A miniszterelnök bármekkorát mondhat, úgysem kötnek bele

A számok nem hazudnak, a szájjal más a helyzet – tartja a népi bölcsesség. Mennyire végvári vitéz Orbán és mennyi menekülttől védi meg a németeket? A hvg.hu szubjektív heti elemzése.
 
 

A miniszterelnök bármekkorát mondhat, úgysem kötnek bele

A számok nem hazudnak, a szájjal más a helyzet – tartja a népi bölcsesség. Mennyire végvári vitéz Orbán és mennyi menekülttől védi meg a németeket? A hvg.hu szubjektív heti elemzése.
 
 
 
 
 

A miniszterelnök bármekkorát mondhat, úgysem kötnek bele

A számok nem hazudnak, a szájjal más a helyzet – tartja a népi bölcsesség. Mennyire végvári vitéz Orbán és mennyi menekülttől védi meg a németeket? A hvg.hu szubjektív heti elemzése.

Mondjál kevesebbet, akkor nem tudnak beléd kötni.”

Hajdú János TEK-főigazgató örökbecsűje ez, amikor a terrorelhárítók kiszabadítottak három magyart néhány éve Szíriából. Hajdú a sajtótájékoztató közben súgta oda a tanácsot a kiszabadítottak egyikének. Kevesebbet kell mondani, elkerülendő a kötekedést. Ez az, amire magasról tett Orbán Viktor, amikor Angela Merkelnél járt.

A magyar miniszterelnök ugyanis szemrebbenés nélkül kijelentette Berlinben:

Napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt, amelyen ha belépnének a migránsok, azonnal Németországba mennének.

Hozzátette, naponta 4-5 ezer menekült érkezne Németországba, ha nem lenne határzár és élőerő, szerinte ez a magyar szolidaritás.

Orbán és Merkel teljesen máshogy látják a valóságot, aminek egyik legnagyszerűbb bizonyítéka az, hogy amikor utóbbi végvári kapitányként tüntette fel magát vendéglátója oldalán, a német kancellár felhúzta szemöldökét és csak annyit mondott, inkább fotózkodjanak egyet.

Nehéz ellenőrizni Orbán számainak valódiságát, Merkelnek nem is dolga kérdőre vonni a magyar kormányfőt, ugyan árulja már el, honnan ez a nyolcezres szám, pláne az, hogy napi 4-5 ezer menekülttől védik a németeket.

2015 szeptemberében, miután Orbán kirúgta Hende Csabát, mert szerinte minisztersége alatt túl lassan épült a kerítés, majd kinevezte Simicskó Istvánt (akitől azóta szintén megváltak), a laktanyákban mozgósítást rendeltek el.

Akkor még valóban lehetett menekülteket találni a határnál, a mozgósítás pedig olyan jól sikerült, hogy a szolnoki Légierő Zenekar is a határon találta magát. Akkor a számokról annyit sikerült megtudnunk, hogy a MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság a mozgósítás első hetes turnusában 64 fővel képviseltette magát, az országos létszáma pedig olyan 210 fő körül mozog. (Sokáig a katonák és a rendőrök párban teljesítettek szolgálatot a határon, ez mára megváltozott, erről lásd lentebb.)

2016 nyarán – ekkor még szintén lehetett menekültekkel találkozni a szerb-magyar határnál, ma már nem – az Index azt írta egyik helyszíni riportjában, hogy a hadsereg 23 ezer fős állományából – ebben már az ott dolgozó csaknem nyolcezer közalkalmazott is benne van – mindössze háromezer fős az a kör, amelyből be lehet vonni a szolgálatot teljesítőket.

De ha a határvadászokkal, készenlétisekkel felduzzasztott rendőrökkel együtt igaznak is vesszük, hogy “napi 24 órában nyolcezer ember fegyverrel védi a déli határt”, a naponta megállított 4-5 ezer megállított menekült több mint egy magabiztos ember kiszólása.

Mert hiába volt a kampány fő eleme a “Stop”, és hiába mondja el Bakondi György és Szijjártó Péter felváltva, hogy a Balkánon fokozódik a migrációs nyomás, a rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt harminc napban 21 az elfogott menekültek száma. 30 nap alatt 21, miközben több olyan nap is volt a hónapban, amikor senkit sem fogtak el, mert nem kellett, nem volt kit.

Ennél is sokkal többet árulnak el a Magyar Helsinki Bizottság ENSZ-től kapott számsorai az első négy hónapról menekültügyben. Ebből az összesítésből tudjuk, hogy ez idő alatt

917 belépést akadályoztak meg,

1284 alkalommal kísértek át valakit a kerítésen,

162 irreguláris migránst fogtak el.

Négy hónap (nagyjából 120 nap alatt) jöttek össze ezek a számok, bárhogy csűrjük, illetve csavarjuk, itt sehogy sem jön ki az a napi 4-5 ezer, amiről Orbán beszélt.

A miniszterelnök berlini látogatása után néhány nappal a kormánypárti Magyar Idők arról írt, rendőrök veszik át a katonák helyét a déli határon, jönnek a készenléti egységek és folyamatos operatív ellenőrzéssel ügyelnek arra, hogy a biztonság jelenlegi szintje megmaradjon.

A lap forrásai szerint a korábbi folyamatos ellenőrzés helyett jelenleg mindig csak annyi élőerőt alkalmaznak a határnál, amennyit a helyzet aktuálisan megkíván, és inkább rendőröket.

Ráadásul Szabó István honvédelmi államtitkár a napokban úgy nyilatkozott, a magyar határőrizeti rendszer technikai korszerűsítésével csökkenteni lehet az élőerős védekezést, s egy készenléti erővel válthatják fel a határvédelmet. Forrás hvg.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.