Segítség a testvérvárosnak

A Gizella Napok keretében jótékonysági gálát rendeznek a Hangvillában, amelynek teljes bevételét Veszprém testvérvárosa, Passau kapja.
 
 

Segítség a testvérvárosnak

A Gizella Napok keretében jótékonysági gálát rendeznek a Hangvillában, amelynek teljes bevételét Veszprém testvérvárosa, Passau kapja.
 
 
 
 
 

Segítség a testvérvárosnak

A Gizella Napok keretében jótékonysági gálát rendeznek a Hangvillában, amelynek teljes bevételét Veszprém testvérvárosa, Passau kapja.

Passaut 2013-ban 500 éve nem látott, rekordmagasságú árvíz sújtotta. Károkat szenvedett a zarándokhelynek számító Niedernburg Kolostor, ahol a Gizella királyné sírjánál elhelyezett ereklyetartó is megsérült. A városban működő Veszprém – Passau Baráti Társaság, a május 09-én 19 órakor megtartásra kerülő gálán befolyt összeggel szeretne hozzájárulni az árvízkárok helyreállításához.

Porga Gyula polgármester arra emlékeztetett, hogy a város vezetése már az elmúlt évben megkereste a testvérvárost és felajánlotta a segítségét. Ez számukra természetes, mert a két város kapcsolata már ezer évre nyúlik vissza. A hivatalos testvérvárosi együttműködés 2000-ben kezdődött el és az eltelt 14 év alatt a civil és az intézményi kapcsolatok jelentősen kiszélesedtek. Mára már az élet szinte minden területén vannak kötődéseik.

A polgármester kiemelte, hogy a barátot a bajban lehet igazából megismerni. Ezt a két város már sok alkalommal bizonyította is, mert sok olyan helyzet volt, amikor a bajban segítették egymást. Most a veszprémieken a sor, amikor a természeti pusztítás során megsérült kápolna és az ereklyetartó felújításához járulhatnak hozzá. Ez a két jelkép az Passauban, ami a két város legerősebb kötödését biztosítja.

Végezetül kérte a veszprémieket, minél többen menjenek el a gála estre és ezzel támogatva ezt a nemes célt. Biztos abban, hogy a gálán fellépő Veszprém – Bakony Táncegyüttes egy nagyon hangulatos és színvonalas produkciót fog bemutatni.

Albert Vendel, a Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke szerint "az elvetett mag most hozta meg a gyümölcsét". A két város együttműködése már évtizedekre nyúlik vissza és sok esetben a bajor város sietett Veszprém segítségére. Most a magyarokon a sor, a segítség a mi részünkről kell hogy megnyilvánuljon és ebből a városban élő német nemzetiségiek is kiveszik a részüket. Megállapította, hogy az elmúlt évtizedek együttműködése során a két város polgárai között közvetlen emberi kapcsolatok, barátságok is kialakultak.

Márfi Gyula érsek is azt hangsúlyozta, hogy a két város kapcsolata több mint ezer évre nyúlik vissza. Nagyon jelentősek azok a zarándoklatok, amelyekre kölcsönösen a két városban hagyományosan sor kerül.

A szombati Gizella Napokon megtartásra kerülő Gizella búcsúra is két busznyian érkeznek Passauból. Az érsek megítélése szerint a magyarok nagyon sokkal tartoznak a testvérvárosuknak, mert a Veszprém Egyházmegye eddig nagyon sok segítséget kapott Passau városától.

Szabó Gyuláné, a Veszprém – Passau Baráti Társaság elnöke a szervezetük céljával kapcsolatban elmondta, hogy a kezdetektől a civil kapcsolatok erősítését akarták megvalósítani. Ezt napjainkra sikerült elérniük és ennek bizonyítéka az, hogy megtudtak szervezni egy ilyen nagyszabású jótékonysági gálát. A rendezvényre 56-an érkeznek Passauból, akik aktív résztvevői lesznek a gála műsornak.

Az elnök elmondta, hogy május végén egy delegációval mennek ki Passauba és adják át a város vezetőinek az itt befolyt összeget. A belépőjegyek mellett támogatói jegy megvásárlására is van lehetőség. Ezeket május 25-ig lehet a baráti társaságnál beszerezni, ezzel is hozzájárulva a tervezett felújítás megvalósításához.

Simon Gábor, a Veszprém – Bakony Táncegyüttes vezetője elmondta, hogy az együttes minden tagja örömmel állt a kezdeményezés mellé. Az együttes eddig több alkalommal és nagy sikerrel lépett fel Passauban, ezért kedves számukra ez a város.

Nemrégiben alakították ki az új műsor programjukat és ez a gála egyben egy bemutató előadásnak is tekinthető. A mostani műsorukban nagyon sok néphagyományokban híres tájegység zenéjét és táncát elevenítik fel. A hangulathoz és a táncokhoz a zenét a Dűrő Zenekar biztosítja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.