Új kilátó a Dél-Bakonyban

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. jóvoltából új kilátót adtak át a Hárskút és Márkó közelében lévő Kis-bükk hegyen.
 
 

Új kilátó a Dél-Bakonyban

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. jóvoltából új kilátót adtak át a Hárskút és Márkó közelében lévő Kis-bükk hegyen.
 
 
 
 
 

Új kilátó a Dél-Bakonyban

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. jóvoltából új kilátót adtak át a Hárskút és Márkó közelében lévő Kis-bükk hegyen.

A kilátóról nagyon szép panoráma nyílik a Bakony jelentős részére. Látható innen a Miklós-Pál hegy, a Hajag tető, a Köris hegy, valamint a Kab hegy, tiszta időben a Somló és az Alpokalja is. A VERGA Zrt ezért tartotta fontosnak ezen a ponton felállítani a 20 méter magas kilátót, valamint megépíteni a 8 pontból álló erdőismereti tanösvényt. A beruházás összértéke 37 millió 500 ezer forint.

Az avató ünnepségen Tengerdi Győző vezérigazgató, a beszédét egy idézettel kezdte: „Gondolkodj globálisan és cselekedj lokálisan” Ennek a gondolatnak a jegyében cselekedett a VERGA Zrt is az elmúlt másfél évben. Az a tizenkilenc fejlesztés, ami a Bakonyban már átadásra került valahol kapcsolódik az országos programokhoz. Részei annak a hálózatnak, amelynek révén az ország természeti pontjai összeköttetésben vannak egymással és az erdők teljesen nyitottá, bejárhatóvá váltak. Ebben az évben még két kilátót adnak át, egyet Kab hegyen és egyet Veszprémben.

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a „Jövő a kezünkben van”- programmal sikerült kinyitni az erdőket, ahol az emberek közel kerülhetnek a természethez és a turizmus kiszélesedésével rekreációt is folytathatnak. Várják az erdeikbe a gyalog túrázókat, a kerékpárosokat és a lovasokat egyaránt.

A kilátó a gazdász, és az író, a magyar szépirodalom jelentős alakjáról, Fekete Istvánról lett elnevezve. Tengerdi Győző szerint Fekete István a természet és az erdő szeretetével olyan szilárd erkölcsi alapokon állt, ami példa lehet a ma embere számára.

A vezérigazgató szerint a mai nap egyben „pillanatfelvétele” is a jövőnek. Az erdőgazdaság mára ugyanis új szakmai irányítás, a Földművelésügyi Minisztérium alá került. A reményét fejezte ki annak, hogy a jövőben ezzel a gazdálkodásukban jobban érvényesülhet a szakmaiság.

Dr. Bitay Márton Örs, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára az avató beszédében a névadó, Fekete István munkásságát méltatta. Hangsúlyozta, hogy az író az országos hivatali funkciója ellenére soha nem szakadt el a vidéktől, a természettől.

Az államtitkár fontosnak tartotta a „Jövő a kezünkben van programot”, amelyben olyan fejlesztések történtek, amelyek tovább szolgálják a turizmus és a vadászat fejlődését. Az erők nyitottá tételével az emberek megismerhetik Magyarország természeti szépségeit és a fiatalok is közelebb kerülhetnek a természethez.

Az államtitkár kifejezte együttműködési készségét a magyarországi 22 erdőgazdaság vezetésével, azért, hogy ezek a pozitív folyamatok tovább folytatódjanak.

Az új kilátót Nagy Károly apát, kanonok szentelve meg, azt kívánva, hogy ez az építmény segítse az ide látogatókat abban, hogy egy kicsit közelebb kerülhessenek az Úrhoz.

A megszentelést rendhagyó módon úgy végezte el, hogy a kilátó minden tartó oszlopát megszentelte. A négy tartóoszlop az Isten, a Magyarság, a Természet, valamint a Család megnevezést kapta.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.