Fiatalok gasztronómiai versenye
2017-es évben a negyedik alkalommal rendezték meg a Schnitta Sámuel Országos Gasztronómiai versenyt. A versenynek idén a Veszprémi SÉF Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont.
Az országos döntőig a régiós versenyek első helyezettjei jutottak el, és most első alkalommal képviselték a határon túli iskolákat Dunaszerdahely és Sepsiszentgyörgy fiataljai. Az országos megmérettetésre a régiókból Kisújszállás, Kaposvár, Miskolc, Nyíregyháza, Sopron és a házigazda Veszprém küldte el a csapatát.
A fiataloknak a verseny során az elméleti ismereteik mellett a gyakorlati felkészültségükből is számot kellett adniuk. A versenyfeladatok a vendéglátás egészét átfogták, ezért a csapatokat két szakács, két pincér és egy cukrász tanuló alkotta. A versenyzők produktumát a kilenc főből álló szakmai zsűri az előre meghatározott szempontok alapján értékelte.
Török István János, zsűri elnök szerint ennek a megmérettetésnek az igazi célja az, hogy a szakma színvonalát tovább emeljék. A Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesületnél azért dolgoznak, hogy napjaink a vendéglátói szakképzését egységesítésék. Nagyon fontos az, hogy ebbe a szakképzési programban megjelenjenek a hazai hagyományok és a külföldön szerzett vendéglátási tapasztalatok.
A fiatal versenyzőket köszöntő beszédekben elhangzott az is, hogy napjainkban nagy szükség van a jól képzett gasztronómiai szakemberekre. Jelenleg szinte minden térségben hiány van a vendéglátásban jártas, jól képzett szakemberekből. Különösen nagy nehézségekkel küzdenek a Balaton térségében lévő idegenforgalmi helyek. Nem az a gond, ha a fiatalok kimennek nyugatra tapasztalatokat szerezni, hanem a probléma abból adódik, hogy sokan néhány év után már nem akarnak visszajönni.
Egyfajta tanulságként hangzott el Konfuciusz mondása: „Válassz olyan szakmát, amit szeretsz és soha az életben nem kell dolgoznod!”