Átadták az állatkert új létesítményét

Az állatkert motorját, az új operatív központot kedden ünnepélyes keretek közt adták át az állatkerti dolgozóknak.
 
 

Átadták az állatkert új létesítményét

Az állatkert motorját, az új operatív központot kedden ünnepélyes keretek közt adták át az állatkerti dolgozóknak.
 
 
 
 
 

Átadták az állatkert új létesítményét

Az állatkert motorját, az új operatív központot kedden ünnepélyes keretek közt adták át az állatkerti dolgozóknak.

Az 1800 négyzetméter alapterületű új épületegyüttes nemzetközi szinten is kiváló színvonalú munkahelyeket és ellátást biztosít az állatkert dolgozóinak és lakóinak egyaránt. Az új beruházás sajátja az, hogy ez a kevésbé látogatott része az állatkertnek, de a tevékenysége révén szinte minden kifutón élő állat ellátásában, gondozásában jelentős szerepe van. Ezért joggal fogalmazott Török László igazgató úgy, hogy az új létesítmény az „állatkert motorja.”

Az operatív központ egyik létesítménye a karantén – vagy fogadó – épület. Ide kerülnek az állatkert új lakói, akiket meghatározott ideig tartanak elzárva, ahol megfigyelik a viselkedésüket és egészségi állapotukat. Ezzel azt lehet megakadályozni, hogy az új lakók véletlenül se vigyenek be valamilyen fertőző betegséget az új otthonukba.

Az épületegyüttes fontos része az állategészségügyi centrum, ahol az állatorvosok korszerű körülmények között tudják megvizsgálni és gyógyítani a megbetegedett állatokat. A centrumban több speciális helység szolgálja a gyógyító munkát és külön laboratórium van a betegségek diagnosztizálására.

Az állatkerti dolgozók részére egy fekete-fehér rendszerű öltöző, és fürdő került kialakításra, ami főleg járványok idején biztosítja azt, hogy a dolgozók ne legyenek a fertőzések hordozói. Ehhez a részhez tartozik egy korszerűen felszerelt melegítős konyha és étkező, ami az állatkert gondozóinak ad kulturált lehetőségeket az étkezéshez.

Jelentős részt foglal el az a különleges konyha, ahol az állatkert lakói részére készülnek el a speciális ételek. A konyha mellett egy nagy alapterületű hűtőkamra van, ahol elszelektálva tarthatók a különböző húsok, valamit más romlandó termékek és az egyéb etetni valók.

Török László az épület bemutatása során elmondta azt is, hogy a központ megtervezésénél nagyon odafigyeltek a környezet hatékony megoldások alkalmazására. Az épületek villamos árammal történő ellátására napelemek segítenek rá, a meleg víz ellátást – jó időben - napkollektorok biztosítják. Ugyanakkor hasznosítják az esővizet is. Az épületek alatt nagy esővíz tározók vannak, az itt összegyűjtött vizet öntözésre, valamint a WC-k öblítésére használják.

Az új létesítmény átadásánál jelen volt Ovádi Péter országgyűlési képviselő, valamint Brányi Mária alpolgármester. A beruházás része a Modern Városok Programja keretében megvalósuló fejlesztéseknek, az Állatkert Operatív Központja a kormány 800 millió forint támogatásával valósult meg.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.