Új lehetőségek a magyar-mongol kapcsolatokban

Tizenkét fős mongol delegáció érkezett Veszprémbe, akik néhány napig a város szolgáltató cégeinek működését és az önkormányzat gazdálkodását tanulmányozták.
 
 

Új lehetőségek a magyar-mongol kapcsolatokban

Tizenkét fős mongol delegáció érkezett Veszprémbe, akik néhány napig a város szolgáltató cégeinek működését és az önkormányzat gazdálkodását tanulmányozták.
 
 
 
 
 

Új lehetőségek a magyar-mongol kapcsolatokban

Tizenkét fős mongol delegáció érkezett Veszprémbe, akik néhány napig a város szolgáltató cégeinek működését és az önkormányzat gazdálkodását tanulmányozták.

A gazdasági szakemberekből, vállalatok fejlesztő mérnökeiből, cégtulajdonosokból és egyetemi oktatókból álló delegáció egyrészt technológiai tapasztalatszerzésre, másrészt Darkhan testvérvárosi együttműködésének előkészítése céljából jöttek Veszprémbe.

Mongóliában az elkövetkezendő időszakban várhatóan nagy fejlesztések indulnak, ezért a gazdasági szakemberek most a modernizálási stratégia kialakításához gyűjtik az információkat. A veszprémi székhelyű ÖKOPolisz Klaszter, a gazdasági együttműködés és az új piacok nyitása érdekében folyamatosan bővíti a külföldi partnereinek körét. Két éves munka eredménye az a szoros partneri együttműködés, amelynek keretében a Mongóliából érkező delegációt Veszprémben fogadhatták.

A magyar partnerek termékeket és szolgáltatásokat szállítanak Mongóliába, olyan beruházásokhoz, mint közműépítés, az ivóvíztisztítás, fűtőművek építése, hulladékhasznosítási rendszerek fejlesztése. A beruházásokat a fővárosi székhelyen működő közös, magyar-mongol Globaltech vállalat koordinálja.

A napjainkban Mongólia szerte zajló nagy beruházásoknak köszönhetően, az ország GDP-je ugrásszerűen meg növekedett és az ásványkincsekben gazdag ország városai gyors fejlődésnek indultak. Amiből jelenleg az országukban hiány van, az a gyakorlati tapasztalat.

A delegáció látogatásának a célja a technológiai tapasztalatgyűjtés, a bevált rendszerek gyakorlati megismerése, valamint az, hogy szorosabb gazdasági és kulturális együttműködés jöjjön létre a hazai és a mongol gazdaság között. A mongol szakemberek a pénteki napon többek között a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt-hez látogattak el, ahol a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatokkal ismerkedhettek meg.

A hétfői napon, a városházán folytatódtak a szakmai megbeszélések, majd sajtótájékoztató keretében ismertették a tárgyalásokon elért eredményeket.

Porga Gyula polgármester a kölcsönös kapcsolatok gazdasági jelentőségét hangsúlyozta, de a megbeszélések alapján már most érzékelhető, hogy más területek, így a kultúra, a oktatás terén is lehetnek tartalmas együttműködési lehetőségek.

Mészáros István, a Global Talk Co. Ltd ügyvezetője sikeresnek ítélte meg a tárgyalásokat, mert olyan információkat adtak át a mongol félnek, ami megalapozhatja a további gazdasági együttműködésüket. Megállapodás született abban, hogy ezek a tárgyalások március elején Mongóliában tovább folytatódnak, ahol már konkrét megállapodások is születhetnek.

Choijamts Bolormaa, a Global Talk Co. Ltd tulajdonosa meggyőződését fejezte ki annak, hogy a delegáció megteremtette a lehetőségét a jó gazdasági, oktatási, egészségügyi, valamint a mezőgazdasági kutatómunkában történő együttműködésnek.

Tugsjargal Gandi, nagykövet asszony megerősítette azt, hogy jelenleg Mongóliában jelentős gazdasági fejlődés van és ennek a fórumnak nagy szerepe lehet abban, hogy ez a fejlődés tovább folytatódjon. Bízik abban, hogy azok, akik most felvették egymással a kapcsolatot évtizedekig megfogják ezt tartani. Egy mongol közmondással zárta beszédét: Ha szomszédok nem járnak át egymáshoz, egy idő után a sövény és a gaz elfogja zárni egymás elöl az utat.

Chimedtseren Tsendsuren, a darkhani képviselő testület elnöke azt hangsúlyozta, hogy az 1970-es 80-as évek kapcsolatait szeretnének Magyarországgal feléleszteni és új alapokra helyezni. Ez az ország számukra az a hely, amely biztosíthatja a világpiacra, valamint a nyugatra történő gazdasági kijutást és Mongólián keresztül Magyarország számára megnyílhat piac a keleti régió felé.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.