Színpadon az örök hiszékenység

A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es színházi évadjának új nagyszínpadi bemutatója Moliére komédiája, a Tartuffe.
 
 

Színpadon az örök hiszékenység

A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es színházi évadjának új nagyszínpadi bemutatója Moliére komédiája, a Tartuffe.
 
 
 
 
 

Színpadon az örök hiszékenység

A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es színházi évadjának új nagyszínpadi bemutatója Moliére komédiája, a Tartuffe.

Oberfrank Pál, a színház igazgatója a darabválasztásról elmondta, hogy az évad darabjainak kiválasztásánál már hagyomány, hogy az évad közepén mindig a világirodalom klasszikusaihoz nyúlnak vissza. Így volt ez az elmúlt évadban is, amikor negyedik bemutató előadásként a Kurázsi mamát vitték a színpadra.

Idén arra a Moliére komédiára esett a választás, amelyet még ma is a világirodalom tíz legjobb darabja közt tartanak számon. A Tartuffe az emberi hiszékenységet mutatja be és azt a groteszk helyzetet, amikor az ember a saját hiszékenységének lesz az áldozata.

Az igazgató kiemelte, hogy a darab a mondanivalójának a múltban, a jelenben és az emberi természetet ismerve, a jövőben is aktuális üzenete lesz. Egy kis csiszolás, aktualizálás és a néző ráismerhet a napjaira és a saját környezetére. A mostani feldolgozást az teszi értékessé, hogy nagyszerű színészekkel vitték a darabot színpadra. Gáspár Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész, Lukács Sándor, Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Szombathy Gyula, Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész, Zsurzs Kati valamint több nagyon tehetséges egyetemi hallgatót lehet majd a színpadon látni.

Taruffe alakja a hiszékenységet kihasználó, ármánykodó személy szép példája. Befolyásolását olyan jól teszi, hogy nem szükséges hozzá a partnere gyengeelméjűsége, csupán a nagy fokú hiszékenységgel párosuló emberi naivitás. Ez már elegendő Tartuffe-nek ahhoz, hogy elvezesse őt a hatalom és a gazdagság megszerzéséhez. A tartuffe-i képmutatásos átejtésének minden korban megvannak az áldozatai és ez a képesség korszakokon átívelő, csak aktualizálni kell és működik.

Marton László rendező a darabról a következőket mondta el:”A Tartuffe, Moliére zseniális komédiája már az ősbemutató idején, azonnal rendkívüli vihart kavart. Hol betiltották, hol ismét engedélyezték. Olyan ez a remekmű, mint egy különleges csiszolt gyémánt. Mindig mást és újat láttat az idők folyamán változó fénytörésben. Ezek a szövegekből és a kialakuló szituációkból felfedezett új és új mélyrétegek váratlan, mához szóló felfedezéseket, roppant szórakoztató újdonságokat kínálnak az előadást létrehozó alkotóknak, és reméljük a majdani veszprémi nézőknek is.”

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.