Előválasztásra készülnek

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteken a veszprémi várban mutatta be Mesterházy Attilát Veszprém megye 01-es, illetve Grőber Attilát a 04-es körzet előválasztásán induló képviselőjelölteket.
 
 

Előválasztásra készülnek

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteken a veszprémi várban mutatta be Mesterházy Attilát Veszprém megye 01-es, illetve Grőber Attilát a 04-es körzet előválasztásán induló képviselőjelölteket.
 
 
 
 
 

Előválasztásra készülnek

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke pénteken a veszprémi várban mutatta be Mesterházy Attilát Veszprém megye 01-es, illetve Grőber Attilát a 04-es körzet előválasztásán induló képviselőjelölteket.

A tájékoztatón megjelenteket Kunhalmi Ágnes köszöntötte. Bevezető beszédében elmondta, hogy a bemutatásra kerülő két jelölt az MSZP és a Párbeszéd támogatásával indul az előválasztáson. Mindkét jelölt eddigi pályafutása során már bizonyította azt, hogy elkötelezett a demokrácia visszaállításában, a pártok ezért támogatják az előválasztáson történő indulásukat.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a Párbeszéd és az MSZP a rendszerváltás után 30 évvel egy gyökeres szociális változást kíván végrehajtani. Bebizonyosodott ugyanis az, hogy a jelenlegi folyamatok nem képesek felszámolni a társadalmi csoportok között meglévő és egyre növekvő különbségeket.

Az elsődleges célcsoportjuk a munkavállalók és azt képviselik, hogy a minimálbért azonnal adómentessé kell tenni. ami 25 ezer forintot hagyna ott minden munkavállalónál, és ez 2,5 millió embert érintene.

Másik nagyon fontos társadalmi csoport a nyugdíjasok, akiknek a nyugdíja egyre jobban elszakad a dolgozók átlagbérétől, és ez az olló folyamatosan nyílik. Az első intézkedések egyike lenne a vegyes indexállás visszaállítása, hogy a nyugdíjak ne csak az infláció mértében emelkedjenek. A mindenkori nyugdíjemelésnél figyelembe kell venni a reálbér emelkedést, ami azt jelentené, hogy idén 5,35 százalékkal kellene a 3 százalék helyett emelni a nyugdíjakat. E mellet újra biztosítani szeretnénk a rugalmas nyugdíjba menetel lehetőségét és rendezni kell a rokkant nyugdíjasok helyzetét is. A 28 ezer 500 forintos minimál nyugdíjat a minimálbér 50 százalékára kell emelni.

Hangsúlyozta, hogy nem csak megnyerni kell következő választást, hanem azt tovább is kell tudni vinni. Erre bizonyítottan alkalmas az MSZP miniszterelnök jelöltje Karácsony Gergely, aki a sorozatos támadások, és forráselvonások ellenére képes a főváros vezetésére.

Grőber Attila, a 04.számú kerület képviselőjelöltje bemutatkozó beszédében elmondta, hogy 19 éve dolgozik önkormányzati képviselőként. A rendszerváltást, mint fiatal munkavállaló élte meg és azt gondolta, hogy az ő nemzedéke lesz az, amelyet a nagy generációként fogják emlegetni, mert egy szerethető, sikeres Magyarországot fognak tudni felépíteni. És ha most szétnézünk, egy táborokra osztott országot látunk. Azt gondolja, hogy annyival tartozik a hazának és a gyermekeinknek, hogy Magyarországot egyesítsük. Ne a politikai lojalitás, hanem a szakmai hozzáértés legyen az előrehaladás alapvető feltétele.

Az ellenzék közös programjából két olyan kérdést emelt ki, amelyek számára nagyon fontosak. Az elmúlt 11 évben látható volt, hogy az önkormányzatiság folyamatosan korlátozásokra, csorbításokra került. A rendszerváltók valódi önkormányzatiságának álma mára darabokra hullott. Az önkormányzatok anyagi támogatása napjainkban nagymértékben függ a kormányhoz való lojalitástól. Ezt jól mutatja az, ha megnézzük hogy Veszprém megyében milyen színezetűek azok a városok, amelyek támogatásban részesültek.

