Bemutatkozott az ellenzéki polgármester jelölt

Hétfőn este bizonyossá vált, hogy a veszprémi ellenzék egyik polgármesterjelöltje Hartmann Ferenc szocialista politikus lesz, aki négy párt és egy civil szervezet támogatásával vehet részt a választási küzdelemben.
 
 

Bemutatkozott az ellenzéki polgármester jelölt

Hétfőn este bizonyossá vált, hogy a veszprémi ellenzék egyik polgármesterjelöltje Hartmann Ferenc szocialista politikus lesz, aki négy párt és egy civil szervezet támogatásával vehet részt a választási küzdelemben.
 
 
 
 
 

Bemutatkozott az ellenzéki polgármester jelölt

Hétfőn este bizonyossá vált, hogy a veszprémi ellenzék egyik polgármesterjelöltje Hartmann Ferenc szocialista politikus lesz, aki négy párt és egy civil szervezet támogatásával vehet részt a választási küzdelemben.

A bemutatkozó rendezvény felvezetésében elhangzott, hogy régen az emberek falakat építettek ahhoz, hogy védjék a városaikat. Napjainkban az erős közösségek azok, amelyek a városban élőknek biztonságot nyújthatnak, de a közösségek összekapcsolásához hidakat kell építeni. A rendezvényen részt vett a jelölő négy párt – a Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt, a Momentum és a Párbeszéd-Zöldek -, valamint a Híd a Városért Egyesület vezetőinek a képviselője.

Az első ajánló Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció Európa Parlamenti képviselője volt. Beszédében elmondta: fontos, hogy olyan emberek kerüljenek a városok vezetésébe, akik a közéletben már bizonyítottak. Szerinte Hartmann Ferenc ilyen személy, mert évtizedekkel ezelőtt, mint alpolgármester sokat tett a város fejlődéséért.

Itt az ideje, hogy ennek a városnak olyan polgármestere legyen, aki nem egy pártközpontot utasításait szolgálja ki, hanem a Veszprémben élők érdekeit képviseli, adott esetben még a saját pártjával szemben is.

Amikor polgármestert választunk gondolni kell arra, hogy olyan vezetője legyen a városnak, aki fel meri vállalni és képviselni tudja a városban élő emberek problémáit az élet minden területén és kiemelten az egészségügyben, az oktatásban, a foglalkoztatásban- hangsúlyozta a politikus.

Második hozzászóló Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek társelnöke elmondta, hogy hinni kell a helyi közösségek erejében, mert amíg egymásba tudunk kapaszkodni, addig a nehézségek ellenére van remény a túlélésre.

Hangsúlyozta, hogy az egy nagyszerű dolog, ha valaki helyi szinten tud tenni az ott élő közösségekért. Párállástól függetlenül kell segíteni megoldani a lakosok problémáit, a szemét elhelyezésétől az utaztatásukig. Ezeknek a kérdéseknek nem lehet semmilyen politikai színe.

Hartmann Ferenc ezért jó jelölt, mert benne megvan az a nyitottság, ami segítheti a városban élők problémáinak a megoldását.

Másik fontos napirenden lévő kérdés a zöld átállás megvalósítása, és ennek a sürgető feladatai napjainkban már jelentkeznek.

A jelenlegi rendszerrel szemben – emelte ki - egy új politika kell, ami nyitott, szociáldemokrata és progresszív és maximális mértékben figyelembe veszi a helyi közösségek elvárásait, igényeit.

Gröbel Attila tanár elmondta, hogy barátként kért lehetőséget a hozzászólásra. A hangsúlyozta, hogy segíteni szeretné Hartmann Ferencet a kampányában. Az előttünk álló időszak nem csak a polgármesterségről fog szólni, hanem az egész országban egy új rendszerváltásról is.

Az emberektől az elmúlt időszakban a demokrácia összes értékét, színességet elvették. Fontos feladata az ellenzéknek ezért az elkövetkezendő időszakban, az igazi demokrácia visszaállítása.

Ugyanígy baj van ma az országban az értékrendekkel is. Szerinte az alázat teljes hiánya tapasztalható, ami azt jelenti, hogy a jelenleg hatalmon lévők jogot formálnak arra, hogy családi gazdasággá tegyék az önkormányzatokat.

