Bemutatták a megye borát
Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője elmondta, hogy 2011-óta hirdetik meg a borászatok között ezt a vetélkedést és a kiválasztott borok egy évig viselhetik a „Megye bora” megtisztelő címet. A vezető hangsúlyozta, hogy ezzel a gesztussal egyrészt ösztönözni próbálják a minőségi bortermelést másrészt a megyében megtermelt borok népszerűsítését segítik elő.
A minőségi termelést segíti az is, hogy egyre több olyan országos pályázati forrás van van, amit a bortermelők a szőlő termelés és feldolgozás korszerűsítésére használhatnak fel. Az elmúlt időszakban fejlesztésre Veszprémből 27 bortermelő pályázata érkezett be és a gazdák ennek kapcsán jelentős kormányzati támogatásban részesültek.
Az idei minősítési felhívásra a megyéhez 29 borminta érkezett. A beküldött minták szakértők által, vakon kerültek elbírálásra. Az térség sajátosságainak megfelelően a fehérbor kategóriában érkezett a legtöbb minta. Jellemzően a rizling volt túlsúlyban, de a beküldött minták között újabb fajták is megjelentek.
A fehér száraz bor kategóriában a Megye bora címet a Mezőssy Zoltán bortermelő Rózsakő - bora nyerte el.
Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy megyei szinten nagyon sok olyan kistérségi rendezvény van, ahol a bortermelők megjelenhetnek a termékeikkel. A megyében négy borvidék van és ezek a hagyományaiknak és a térség sajátosságainak megfelelően foglalkoznak a borfajtákkal. A vörösbor szőlő termesztése ezeken a borvidékeken nem annyira elterjedt és idén ez a vörös borminták számán is meglátszott.
A száraz vörösbor kategóriában a Megye bora címet a Fodor Gyula Balatonakaliban lévő pincészetében előállított Merlot – Carpedien Selection bora nyerte el.
A két bor egy évig lesz a megye ünnepségein, kiemelt rendezvényein bemutatva.