Húsz éves a Kabóciádé

A média képviselői szerdán a Városi Művelődési Központban (VMK), a Kabóca Bábszínház elmúlt hónapokban elért sikereiről és az előttük álló nyári programokról kaptak tájékoztatást.
 
 

Húsz éves a Kabóciádé

A média képviselői szerdán a Városi Művelődési Központban (VMK), a Kabóca Bábszínház elmúlt hónapokban elért sikereiről és az előttük álló nyári programokról kaptak tájékoztatást.
 
 
 
 
 

Húsz éves a Kabóciádé

A média képviselői szerdán a Városi Művelődési Központban (VMK), a Kabóca Bábszínház elmúlt hónapokban elért sikereiről és az előttük álló nyári programokról kaptak tájékoztatást.

A tájékoztatón Székely Andrea igazgató elmondta, hogy a társulatuk az elmúlt hónapokban a nemzetközi porondon is figyelemre méltó sikereket ért el. A franciaországi Limogesben egy nemzetközi fesztiválon vettek részt, amelyen tíz ország, közel harminc társulata, több mint száz előadással lépett fel. A kabóca Bábszínház ezen a megmérettetésen kilenc alkalommal mutatta be a Ha Dede, valamint a Gomboló- című bábjátékát. A fellépésük fogadtatása nagyon jó volt, egy hosszú utazáson és sok nagyszerű élményeken van túl a csapatuk.

Azért fontos számukra a külföldi fesztiválokon való részvétel – hangsúlyozta az igazgató – mert a nemzetközi szervezetekhez való tartozásnak egyik feltétele, a nemzetközi megmérettetés.

A szakma számára ilyen elismert nemzetközi szervezet a Smoll Side, amelynek jelenleg tizenkét ország tagja és a kapcsolatfelvétel a Gomboló- című műsorukkal már meg is történt. Ennek a szervezetnek az a célja, hogy a hat éven aluli gyerekeknek csináljanak olyan előadásokat, amelyekben megismerhetik, hogy miképpen tudnak előadás közben is hasznosan kommunikálni a gyerekekkel.

Az igazgató az előttük álló feladatok közül kiemelte a 20. Kabóciádé Családi Fesztivált. Ennek mottóját Weöres Sándortól vették át: „Ha sokáig kandikálsz, virradóra megtalálsz!” A fesztivál nagyon változatos programokat kínál a legfiatalabbaktól az idősekig. Húsz különböző kézműves foglalkozás lesz a lampion hajtogatástól, a homokkép készítésig. A húszas szám a rendezvényeken több helyen is meg fog jelenni.

A program egyik újdonsága és érdekessége az, hogy az idén meghívtak több „kabóca barátot” is, akik együtt fognak játszani, énekelni, mesélni a gyerekekkel. Ezek a kabóca barátok helyi művészek és neves személyiségek és egy-egy alkalommal kapcsolódnak be a programjaikba.

A fesztivál másik érdekessége a Kabóca Sziporka, ami azt jelenti, hogy a régi előadásaikból váratlan időben és helyen jelennek meg figuráik és adnak elő ismert részleteket a mesejátékaikból.

A fesztivál során vendég együttesként fellép a Vaskakas és a Mesebolt Bábszínház, valamint a nyitó napon Nyitra város egyik iskolájának tanulói, akik külön erre a fesztiválra készült darabjukat mutatják be.

Vasárnap este rendezik meg az Éjszakai kalandtúrát, amire előtte a gyerekek lámpások készítésével készülhetnek fel. A túra a színpad mellől indul és a programot egy Tűzvarázs – show zárja le.

A fesztivál egyik újdonsága a Kabóca TOTO, ami a Veszprém7 Napban fog meglenni és ezt a rendezvényen kell kitöltve leadni. A kitöltéshez segítséget adnak a völgyben is és ezekkel a kitöltött lapokkal a gyerekek, színház belépőjegyeket nyerhetnek.

Van egy forgatókönyvük a rossz időre. Amennyiben az előrejelzés tartós esős, hideg időt jósolna, a programokat a VMK-ban rendezik meg. Viszont ha csak egy kicsit lesz rossz az idő, akkor mindenképpen a völgy lesz a rendezvények helyszíne.

Az igazgató kijelentette, hogy ez a rendezvény az új helyszín miatt a társulat számára is egy kihívást jelent. Bíznak abban, hogy sikerül megszerettetni a kabóca kedvelőivel ezt a környezetet, ehhez reményt adnak azok a négylevelű lóherék, amit a völgyben eddig nagy számban találtak.

A fesztivált hirdető ismert figuráik már pénteken megjelennek Veszprém forgalmasabb helyein és a családokat igyekeznek a két napos rendezvényükre kicsalogatni.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.