Lengyel fiatalok látogatása Veszprémben

Közel száz lengyel fiatal ünnepelhet együtt Veszprémben, a Lengyel -Magyar Barátság Napján.
 
 

Lengyel fiatalok látogatása Veszprémben

Közel száz lengyel fiatal ünnepelhet együtt Veszprémben, a Lengyel -Magyar Barátság Napján.
 
 
 
 
 

Lengyel fiatalok látogatása Veszprémben

Közel száz lengyel fiatal ünnepelhet együtt Veszprémben, a Lengyel -Magyar Barátság Napján.

Porga Gyula polgármester a tájékoztatójában elmondta, hogy a Lengyel Magyar Barátság Napját a két országban március 23-án 2006-óta ünneplik meg. Évenként felváltva történnek meg az ünnepségek és 2014-ben Magyarország lesz a soros házigazda. Az országos megemlékezéseknek idén Eger lesz a fővárosa. Veszprém is részese lesz az ünnepségeknek azzal, hogy közel száz, 14 és 17 év közötti lengyel fiatalt látnak vendégül a városban és szerveznek nekik programokat.

A polgármester jelezte azt, hogy az elmúlt évben, a testvérváros Tarnówban megrendezett találkozón Veszprém bejelentkezett a 2016-os országos ünnepségek központi megszervezésére. Bízik benne, hogy az idei egri rendezvényen erről döntés születhet. Az látja, hogy Veszprémben egy erős Lengyel Kisebbségi Önkormányzat működik, amely képes egy ilyen nagyszabású rendezvény vendéglátójaként megjelenni.

Szalai Zsolt, mint a veszprémi Város Nyilvánosságáért Alapítvány képviselője és a rendezvény házigazdája mutatta a programot. Úgy látja a két város intézményei már hosszú évek óta szoros kapcsolatban vannak egymással, ezért a most megrendezésre kerülő programok tovább mélyíthetik a két nép barátságát.

A fiatalok csütörtök este érkeznek Veszprémbe. Pénteken délelőtt iskolai rendezvényeken vesznek részt, majd délután a Veszprémi Állatkertbe látogatnak el. Szombaton először a csapatok általános ismereti vetélkedőkkel kezdenek és s délután folyamán egy kulturális bemutató sorozat lesz, ahol a gyerekek a saját kultúrájukat ismertetik meg egymással. Végül a szombat estét nagyszabású búcsúpartival zárják.

Papp Renáta, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat képviseletében megköszönte az önkormányzatnak azt a lehetőséget, hogy a Lengyel – Magyar Barátság Napján Veszprémben egy ilyen rendezvény részesei lehetnek. Úgy gondolja, hogy ezeken a napokon a fiatalos lendülettel új arcát lehet megmutatni a két nép barátságának.

Elmondta, hogy a jelenleg Veszprémben élő lengyelek 20-30 éve kerületek a városba, a legidősebb jelenleg 70 éves. A Balaton és a környéke turisztikai szépsége vonzotta ide őket és az itt kialakult kapcsolatok gyorsan tartóssá váltak. Ez volt szerinte az úgynevezett „szerelmi emigráció” időszaka.

A családoknak ma már olyan gyerekeik vannak, akiknek két hazájuk van és tovább ápolják a nemzeti kultúrájukat és a nyelvüket. Kiemelte azt is, hogy a kisebbségi önkormányzatuk az elmúlt években olyan anyagi és erkölcsi támogatást kapott, ami segítette a nemzeti érzületük megtartását és azt is hogy a gyerekeik lengyel iskolákban tanulhatnak. Igyekeznek ezért megmutatni magukat a város rendezvényein, mert úgy érzik, hogy ma a lengyel – magyar barátság, a reneszánszát éli.

Végezetül kiemelte, napjainkban sok segítő gesztust és barátságot éreznek a magyarok részéről.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.