzéki politikusok napjainkban egyre többet foglalkoznak az ukránok teljesen indokolatlan magyarországi nyugdíjának a kifizetésével.

A 24,hu írásában kifejti, hogy a DK képviselői (Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varju László) az 1962-es egyezmény azonnali felmondását javasolják, mivel az egyezmény több cikke visszaélésre ad lehetőséget.

Sajtójelentések, helyszíni beszámolók szerint az elmúlt években Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, különösen az ukrán határ közelében tömegessé és rendszerszerűvé vált a visszaélés az egyezmény említett rendelkezéseivel.

Van olyan romos családi ház, ahol papíron több mint 200 ember lakik. A határozati javaslat szerint ukránok tucatjai, olykor százai létesítenek fiktív lakcímet egy-egy erre vállalkozó tulajdonos lakóépületében, majd nyújtják be igényüket az egykori Szovjetunióban, illetve Ukrajnában szerzett szolgálati, biztosítási időre hivatkozva az ukrajnainál sokkal magasabb magyarországi ellátásra, jellemzően nyugellátásra.

Egy régi egyezmény miatt több százezres nyugdíjat is fizetnek ukrán állampolgároknak.

A DK szerint gyanítható, hogy a szolgálati, biztosítási időt, illetve az igényt megalapozó jogcímet igazoló dokumentumok jelentős része hamis, minthogy az ezek alapján – a magyar jogszabályok szerint – megállapított nyugdíjak általában jelentősen meghaladja a magyarországi nyugdíjak átlagát, nem ritkán a 2-300 ezer forintot is eléri.

Becslések szerint az említett egyezmény rendelkezéseivel visszaélve jelenleg 26 ezer, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén fiktív lakcímre bejelentett, életvitelszerűen Ukrajnában élő ember jut jogosulatlanul magyarországi ellátáshoz, anélkül, hogy Magyarországon egyetlen percet is dolgozott, járulékot fizetett és biztosítás jogviszonyt szerzett volna.

A költségvetést, ezen belül jellemzően a nyugdíjkasszát évente legkevesebb 30 milliárd forintnyi kár éri. 

A javaslat szerint az Országgyűlés megállapítaná, hogy a 2009-ben hivatalban lévő kormány előkészítette az egyezmény felmondását, de ezt az Orbán-kormány elmulasztotta, ezért most felszólítja a kabinetet, hogy haladéktalanul nyújtson be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek az egyezmény felmondásáról; utasítsa a kormányhivatalokat, hogy az egykori szovjet utódállamokból, különösen Ukrajnából érkezők állandó lakcím létesítésére vonatkozó kérelmét gondosan vizsgálják meg, a nem életvitelszerűen itt élők lakcímét szüntessék meg.

Az Országgyűlés felkéri a legfőbb ügyészt, hogy vizsgálja ki, a fiktív lakcímet létesítőkkel, a jogosulatlan nyugellátást igénylőkkel szemben megáll-e a csalás vagy más bűncselekmény gyanúja. A jogosulatlan nyugellátást igénylők mellett vizsgálja ki, kik gyanúsíthatóak felbujtói és bűnsegédi bűnrészességgel.

Az indoklás szerint külön vizsgálatot érdemelne, hogy a kedvezményezettek közül hányan létesítettek Magyarországon állampolgári jogviszonyt anélkül, hogy a törvényes feltételeknek megfeleltek volna, és szavazhatnak áprilisban annak a kormánynak a hivatalban maradására, amely ezt az aranybányát számukra megnyitotta- írja a 24.hu.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.