Közel a százezerhez

Nyilvános társulati ülésen értékelte Vándorfi László, a Pannon Várszínház 2018/19-es évadját és ismertette a következő évad legfontosabb faladatait.
 
 

Közel a százezerhez

Nyilvános társulati ülésen értékelte Vándorfi László, a Pannon Várszínház 2018/19-es évadját és ismertette a következő évad legfontosabb faladatait.
 
 
 
 
 

Közel a százezerhez

Nyilvános társulati ülésen értékelte Vándorfi László, a Pannon Várszínház 2018/19-es évadját és ismertette a következő évad legfontosabb faladatait.

Vándorfi László igazgató a bevezetőjében köszönetet mondott a színház társulatának és a színházat valamilyen formában támogatóknak az elmúlt időszak feladatainak segítéséért. Összességében elmondható, hogy egy nagyon sikeres évadot tudhatnak maguk mögött. Különösen jól alakult a nyári programjuk, ahol 51 előadást tartottak, amelyekre 19 ezer néző váltott belépőjegyet. Az időjárással most is „hadilábon álltak”, mert volt olyan előadás, amikor az eső belerondított a darabba, de ennek ellenére csak egy előadást kellett elhalasztaniuk.

Amíg a 2017/18-as évadban 213 előadáson 72 ezer fizető nézőjük volt, az elmúlt szezonban már a 236 előadásra 88 ezer jegyet adtak el. És ha ehhez hozzászámoljuk a nyári 19 ezres nézőszámot, nagyon közel kerültek a százezres célhoz, ami egy ilyen kisszámú társulat esetében jelentős eredménynek számít.

Az igazgató azt is kiemelkedőnek értékelte, hogy két olyan darabjuk is van – Padlás, Dzsungel könyve – amelyeket 14 éve játszanak. A Pál utcai fiúk közelít a 120. előadásához és ez a darab az, ami a színházuk küldetését igazából bemutatja. A sikerek kapcsán látható, hogy ezt a nézők is érzékelik. Ezzel a darabbal minden korosztályt sikerült megszólítaniuk, mert a nézők meg is értik az üzenetüket, az úgynevezett „grundérzés” fontosságát.

Vándorfi László elmondta, hogy a 19. színházi évadukat kezdik el. A társulatnál dolgozók érdekeit továbbra is színházi eszközökkel kívánják érvényesíteni. Új elemként jelentkezik az, hogy együttműködést kezdeményeztek a Veszprémi Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karával, ahol többek között drámapedagógiai szak is van. Az együttműködés kölcsönös lehetőségeket teremt a színészek, valamint a hallgatók további fejlődéséhez, valamint az elméleti- és gyakorlati ismeretek kölcsönös elsajátításához.

Az igazgató az elkövetkezendő időszak jelentős feladataként emelte ki a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-ra történő felkészülést. Erre igyekeznek olyan programot összeállítani, ami darabjaik közül egy minőségi válogatást tesz lehetővé.

A vezető elmondta, hogy a financiális téren ez az évad is sok kérdőjelet rejt magában. A TAO támogatások megszűnése a kultúrában új helyzetet teremtett és még nem látszik a terület támogatásának következő évi rendszere sem. Bíznak abban, hogy az alaptámogatás mellett a kiírásra került 30 területet felölelő pályázati rendszerből sikerül forrásokat szerezniük.

A 2019/20-as évadban 7 bemutatót terveznek. Az 5 kőszínházi bemutató mellett 2 mesejátékkal kedveskednek a gyerekeknek. A Hair, valamint a Kalóz kaland-mesejáték elő-bemutatója már a nyár során nagy sikert aratott.

Tovább folytatják az együttműködést a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitánysággal a prevencióval segítve a rendőrök munkáját. Úgy látszik, hogy a színház eszközeivel sikeresen átvihetők a fiatalok körébe a baleset- és bűnmegelőzéssel kapcsolatos pozitív gondolatok.

Az igazgató a Veszprémben működő kulturális szervezeteknek eredményes, békés évadot és sikeres együttműködést és felkészülést kívánt a Veszprém EKF-2023 programjaira.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.