LMP - Zöld Európát szeretne

A Lehet Más a Politika politikusai még több zöldpárti képviselőt szeretnének látni az Európai Parlamentben.
 
 

LMP - Zöld Európát szeretne

A Lehet Más a Politika politikusai még több zöldpárti képviselőt szeretnének látni az Európai Parlamentben.
 
 
 
 
 

LMP - Zöld Európát szeretne

A Lehet Más a Politika politikusai még több zöldpárti képviselőt szeretnének látni az Európai Parlamentben.

A hétfőn tartott sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet az LMP elnökhelyettese azt hangsúlyozta, hogy az előttünk álló EP választásoknak jelentős tétje van. A földünk erőforrásai fogyóban vannak, a klímaváltozás intő jelei napjainkban láthatóvá váltak. A világszervezet által kezdeményezett egyezményekben vállalt két Celsius fokos hőmérséklet csökkentést a világ országainak nem sikerült az elmúlt években biztosítaniuk.

A magyar kormány sem az energiatakarékos gazdaság megvalósítását célozta meg, ezért az energia és eszköz pazarló gépjárműgyártás mellett kötelezte el magát. A gazdaság zöld átalakítása érdekében át kell állnunk az un. „körkörös” gazdaságra. A körkörös gazdaságban az anyag és az energia felhasználások zártak, minden mellékterméket újrahasznosítanak és ezért hulladékot sem termelnek. E mellett takarékosabban kell bánni az erőforrásainkkal, ezzel minden anyag és energia felhasználást csökkenteni kell.

2018-ban augusztus 1-jén következett be e „túllövés” napja, amely után az év hátralévő részében már úgy használtuk a természet szolgáltatásait, hogy azok nem voltak képesek egy éven belül regenerálni magukat. Ezzel a rendszerben maradandó károk keletkeztek. Ennek a helyzetnek a megoldására csak a zöldeknek van hatékony elképzelése. Ezért fontos az előttünk álló választás, Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz! – hangsúlyozta tájékoztatója végén Schmuck Erzsébet.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője itt helyben is sok olyan problémát lát, amelyek megoldása feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megállítsuk a klímaváltozást. Első és legfontosabb az, hogy előtérbe kell állítani az energiahatékonyságot, szorgalmazni kell a megújuló energiatermelés elterjesztését.

Mindenkinek a saját környezetében csökkentenie kell a hulladékok mennyiségét, a szelektív hulladékgyűjtéssel kell elősegíteni az anyagok újrahasznosítását. A levegő tisztaságának megőrzése érdekében tovább kell fejleszteni a közösségi és a kerékpáros közlekedést. A város energiastratégiai programjában ezek a célok megfogalmazásra kerültek, de a megvalósítását nem szabad halogatni, minél gyorsabb cselekvésre van szükség.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.