A politikus számára másik sarkalatos kérdés a pedagógus társadalom helyzete. Nem olyan régen vezették be az országban a pedagógus életpálya modellt, amit az érintettek ma már csak „élet gálya modellként” emlegetnek. Azt ígérték, hogy ez a modell előremenetelt, anyagi megbecsülést, biztos jövőt jelent. Mára bizonyossá vált, hogy ebből egyetlen ígéret sem teljesült. Napjainkra látható, hogy a pedagógus képzésben résztvevők, valamint a pályakezdők és a pályán maradók száma egyre csökken. A politikus azt ígérte, hogy az egyik közösség amelynek egy új kormány segíteni fog, azok a pedagógusok lesznek, mert ezzel a jövő generációjának tartoznak.

Mesterházy Attila, a 04. számú kerület jelöltje szerint a választási küzdelemben jelentős kihívás előtt állnak, mert Veszprém megyében a Fidesz erősnek mondható.

Felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlen a bemutatkozás helyszíne, a Szent István és Boldog Gizella szobor előtti tér. Szeretnének felhívni a figyelmet arra a Szent Istváni üzenetre, amely során megszüntette a viszályt a törzsek között. Az országban a jövő évi választásokra megszűnt a versengés az ellenzék pártjai között, létrejött egy koalíció. A választók most vagy a Fideszt, vagy az ellenzéket választhatják.

A politikus szerint a másik üzenete Szent Istvánnak az, hogy az országnak nyugathoz kell tartoznia. Az ellenzéki politikusok régebben azt gondolták, hogy ez a kérdés a rendszerváltást követően nem merülhet újra fel, de napjainkban nem ezt láthatjuk. Sodródunk a keleti autokratikus elnyomó hatalmi rendszerek irányába. Nem az a kérdés, hogy akarunk-e gazdasági kapcsolatokat fenntartani a keleti országokkal, Oroszországgal, vagy Kínával. A sikeres gazdasági kapcsolatok fenntartásában továbbra is érdekeltek vagyunk.

Az ellenzéknek nem ezzel van gondja, hanem azzal, hogy ez a kapcsolat elkezdett átmenni egy politikai érték alapú együttműködésbe. Nekünk a nyugati liberális-demokráciák mellett van a helyünk és nem az autokratikus rezsimek oldalán. A jelenlegi kormány már az orosz-kínai politikai modellt is átkívánja venni, ezt támasztják alá azok a törvények, amelyeket a parlament elé napjainkban beterjesztenek.

A politikus arra hívta fel a fegyelmet, hogy a magyarok a rendszerváltáskor döntöttek arról, hogy Magyarország intézményesen is nyugathoz tartozzon, a jelenlegi ellenzék ezt szeretné képviselni.

Mesterházy egy másik kérdéssel kapcsolatban elmondta, hogy a költségvetés is egy értékválasztás, és nemcsak a számok egyszerű halmaza. Ebben a költségvetésben nem szerepel kellő súllyal az egészségügy, az oktatás, és a szociális háló megerősítése, vagy az innováció továbbvitelére történő törekvés. Ezért mondja az ellenzék azt, hogy ez egy választási költségvetés és nem a társadalmi helyreállítást szolgálja. Amennyiben lehetőséget kapnak, ezért a költségvetést újra fogják írni azért, hogy a kis és középvállalkozások és az egyszerű emberek is érezzék a kormány támogatását.

A politikus azt is hangsúlyozta, hogy a város számára fontos kérdésekben addig is együttműködtek Veszprém Önkormányzatával és a jövőben is megteszik ezt. Ilyen kérdés például a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program. amelynek segítésére felajánlotta a nemzetközi kapcsolatait. Egy dolgot kértek a jelenlegi vezetéstől, hogy csak olyan fejlesztések történjenek, amelyek fenntarthatók és a jövőben nem terhelik meg jelentősen a város költségvetését.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.