Hatalmas költekezésbe foghat a kormány az év végén

Szeptemberben 207 milliárd volt a költségvetés többlete, köszönhetően a brüsszeli utalásnak.
 
 

Hatalmas költekezésbe foghat a kormány az év végén

Szeptemberben 207 milliárd volt a költségvetés többlete, köszönhetően a brüsszeli utalásnak.
 
 
 
 
 

Hatalmas költekezésbe foghat a kormány az év végén

Szeptemberben 207 milliárd volt a költségvetés többlete, köszönhetően a brüsszeli utalásnak.

Szeptemberben 464 milliárd forint uniós támogatás érkezett Brüsszelből, ami rég nem látott pluszba lökte a költségvetés havi egyenlegét. A Pénzügyminisztérium közlése szerint szeptemberben így 207 milliárd forintos többlete keletkezett a költségvetésnek – a kilenchavi göngyölített hiány pedig 330 milliárd forintra mérséklődött.

Utoljára ilyen alacsony deficitet 2001-ben mutatott a magyar államháztartás. Figyelemre méltó, hogy ami közös az idei és a 2001-es évben, hogy mind a két időszakban növekedési csúcsra jutott a magyar gazdaság – magyarán dőltek az adóbevételek.

A szeptemberben küldött 464 milliárd forinttal együtt idén Brüsszel már 931 milliárd forintot utal a magyar államnak, a kormány ezzel szemben 1077 milliárd forintnyi támogatást fizetett ki a kedvezményezetteknek. A következő hónapokban, de különösen 2020-ban egyre erőteljesebb lesz Brüsszel költségvetési finanszírozása – ugyanis a kormány az elmúlt években több ezer milliárd forintnyi uniós támogatást előlegezett meg az államadósság terhére – így a következő hónapokban ugyanilyen arányú uniós támogatás érkezik majd, amit már nem kell kifizetnie a kormánynak – vagyis minden egyes brüsszeli eurócent a költségvetési egyenleget javítja.

Látva a kilenchavi 330 milliárd forintos rekord alacsony deficitet, azt gondolhatnánk, hogy év végére is minimális hiány várható. Ám a Pénzügyminisztérium továbbra is kizárja ezt a lehetőséget, azt írja, hogy az év egészére kitűzött (uniós módszertan szerint számolt) 1,8 százalékos GDP arányos hiánycélt tekintik irányadónak – ami közel ezer milliárd forintos deficitet takar.

Az látható, hogy az uniós pénzek nélkül a szeptember vaskos deficitbe fordult volna, ami már arra utal, hogy a költekezések megkezdődhettek: ebbe a sorba illenek a családvédelmi akcióterv kiadásai vagy a július eleji két százalékpontos szocho csökkentés is – amely viszont az eddigi adatok alapján nem rengette meg a büdzsét.

Látva az eddig vállalt kötelezettségeket és a kormányzati hiánycélt, jelentős az esélye annak, hogy az utolsó negyedévben még számottevő, eddig nem ismertettet költségvetési pluszkiadásokra kerülhet sor, amelyek összértéke meghaladhatja akár a 400-500 milliárd forintot is. Forrás. nepszava.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.