A múlt megidézése

Rendvédelmi szervek történelme- címmel nyílt vándorkiállítás Veszprémben, a rendőrkapitányság épületének aulájában.
 
 

A múlt megidézése

Rendvédelmi szervek történelme- címmel nyílt vándorkiállítás Veszprémben, a rendőrkapitányság épületének aulájában.
 
 
 
 
 

A múlt megidézése

Rendvédelmi szervek történelme- címmel nyílt vándorkiállítás Veszprémben, a rendőrkapitányság épületének aulájában.

A vándorkiállítás Sümegről érkezett a megyeszékhelyre, de mint azt a rendezők bejelentették már igény van a megrendezésére Balatonfüreden és Pápán is.

A kiállítás megnyitó beszédében Némedi Lajos alpolgármester emlékeztetett arra, hogy az emberiség társadalmában a hatalom részéről mindig volt igény a rend fenntartására. Ezt valamilyen jól működő szerveződéssel tudták csak biztosítani. A legjobban működő mai demokráciákban is igényként jelenik meg a hivatásos rendvédelmi szervezetek fenntartása. Ezért a rendfenntartás minden társadalom szerves összetevője, ezzel a történelem és a kultúra részévé vált.

Az alpolgármester szerint ennek a kiállításnak az a célja, hogy a fiatalabb nemzedék jobban megismerje az előző korszakok rendvédelmi erőinek a munkáját azt, hogy milyen körülmények között, milyen feladatokat oldottak meg.

Némedi Lajos ezt a kiállítást úgy értékelte, mint a rendőrség társadalom felé való nyitásának újabb állomását. Szerinte a múlt megismerése jobban segítheti a polgárokkal történő párbeszéd elmélyítését.

Dr. Gulyás István nyugállományú rendőr alezredes, a Magyar Rendőrmúzeum nyugalmazott igazgatója nagyon fontosnak tartja, hogy bemutassák a rendvédelem történetét. Vannak ugyanis tévhitek társadalomban, mert a betyárok valójában bűnözők voltak és csak az írók mutatták be őket népi hősökként.

Az elmúlt 45 alatt a csendőrök esetében bemagyarázták az emberekbe, hogy azok milyen népelnyomók voltak. Ez az igazgató szerint csak részben igaz, mert a szervezet nagyon jó bűnfelderítési mutatókat produkált és a „csendőri pofonok” is jó hatással voltak a bűnözés megfékezésére. Igaz – jegyezte meg – ezek a csendőrpofonok nem mindig szabályos körülmények között csattantak el.

Az igazgató elmondta, hogy a Magyar Rendőrmúzeumot önkéntesek, minden állami támogatás nélkül hozták létre. Úgy gondolták, hogy emléket kell állítani a rendvédelemnek, ezzel lehet feldolgozni a testület elmúlt évszázadának történelmét.

Megállapította, hogy a most szolgálatot teljesítők is nehéz munkát végeznek. Ennek az a oka, hogy a jelenlegi törvények nem az áldozatokat védik és nem biztosítanak kellő hatáskört az intézkedő rendőröknek.

Dr. Fracsics Ottó rendőr ezredes, a Magyar Rendőrmúzeum Baráti Körének elnöke a beszédében megerősítette azt, hogy ezt a kiállítási anyagot 24 évvel ezelőtt kezdték összeállítani. Az így létrehozott vándorkiállítást szeretnének még minél több városban bemutatni. Az állampolgárok ezzel jobban megismerhetik a rendőrség munkáját és azokat a körülményeket, amelyek közt a rend őrei dolgoztak.

A rendezvény másik érdekessége volt, hogy első alkalommal került bemutatásra az a falfestmény, amelyet a rendőrség épületének várakozó helységében adtak át.

A festményt a Zirc III. Béla Gimnázium Művészeti Szakközépiskola nyolc diákja festette és ezen Veszprém város és a rendőrség összekapcsolódását mutatják be.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.