A kerítés mellől a Bakonyba

A tizenharmadik alkalommal rendezte meg az MN 54. Veszprém Radarezred február 6-án és 7-én 54-es Kihívásként ismert „túlélő” versenyét.
 
 

A kerítés mellől a Bakonyba

A tizenharmadik alkalommal rendezte meg az MN 54. Veszprém Radarezred február 6-án és 7-én 54-es Kihívásként ismert „túlélő” versenyét.
 
 
 
 
 

A kerítés mellől a Bakonyba

A tizenharmadik alkalommal rendezte meg az MN 54. Veszprém Radarezred február 6-án és 7-én 54-es Kihívásként ismert „túlélő” versenyét.

Az 54-es Kihívást az ezred 2006-ban hirdette meg először és szerepeltette az éves kiképzési tervében. A kiírók azt az elvet követték, hogy a katonai kiképzettség rendkívül összetett feladatmegoldói képességet és fizikai felkészültséget igényel.

Az évek során ezek a túrák jó alkalmat adtak arra, hogy ezeket a képességeket a gyakorlatban is kipróbálják. Napjainkra a nyári 54 kilométert felváltotta a kétszer 54 kilométer és meghirdetésre került a nehezebb téli, 54 kilométeres megmérettetés.

A főszervező Vass Tibor őrnagy kiképzési főnök tájékoztatása szerint a 2019-es túlélő versenyre 53 csapat 226 versenyzője nevezett és indult el február 6-án reggel a veszprémi Kossuth laktanyából. Az 54 kilométeres távon 20 ellenőrző pontot kellett a versenyzőknek érinteniük és több ponton különleges katonai elméleti, vagy gyakorlati feladat várta őket. A táv felénél a Hajagtetőn volt lehetőség arra, hogy a versenyzők fedett helyen töltsék el az éjszakát.

A szervezők külön felhívták a figyelmet arra, hogy baleset,vagy a verseny feladása esetén mi a teendő azért, hogy a laktanyából a személyi mentést időben eltudják kezdeni. A másik figyelem felhívás arra vonatkozott, hogy a versenyzők a nyolcas utat két is esetben keresztezik, de az úton a nagy forgalom miatt csak a kijelölt felüljárón szabad átmenni.

A versenyzők a start helyszínére Úrkútra buszokkal mentek ki és a szervezők időeltolással indították útba a csapatokat.

A megnyitón Zentai László ezredes ezredparancsnok köszöntötte az ország minden részéből érkezett katonákat. Egyetlen kérdése volt:”Jól meggondolták azt, hogy nekivágnak? Most még meg lehet gondolni, mert én azt a parancsot adtam a szervezőknek, hogy ne élvezetes, hanem emlékezetes legyen önök számára ez a verseny!”

A parancsnok elmondta, hogy 2006 óta rendezik meg az 54-es Kihívást. Volt olyan év, amikor több mint négyszázan vágtak neki a nem könnyű bakonyi terepnek. Az elmúlt időszakban a szervezők azt tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a versenyre jelentkezők száma, de ez érthető volt a határ menti szolgálati leterheltség miatt. Mondhatni azt is, hogy ezekben az években a határ kerítése mellett teljesítették a katonák a kihívás kilométereit. A jelenlegi létszám a régi rendezvényekhez méltó, a katonák a kerítés után újra a Bakonyba jöhettek.

A parancsnok azt kérte mindenkitől, hogy figyeljenek oda egymásra hogy a következő napon épen és egészségesen tudják megtartani az eredményhirdetést. Végezetül azt kívánta, hogy ez a bakonyi rendezvény a vízhólyagok mellett adjon mindenkinek egy életre szóló katonai élményt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.