Igazi nyári fesztivál, frissítő nyári záporral

Az idei évben augusztus 19 - 20-án a harmadik alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál.
 
 

Igazi nyári fesztivál, frissítő nyári záporral

Az idei évben augusztus 19 - 20-án a harmadik alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál.
 
 
 
 
 

Igazi nyári fesztivál, frissítő nyári záporral

Az idei évben augusztus 19 - 20-án a harmadik alkalommal került megrendezésre a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál.

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, érdemes művész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója fesztiválnyitó beszédében külön köszöntötte a „nagy titkok tudóját” Gálvölgyi János, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művészt, a fesztivál díszvendégét.

Az igazgató kiemelte, hogy Rátonyi Róbert életének utolsó periódusában a veszprémi színházban feledhetetlent alkotott, és közismert az is, hogy Gálvölgyi János színészi pályafutása sok esetben összefonódott Rátonyi Róbertével, aki a korának kiemelkedően neves színésze volt.

Gálvölgyi János a Rátonyi Róberttel való kapcsolatáról a következőt mondta el. A sors nekem megadta azt, hogy 20 évet tölthettem el Rátonyi Róberttel a Thália színház öltözőjében és több száz előadásban játszhattam vele együtt itthon és külföldön.

Hallgathattam rajongó beszédét a színészi hivatásról, láthattam érdeklődését a fiatal tehetségek iránt, megtapasztalhattam a szakma iránti tisztességét. A fiatal Rátonyi mentora Latabár Kálmán volt, aki egy zseniális színész volt, és ezt a zsenialitást vitte tovább a fiatalok nevelésében Rátonyi Róbert.

Gálvölgyi életében meghatározó volt az 1990-es év, amikor Rátonyi Róbert egy könyvet írt, ami nem volt meglepő, mert addig is sok könyvet írt a külföldi utazásairól, az operettekről és a színházról általában. De ennek az 1990-ben írt könyvnek a címe az volt: A Gálvölgyi.

A művész 42 évesen ezt a gesztust nagyon nagy megtiszteltetésként élte meg. Gálvölgyi a könyv utószavához ezt írta be:”Drága Robi! Gondolkodtam mondatokon, szavakon, de csak egy jutott eszembe így, csupa nagybetűvel KÖSZÖNÖM!”

És hogy így 50 évig megmaradhattam ezen a buktatókkal, küzdelmekkel nehéz pályán visszatekintve most is azt mondhatom: Robi! Köszönöm! - fejezte be köszöntőjét Gálvölgyi János.

A fesztivál szerda esti megnyitóját a Petőfi Színház művészei mellett több neves táncos, énekes művész látványos produkciója tette még színesebbé. A műsor félidejében egy alapos nyári záporral a fesztivál programjába az égiek is bejelentkeztek. A szerda este fő műsoraként Kálmán Imre Marica grófnő című operettjét láthatták a nézők, a címszerepben Eperjesi Erikával.

Csütörtök este nagyszabású Operett gálával zárul a fesztivál, ami emlékezetes estét ígér a hungarikummá vált műfaj kedvelőinek, akik a legnagyobb operett slágereket a legnépszerűbb énekesek előadásában hallhatják.

A szerdai és csütörtöki esti előadások mellett rengeteg tartalmas, ingyenes program várja a kikapcsolódásra vágyókat. A családokra gondolva számos gyermekműsort is kínálnak a szervezők. Augusztus 19-én a Veszprémi Ifjúsági Táncegyüttes Lúdas Matyi című előadása szórakoztatja a családokat. Augusztus 20-án a Kerek kő című interaktív mese csalogatja a Veszprémi Petőfi Színház előtti térre a kisebbeket és a nagyobbakat, amely Nyáry Bernadett és Tűzkő Sándor előadásában látható.

Részletes program: https://www.petofiszinhaz.hu/operettfesztival

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.