Katonás küzdelem a kilométerekkel

Csütörtökön, az MH 54. Veszprém Radar Ezred adott otthont a Magyar Honvédség 2013. évi mezei futóversenyének.
 
 

Katonás küzdelem a kilométerekkel

Csütörtökön, az MH 54. Veszprém Radar Ezred adott otthont a Magyar Honvédség 2013. évi mezei futóversenyének.
 
 
 
 
 

Katonás küzdelem a kilométerekkel

Csütörtökön, az MH 54. Veszprém Radar Ezred adott otthont a Magyar Honvédség 2013. évi mezei futóversenyének.

Veszprémben a Honvéd pálya lehetőségeit kihasználva, a rendező alakulat kiváló körülményekkel várta, az ország minden részéből érkező csapatokat. A versenyre 28 katonai szervezet, valamint a várpalotai Fallér Jenő Szakközépiskola csapata nevezett be és küldték el a versenyzőiket. A szakközépiskolások a Katona Suli Programban vesznek részt, akik vállalták, hogy nem csak elméletben ismerkednek meg a katonai élettel, de a versenyeiken is részt vesznek. A verseny sajátossága az, hogy erre a honvédségnél dolgozó amatőr sportolók nevezhetnek.

A program szerint kilenc órakor kezdődött a verseny megnyitója, a foci pályán felsorakozott több száz katonaversenyzőt, Szabó László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség, csoportfőnöke köszöntötte.

A tábornok a megnyitó beszédében elmondta, hogy ebben az évben a bajnokságok új vonása az, hogy a hagyományoktól eltértek és átszervezték a versenyhelyszíneket. Veszprém évekig a lő bajnokságoknak adott otthont, most ebben az évben a mezei futást rendezheti meg. Ez a versenyszám az egyike annak, amelyre nagy számban érkeznek versenyzők az ország minden alakulatától, ezért a megszervezése nagy odafigyelést és körültekintő tervezést igényel.

A tábornok a versenyről elmondta – a mezei futás sajátossága az, hogy soha nem ideális terepen rendezik meg. A mostani pálya is nagyon változatos, több erdei szakasz van benne, ahol a talaj egyenetlen, ami könnyen vezethet sérüléshez, ezért nagyon oda kell figyelni a terepre és egymásra is. Egy ilyen pályán természetes az, hogy a sportolók elmaradnak az egyéni legjobb eredményeiktől. Végezetül mindenkinek sportszerű versenyzést és jó eredményeket kívánt.

Az MH Katonai Sportbajnokságokat, honvédségnél már hosszú évtizedek óta, minden évben megrendezik. A versenysorozat négy hagyományos számból áll, ez a mezei futóverseny, a katonai lő bajnokság, a katonai háromtusa, valamint a katonai járőrverseny. Az alakulatok ezeken a versenyeken az egyéni és csapat helyezések alapján pontokat szerezhetnek és a végén a legtöbb pontot elért csapat elnyeri a Magyar Honvédség Vezérkarfőnök vándorserlegét. Ezt a vándorserleget nyerte el 2011-ben az MH 54. Veszprém Radar Ezred, mivel abban az évben harmadszor került ki nyertesen a verseny sorozatból.

A mezei futóverseny több számból áll. A legrövidebb a 3000 méter, amit hadi gyakorló öltözetben kell teljesíteni, a másik a 6000 méter, itt már megengedett a sportöltözet és van a katonai váltó, ahol a stafétabot helyett, a csapattagoknak gépkarabélyt kell egymásnak átadni.

A versenyszámok külön női és férfi, valamint 35 éven aluli és feletti kategóriákban kerülnek meghirdetésre. A futamok indítása is „katonás” volt, mert a rajpisztolyt ezen a versenyen egy gépkarabély lövéssel- természetesen vak tölténnyel – helyettesítették.

A nagy küzdelmeket követően az összetett versenyt az MH 25. Klapka György Lövészdandár (Tata) nyerte, második az MH 26. Szolnok Helikopterbázis és harmadik a házigazda MH 54. Veszprém Radarezred csapata lett.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.