Változás előtt az orvosi ügyelet

Május 1-től a kórház ad otthont a Veszprémi járásban élők orvosi alapellátását biztosító ügyeletnek.
 
 

Változás előtt az orvosi ügyelet

Május 1-től a kórház ad otthont a Veszprémi járásban élők orvosi alapellátását biztosító ügyeletnek.
 
 
 
 
 

Változás előtt az orvosi ügyelet

Május 1-től a kórház ad otthont a Veszprémi járásban élők orvosi alapellátását biztosító ügyeletnek.

Aláírásra került Veszprém város és a pályázaton nyertes Orvosi Ügyelet Nonprofit kft között az a szerződés, amely szerint május elsejétől a kft. fogja beindítani és üzemeltetni az alapellátást biztosító központi ügyeletet, hétköznapokon délután 16 órától, reggel 8 óráig.

Porga Gyula polgármester arra utalt, hogy ezzel egy nagyon régen húzódó problematikus helyzet oldódik meg. Az elsődleges feltétel, a rendelő helységek kialakítása a kórház és a város összefogásában pályázati pénzekből napjainkra biztosítva lett.

A személyi feltételek megoldására a Veszprémben praktizáló háziorvosokkal az egyeztetés évek óta folyik. Ezeken látható volt az, hogy az ügyeletet eddig ellátó orvosok az új helyzetet, a közös szolgáltatást nem fogadták el. Azt viszont belátták, hogy ezzel az önkormányzat egy kényszerhelyzetbe került, ami elvezetett a pályázat kiírásához. Magasra tették a lécet és csak olyan szervezett tudott az önkormányzat elfogadni, amely ezen a területen már komoly referenciával rendelkezett.

A polgármester kijelentette, hogy a pályáztatási eljárás lezáródott és a szerződést ezzel a nappal lehet a törvények szerint aláírni. Az elkövetkezendő időszakban az önkormányzat a háziorvosokkal kötött és az eddig érvénybe lévő szerződéseket fel fogja bontani. A pályázaton nyertes szolgáltató a háziorvosokat meg fogja keresni és az ügyeleti feladatok ellátásához ajánlatot fog tenni új szerződéskötésre. A város érdeke az, hogy minél több veszprémi orvos vállaljon szerepet ebben az alapellátási rendszerben- mondta végezetül Porga Gyula.

Dr. Kis Zoltán, a kft képviselőjének meggyőződése az, hogy a kórházban a sürgősségi betegellátással közös ügyeleti ellátás sokkal hatékonyabb az előző rendszernél. Gyors döntést hozhatnak helyben arról, hogy a beteg milyen ellátást kapjon, elegendő-e az egyszerű orvosi beavatkozás, vagy kórházi ápolásra van szüksége. A doktor szerint ezt hívják egykapus rendszernek, ami más helyeken már bejáratott és jó eredményeket produkált. Megerősítette azt, hogy a helyi orvosokat szívesen fogadják, de a feltöltést illetően vannak elképzeléseik.

A kft- jükről elmondta, hogy a szervezetük Debreceni székhelyű és az országban már 23 központjuk van és ezzel több mint 100 településen vannak jelen.

Dr. Rácz Jenő kórházigazgató az örömét fejezte ki annak, hogy ezzel végre befejeződik a sürgősségi ellátás javítására indított projektjük. A cél az volt, hogy a kórházban közös diszpécserközponttal működtetett sürgősségi centrum keretében működjön a kórházi SBO mellett az alapellátási központi ügyelet.

Az igazgató szerint a nemzetközi tapasztalatok is azt igazolják, hogy az első óra a beteg gyógyításában nagyon meghatározó. A leggyorsabb beavatkozást pedig az segítheti elő, ha "tömörítik" a lehetőségeket és a döntések minél hamarabb és egy helyen születnek meg. Ezt a folyamatot biztosítja az, hogy az alapellátás közvetlenül a sürgősségi ellátás mellé került, így nagyon gyors döntés születhet a beteg további kezelését illetően.

A szerződést Porga Gyula polgármester, valamint Dr. Kisné Dr. Legeza Zsuzsa, az Orvosi Ügyelet Nonprofit Kft. ügyvezetője írta alá.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.