Új bemutató a Pannon Várszínházban

Peter Shaffer: Equus- című drámájának bemutatójára készül a Pannon Várszínház társulata.
 
 

Új bemutató a Pannon Várszínházban

Peter Shaffer: Equus- című drámájának bemutatójára készül a Pannon Várszínház társulata.
 
 
 
 
 

Új bemutató a Pannon Várszínházban

Peter Shaffer: Equus- című drámájának bemutatójára készül a Pannon Várszínház társulata.

A darabot Vándorfi László rendezte színpadra, ami a zene nélküli sok tánc miatt egy egészen különleges produkció. A mű magyar környezetben mutatja be korunkat és jeleníti meg napjaink legfontosabb problémáit. A fiatal főhős Alen média függőségét, a családi, a társadalmi mintaképet nélkülöző magányosságát. A 17 éves fiatal nagyon szereti az állatokat. A farmon ahol dolgozik az egyik éjszaka érthetetlen okok miatt brutális módon megvakít öt lovat.

Dr. Martin, az érzelmileg kiégett pszichiáter, igyekszik megfejteni a fiú súlyos cselekedetének az okát, és az események során rájön arra, hogy a saját sorsát sem volt képes eddig megoldani. A fiú szülői háttere is sok ellentmondással tarkított, mert az apa és anya között meg nem oldott konfliktusok húzódnak.

Vándorfi László rendező arra hívta fel a figyelmet, hogy a darab során egyfajta oknyomozás történik, és sok más drámához hasonlóan az előadás végére nyitott marad a kérdés. Az író a probléma végleges megoldását itt is a nézőkre bízza.

A pszichiáter szerepét Balaskó Péter, Kossuth és Jászai Mari díjas, Érdemes Művész, a Nemzet Művésze játssza. Ebben a darabban a színpadon két színész generáció találkozik egymással. A együttes munka sok komoly színészi megoldást és érdekességet hozhat. A rendező szerint a cselekmény során nagyon fontos kérdés a ló és az ember kapcsolata. Ez a viszony a magyar hagyományokban is fellelhető és másként értékelhető, mint az arisztokrata angol világban.

Blaskó Péter számára a főszereplő megformálásánál az jelentett nagy kérdést, hogy egy pszichiáter meddig mehet el egy ember érzésvilágának a feltárásában. A darab láttán felmerülhet a kérdés, hogy kit és mennyit kell valakit gyógyítani. Ugyanis a fiú ébreszti rá az orvost az élet nagy kérdéseire és tudatosul benne az, hogy az élete már teljesen elszürkült.

A darabban a látványképeket táncszínházi elemek felhasználásával mutatják be és ehhez az Ajka-Padragkút Táncegyüttes táncosai járulnak hozzá. Nagyon hatásos és kifejező az a zenei kíséret nélküli tánc, ahogy a ménes mindent elpusztító száguldását mutatják be.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.