A tanár olyannak ismeri Hartmann Ferencet, aki képes visszaadni a politika hitelét és ezért a politikusokat újra lehet majd tisztelni, megmutatni azt, hogy a közéletben való részvétel értéket képvisel és az embereket a jelenlegi apátiából így lehet majd kimozdítani.

Tüttő Kata, a Magyar Szocialista Párt alelnöke elmondta, hogy Hartmann Ferenc olyan ember, aki szereti a városát és ha reggel végig megy a városban látja a problémákat, amelyek arra várnak, hogy kijavítsák, de közben azt is látja mi az, amit még meg kell tenni ahhoz, hogy az utánunk jövő nemzedék itt helyben maradjon.

De miről is szól ez a mostani választás? Látni kell azt, hogy az önkormányzatok a magyar demokrácia utolsó tartalékjai, olyan helyek, ahonnan egyszer az igazi demokráciát fel lehet majd építeni. Budapest példája sem csak a város üzemeltetéséről szól, hanem arról is, hogy a város vezetésében mutatnak egy másik utat, ahol egyeztetés, a nézetek szabadsága a meghatározó.

A döntési szabadságot vette el a jelenlegi kormány és ezért kell olyanokat választani, akik képesek önállóan dönteni a településeik életéről.

Hartmann Ferenc megköszönte a pártok és a civilek támogatását, ami az elkövetkezendő időszakban számára sok erőt adhat. Elmondta, hogy képviselőként már több évtizede dolgozik a városért és büszke arra, hogy alpolgármesterként 2003-ban először sikerült Veszprémet a legélhetőbb városok dobogójára feljuttatniuk. Az irányt a szocialista-liberális vezetés megmutatta és ezt az eredményt a jobboldali vezetésnek napjainkig megtartotta.

A sikerek mellett látható az, hogy a jelenlegi város vezetés az elmúlt tíz évben az itt élőknek kevés szociális érzékenységet mutatott, például a szociális bérlakás építésében.

Nem ismerték fel azt az ellentmondást, hogy az egyik legélhetőbb városban miért fogy a népesség, ami tíz év alatt tíz százalékkal csökkent. Miért nincs népességmegtartó ereje Veszprémnek? Mert drága a megélhetés, többek között drágák a telekárak és ez a magánerős lakásépítést nem segíti. Fogyó várossal nehéz versenyben maradni, ezért változtatni kell – hangsúlyozta a politikus.

A politikus kiemelte, hogy 2023-ban a város joggal nyerte el az Európa Kulturális Fővárosa címet és azt sikerrel teljesítette, azonban az örömbe, üröm is vegyült. Tervezett beruházások maradtak el és van olyan fejlesztés, ami már nyitva sincs. 100 milliárd forintot költött a város csak az EKF-re. Főtanácsadók nyüzsögtek a milliárdok körül, és ezt a jelentős költést viszont nem lehetett ellenőrizni, mert az ellenzék és a civilek nem kaptak erre lehetőséget.

Hartmann Ferenc problémaként említette meg a jelenlegi vezetés be nem tartott ígéreteinek számát is. A nyolcas kerülő út nyugati részének kétszer kétsávos megépítése elmaradt. Nem épült meg a belső körgyűrűt összekötő völgyhid. Megígérték a központi, gyakorló lőtér szabályozását, de elmaradt, a lakossági tiltakozás ellenére épül egy katonai bázis Gyulafirátót mellett. Nem épült meg a Gyulafirátót-Kádárta elkerülő út. A színház rekonstrukciója leállításra került.

A jövőre nézve nehézséget jelenthet az, hogy az önkormányzati gazdasági cégek többsége veszteséges, ezért több esetben kellett kisegíteni azokat. A Bakonykarsztot a 30 milliárdos vagyonával elvitte az állam, ami egy jól működő cég volt. Ilyen körülmények között nagyon kérdőjeles az, hogy miből fognak működni az EKF által létrehozott új beruházások.

Végezetül elmondta, hogy a város jövője nem a régi vezetésen, hanem rajtuk múlik. Egy éve hívják az LMP-t, mégis külön polgármester jelöltet indítanak, nem az együttműködést választották. Változtatni kell- hangsúlyozta - tapasztalt, tisztességes, sok civil szakembert felvonultató csapatra van szükség, akik a város és a polgárok mindennapi érdekeit képviselik.

„Hidakat fogunk építeni ember és ember közt, mert azok a legerősebb hidak.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.