A század menetre kész...

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének vezetői pénteken a Városháza Komjáthy termében ismertették a 2019. évi Doni Nemzetközi Emléktúra veszprémi programját.
 
 

A század menetre kész...

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének vezetői pénteken a Városháza Komjáthy termében ismertették a 2019. évi Doni Nemzetközi Emléktúra veszprémi programját.
 
 
 
 
 

A század menetre kész...

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének vezetői pénteken a Városháza Komjáthy termében ismertették a 2019. évi Doni Nemzetközi Emléktúra veszprémi programját.

A tájékoztatón részt vett Némedi Lajos alpolgármester, aki a nyitó beszédében örömmel üdvözölte a tartalékos katonák új kezdeményezését.

Beszédében emlékeztetett arra a történelmi eseményre, amikor 76 évvel ezelőtt közel 200 ezer magyar katona halt hősi halált a Don kanyarban. Ezek a katonák parancsot teljesítettek és a hazáért áldozták fel az életüket. Nem telhet el annyi idő, hogy ne legyen kötelességünk emlékezni ezekre a katona hősökre – hangsúlyozta az alpolgármester.

Némedi Lajos szerint a történelmi megemlékezések sorában ezért nagyon méltó kezdeményezés az, amit a MATASZ Veszprém és Fejér megye tartalékos katonái és az őket támogató civilek a Doni Hősök Nemzetközi Emléktúrájával elevenítenek meg. Ezzel a nyitó rendezvénnyel Veszprém egyben csatlakozik ahhoz az országos programsorozathoz, ami az ország 10 különböző helyszínén a 19. alkalommal kerül az év első napjaiban megrendezésre.

Az idei megemlékezés jó lehetőség azoknak a megyében élő embereknek, akik közvetlenül érintettek a második világháború pusztításában, hogy méltó módon emlékezzek meg szeretteikről. Egyben a reményét fejezte ki annak, hogy a Doni emlékmenet az elkövetkezendő években Veszprémben hagyományteremtő módon újra és újra megrendezésre fog kerülni.

Simon-Jójárt Sándor nyá. repülő ezredes, a MATASZ megyei elnöke bejelentette, hogy Veszprémben a Doni történelmi tragédia emlékére megalakult a Bakony Nemzetközi Menetszázad. A menetszázad az előzetes tervek szerint január 11-én kezdi meg az emlékmenetet, tisztelegve ezzel a Don kanyarban hősi halált halt – minden nemzetiségű - katona emléke előtt.

Az emléktúra Szigligetről indul január 11-én és 12 települést érintve január 12-én a délutáni órákban érkezik meg Veszprémbe a Komakút térre. A menet során 6 településen tartanak megemlékezéseket a világháborús Hősi emlékműveknél. A megemlékezések sorát Szigligeten kezdik és a helyi temetőben tisztelegnek a Doni emléktúra egykori megálmodója Kovács László nyá. ezredes sírja előtt.

A menetelők Szigligeten veszik át a Veszprém Megyei Jogú Város vezetőjétől a század menetzászlaját, amit Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész fog megáldani. Az első napon a menetszázad Monyoszló és Mencshely érintéséves este Nagyvázsonyba érkezik, ahol 18 órakor a Hősi emlékműnél tartanak majd koszorúzást.

A század katonái a két nap során 50 kilométert menetelnek, szigorúan zárt rendben, rendőri és polgárőri biztosítással. A század alapvetően tartalékos katonákból áll és ezek között lesznek német, szlovák és cseh tartalékosok is. Mindkét napon csatlakoznak hozzájuk fiatal kadétok, valamint apródok, akik között lányok is menetelnek majd.

Az elnök azt kérte azoknak a településeknek a lakóitól, fiataloktól és idősektől, hogy ahol a század áthalad és megemlékezést tartanak, minél többen jelenjenek meg és egy-egy mécses elhelyezésével biztosítsák az ünnepség méltóságát. Az emléktúra zárása január 12-én 16 órakor Veszprémben a Komakút téren megrendezésre kerülő koszorúzási ünnepségen lesz. Itt ünnepi beszédben eleveníti fel az eseményeket Dr. Szabó József nyá. alezredes hadtörténész.

Kaptur József nyá. repülő alezredes, a Bakony század parancsnoka megerősítette azt, hogy számunkra a megemlékezés mellett a legfontosabb a részvevők biztonsága. Ezért az útvonalat a szervezőkkel együtt több esetben már végigjárták. Viszonylag kevés a közút – nem szeretnék akadályozni a közúti forgalmat – több mellék és földútvonal lesz.

Csapadék esetén nehezen járhatónak tűnik a Mencshely és Nagyvázsony közötti szakasz, de az egymásra történő figyeléssel ez is könnyedén leküzdhető. Külön figyelmet fordítanak majd a fiatal túrázókra, mert az előrejelzések szerint igazi téli viszonyokkal fognak szembesülni. Végül is az a cél, hogy ezen a túrán résztvevők ha kicsiben is, de érezzék azokat a nehézségeket, amit a katonáink a Don kanyarban átéltek.

Dr. Csutorás Gábor nyá. alezredes főszervező arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a rendezvény a téli időjárási körülmények miatt mindenki számára kihívás. Kihívás azoknak akik menetelnek és akik a biztosítási feladatokban vesznek részt. Meghatározott helyeken és időpontokban pihenő pontokon várják az emléktúra résztvevőit, ahol forró teát és egyéb lehetőségeket biztosítanak a menetelők felfrissüléséhez.

Szükséges ez azért is mert a jövő hétre a Bakony az igazi téli arcával fogja várni az emléktúrán résztvevőket. Ezért nagyon fontos az egymásra történő odafigyelés.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.