Biztonságban a nyári szünidőben

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyári szünidő kellemes és biztonságos eltöltése érdekében az alábbi bűn- és baleset-megelőzési ajánlásokra hívja fel a figyelmet- áll a rendőrség által kiadott sajtóközleményben.
 
 

Biztonságban a nyári szünidőben

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyári szünidő kellemes és biztonságos eltöltése érdekében az alábbi bűn- és baleset-megelőzési ajánlásokra hívja fel a figyelmet- áll a rendőrség által kiadott sajtóközleményben.
 
 
 
 
 

Biztonságban a nyári szünidőben

A Veszprémi Rendőrkapitányság a nyári szünidő kellemes és biztonságos eltöltése érdekében az alábbi bűn- és baleset-megelőzési ajánlásokra hívja fel a figyelmet- áll a rendőrség által kiadott sajtóközleményben.

A nyári szünidő beköszöntével a gyermekek kikerülnek az iskolafalak közül, ám sok munkába járó szülőnek nehézséget okoz elhelyezésük, állandó felügyeletük. A tanítás befejezését követően a gyermekek felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válhatnak, sok szabadidővel rendelkeznek, így gyakrabban jelennek meg a közterületeken, a parkokban a játszótereken, az utak mentén és a strandon.

A nyári szünidő biztonságos eltöltéséhez a gyermekeknek az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni:

Értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen, ne adják oda idegeneknek.

Táskájukat közösségi helyeken ne hagyják őrizetlenül. A legjobb, ha azt mindig maguk mellett tartják.

Idegenekben - még ha kedvesek is - ne bízzanak meg, velük ne menjenek sehová, még útbaigazítás céljából sem.

Idegeneket ne engedjenek be, ha egyedül vannak otthon.

Amikor elmennek otthonról, a szüleikkel mindig tudassák, hová mennek, kivel találkoznak és mikor várhatók haza.

Kizárólag annyi készpénz, illetve érték legyen a gyermeknél, amennyi feltétlenül szükséges.

Feltétlenül tanulják meg a gyerekek szüleik telefonszámát és ismerjék a 112-es segélyhívó számot.

A szülők gyermekeikkel együtt tekintsék át a legfontosabb gyalogos és kerékpáros közlekedési szabályokat, vizsgálják át a gyermekeik kerékpárját és szükség esetén szereljék fel a kötelező tartozékokkal, mint például jól működő fékkel, világítóberendezéssel, prizmával, csengővel.

Kerékpározás, görkorcsolyázás és gördeszkázás közben feltétlenül használjanak bukósisakot, illetve különböző védőfelszereléseket.

Mire figyeljünk a vízparton?

Gyermekek a vízparton ne maradjanak felügyelet nélkül!

A 6 éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt kíséretében fürödhet szabad vizekben!

A fürdés tilalmát, a fürdésre alkalmatlan helyeket minden esetben a „FÜRÖDNI TILOS” tábla jelzi. Különösen veszélyesek a folyók az erős sodrás és az örvényképződés miatt, valamint a bányatavak a hirtelen változó vízmélység és a vízhőfok miatt. Ezek a helyek még a jó úszókra is veszélyt jelenthetnek.

Vannak szabad vizek, holtágak ahol megengedett a fürdőzés. Ezeken a helyeken általában bója és tábla jelzi a fürdőzés határait. Itt azonban figyeljünk arra, hogy a víz alatt nem látható tárgyak pl. faágak sérülést okozhatnak.

A szabadvizek hőfoka elmarad a megszokott strandfürdők vízhőmérsékletétől, ezért felhevült testtel a vízbe ugrás különösen veszélyes, akár vízbe fulladáshoz is vezethet.

A gyengén úszók csak sekély vízben fürödjenek!

Figyeljünk a viharjelzőre, hiszen a sárga, villogó fénye figyelmeztet bennünket a veszély közeledtére! Első fokú viharjelzésnél a parttól számított 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos, míg másodfokú riasztás esetén a fürdés és a vízben tartózkodás is tiltott!

Aki nem tud úszni, ne használjon gumimatracot, mert egy esetleges vízbeforduláskor a mélyben találhatja magát!

Ha valaki bajban van, segítségért kiált, integet a vízből, vízibicikliről vagy hajóról, azonnal kérjünk segítséget, hívjuk a 112-es segélyhívó számot, értesítsük a vízimentőket vagy a strand személyzetét!

A nyári szünidőben egyre több időt töltenek a gyerekek az online térben a szülő távollétében.

Következzen néhány tanács az internethasználó gyerekek számára :

Kezeljék óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel velük a kapcsolatot. Nem tudhatják biztosan, ki valójában van a profil mögött.

Gondolják át, mit osztanak meg a közösségi oldalakon. Ami egyszer felkerül (kép, poszt, vélemény), az teljesen sohasem törölhető onnan.

Ne tegyenek közzé és ne osszanak meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet stb.), hiszen visszaélhetnek vele.

Ha találkozni szeretnének valakivel, akit online ismertek meg, előtte mindig szóljanak valamelyik szülőnek, és csak az ő engedélyével, első alkalommal pedig szülői jelenléttel találkozzanak.

A szülők által a számítógépen beállított biztonsági szűrő a gyermek érdekeit szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lesz az online világban.

A szünidő kellemes és biztonságos eltöltéséhez mindenkinek jó pihenést, valamint bűn- és balesetmentes nyarat kíván:

a Veszprémi Rendőrkapitányság Forráe: VRK sajtó
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.