Évadkezdés sok titokkal

Kedden, a Pannon Várszínházban társulati ülésen nyitották meg a színház új, titkokkal teli évadját.
 
 

Évadkezdés sok titokkal

Kedden, a Pannon Várszínházban társulati ülésen nyitották meg a színház új, titkokkal teli évadját.
 
 
 
 
 

Évadkezdés sok titokkal

Kedden, a Pannon Várszínházban társulati ülésen nyitották meg a színház új, titkokkal teli évadját.

Vándorfi László a színház igazgatója köszöntötte a társulat tagjait, akik csak egy kis rövid nyári szünetet tudhattak maguk mögött. A társulati ülés első részében értékelte az elmúlt idény legfontosabb tapasztalatait. Ebből a résztvevők megtudhatták, hogy az előző időszakhoz képest több bemutatója volt a színháznak és ezzel párhuzamosan jelentős néző létszám növekedést regisztrálhattak.

Az igazgató nagyon húzósnak ítélte meg a társulat hosszú nyarát, amikor különböző helyszíneken 49 előadást teljesítettek és ebből két új darab bemutatóján vannak túl. A fellépéseket nagyon nehezítette a szélsőséges időjárás, a nyár közepén tomboló nagy hőség, valamint az nyár elején jelentkező, hideg esős időszak.

Az igazgató következő színházi idénnyel kapcsolatban elmondta, hogy a társulatnál jelentős személyi változások nem történtek. Hárman döntöttek úgy, hogy elhagyják a színházat, ebből két fő egyben – szokatlan módon – pályaelhagyó is. Új színészeket a következő időszakra nem szerződtettek.

Vándorfi László úgy fogalmazott, hogy az elkövetkezendő évad a társulat számára még több titkot rejt. Nem lehet tudni azt, hogy milyen nehézségek várnak a színházra. Az év során milyen kockázati tényezők jelentkeznek és nem lehet azt látni, hogy a kultúrát szerető közönség körében mire van fizetőképes kereslet.

A következő nagy titok az új helyre való költözés és ennek körülményei lesznek. Az új háznak a működtetése az igazgató szerint még sok kérdőjelet tartogat. A Hangvillában hogyan lesz megszervezve a mindennapi élet? Ez azért bonyolult, mert az új épületnek a színházi mellett lesz még zenei funkciója is és a házban egyéb más szolgáltatók is helyet kaptak. Egy biztos – állapította meg – sokkal kényelmesebb helyzetben és korszerűbb körülmények között lesznek a színészek, de ehhez az igényeket a lehetőségekkel még össze kell hangolni.

Az már most tudható – mondta – hogy azt a bizonyos nadrágszíjat össze kell húzni, mert csökkent az állami támogatás. A város vezetése viszont a társulat mellet van – emelte ki Vándorfi László. Ezért vigyázni kell az értékeinkre arra, hogy a meglévő díszletek és jelmezek tartósan többször felhasználhatók legyenek. Vigyázni kell a színház külső kapcsolataira, mert csak ezek segíthetik át a társulatot a nehézségeken. Ezért a jövőben nem szabad belemenni olyan polémiákba, amelyek nem a színházi életről szólnak.

Az új évad első két bemutatója még bizonyosan a régi VMK épületében lesz. Az előzetes tervek szerint november 30 –án, a Mozart szíve – táncoperával már az új helyszínen a Hangvillában szeretnének bemutatkozni. Ezelőtt az előadás előtt a fő támogatóiknak egy díszelőadással akarnak kedveskedni, ahol a Sose halunk meg – című musicalt mutatnák be.

Ennek a bemutatónak a címével üzenni szeretnénk a támogatóinknak és a közönségünknek- hangsúlyozta az igazgató.

Vándorfi László végezetül a 2013-14-es évad céljainak lényegét a következőkben foglalta össze. Nagyon fontos meghálálni a közönségünknek a növekvő nézőlétszámot, amit a jövőben meg kell tartani. A társulat tagjainál tapasztalható profizmust és szakmaiságot egyre nagyobb tartalommal kell megtölteniük és ezt csak úgy lehet, ha a színészek egyre több alázatot mutatnak a színészet iránt.

„Mert a mi hitünk nem a bankkártyán van, hanem abban, ami a színpadról sugárzik a nézők felé.”
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.