Az ima a hősökért szólt

A balatonfűzfői Jézus Szíve plébánián megemlékezést tartottak a háborúban elhunyt katonák emlékére.
 
 

Az ima a hősökért szólt

A balatonfűzfői Jézus Szíve plébánián megemlékezést tartottak a háborúban elhunyt katonák emlékére.
 
 
 
 
 

Az ima a hősökért szólt

A balatonfűzfői Jézus Szíve plébánián megemlékezést tartottak a háborúban elhunyt katonák emlékére.

A városban tíz éve avatták fel azt az emléktáblát, ami a háborúban életüket vesztett balatonfűzfői lakósok neveit örökíti meg. Az ünnepség első részében Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész a régi templom romjai előtt a háborúkban életüket vesztett katonák emlékére celebrált istentiszteletet.

A lelkész büszke arra, hogy a templomuknál a megemlékezés nem csak az ilyen kivételes napokon történik meg, mert az év más napjain sokszor lehet találni az emléktábla előtt egy-egy virágot, vagy mécsest.

A Szécsi Ferenc a szentmisén azért mondott imát, hogy minden emberben éljen a hazaszeretet úgy, mint azokban a katonákban, akik a háborúkban a legdrágábbat, az életüket adták a hazáért.

Az emléktáblánál az ünnepi beszédet Varga János vezérőrnagy, a Magyar Honvédség, a Honvéd Vezérkar törzsigazgatója mondta. A tábornok szerint a Hősök Napi megemlékezés 1917-ben kezdődött és egy igazi, alulról jövő kezdeményezés volt. A balatonfűzfői hitközösség az elmúlt tíz év alatt szép példáját mutatta meg annak, hogy ennek az ünnepnek mindig meg kell adni a méltóságát.

Varga tábornok kiemelte, hogy ez a nap egyben a katonák iránt érzett megbecsülés napja is. A magyarság történelmében sok olyan háborús esemény volt, ahol a katonák ezrével haltak meg a hazáért. Tették a dolgukat azért, hogy ma itt az országban békében, nyugodtan élhessünk.

Úgy ítélte meg, hogy ez a béke napjainkban nagyon törékeny, ezért nagyon vigyázni kell arra, hogy ez Európában meg is maradhasson. Ehhez járul hozzá az ország azzal, hogy jelenleg is három földrészen, 27 országban, több mint 700 katona szolgál a békemissziókban. A katonák vállalják azt, hogy a világ más részein is rendeződjenek az ellentétek és kialakuljanak a békés állapotok. Ezen a napot ezekre a katonákra is emlékeznünk kell.

A tábornok végezetül azt emelte ki, hogy a honvéd elnevezés a ma élő katonák számára is sokat jelent. Jelenti azt, hogy a hazáért amennyiben szükséges, a legdrágábbat, az életüket is fel kell hogy áldozzák.

Az ünnepség végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el a templom falán lévő emléktáblánál.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.