Cél a közterületek tisztasága

A város vezetői sajtótájékoztató keretében három területet érintően értékelték Veszprém tisztaságáért hozott intézkedéseiket.
 
 

Cél a közterületek tisztasága

A város vezetői sajtótájékoztató keretében három területet érintően értékelték Veszprém tisztaságáért hozott intézkedéseiket.
 
 
 
 
 

Cél a közterületek tisztasága

A város vezetői sajtótájékoztató keretében három területet érintően értékelték Veszprém tisztaságáért hozott intézkedéseiket.

A tájékoztatón Némedi Lajos alpolgármester, Kovács Zoltán a Városüzemeltetési Iroda vezetője, valamint Horváth Zoltán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató (VKSZ) Zrt városgazdálkodási igazgatója három aktuális témával foglalkozott. A lomtalanítással, a zöld hulladék begyűjtéssel, valamint a hó eltakarítási feladatok felkészültségi helyzetével.

Némedi Lajos alpolgármester emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a lomtalanítás új rendszere az idei évben került bevezetésre. Ennek megfelelően április 1. és november 1. között, a családok egyedileg kérhették a feleslegessé vált háztartási hulladékaik elszállítását és a VKSZ Zrt. az egyeztetett időpontban elszállította azokat. Így a használhatatlanná vált lomok nem kerülhetek az utcákra és nem lettek szétdobálva, rontva ezzel a városképet.

Veszprém, Magyarországon a lomtalanításra az első között vezette ezt be ezt a módszert. Az eltelt időszakban 1134 háztartás igényelte a szolgáltatást és összesen 204 tonna hulladék került feldolgozásra. Ez ugyan 100 tonnával kevesebb, mint az előző évben, de itt csak a tisztán háztartási hulladék és nem a sitt került elszállításra. A lomtalanítás iránt áprilisban és májusban már meglehetősen nagy érdeklődés mutatkozott, ez a nyári hónapokra visszaesett és a dömping szeptember, októberben volt.

A város vezetése úgy ítéli meg, hogy bevezetésre került új rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem volt kielégítetlen kérés és nem került veszélyes hulladék a közterületekre. Ezt a gyakorlatot a jövő évben is folytatni kívánják úgy, hogy már egy hónappal előbb, március 1-ével igényelni lehet venni a szogáltatást.

Találkoztak olyan kezdeményezéssel is, hogy egyes házak lakói a hagyományos módon akartak megválni a hulladékaiktól. A közterület felügyelet azonnal kötelezte őket a kitett lomok visszaszállítására. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet egy új jogszabályra, amely szerint az utcára kitett anyagokat ma már nem viheti el, csak a hivatalos szemétszállítást végző cég, mert a közterületre kitett anyagok elvitele lopásnak számít.

A zöld hulladék gyűjtés az őszi hónapok sajátja és ennek az elszállítását is bejelentés alapján kell kérni. Időpontot egyeztetni lehet munkanapokon 07.00 és 13.00 között, a 06 (80) 949-649-es zöld számon. A begyűjtést a VKSZ pénteken 11.00 és 18.00, valamint szombaton 08.00 és 15.00 között végzi.

A faleveleket zsákban összegyűjtve, míg az ágakat egy méteres darabokra összevágva, kötegelve lehet átadni a begyűjtést végzőknek. Ebben egyéb szemetet (papír, műanyag, stb) tilos belerakni, mivel ez komposztálva lesz. Külön felhívták a figyelmet arra, hogy társasházaknál sok helyen összegyűjtötték már a faleveleket, ami nagyon dicsérendő dolog, de a bejelentést az elszállításra, lakóknak itt is meg kell tenniük.

A téli hó eltakarítással kapcsolatban az alpolgármester elmondta, hogy a szerződést megkötötték a VKSZ Zrt-vel és az felkészült a feladat végrehajtására. A kiemelt feladat a fő és tömegközlekedési útvonalak, a mentőszolgálat, a kórház, a rendőrség és a tűzoltóság működésének a biztosítása. Ezen kívül a Zrt végzi a buszmegállók, parkolók, kerékpárutak és egyéb forgalmas helyek síkosság mentesítését is. Külön hangsúlyozta azt, hogy a járdák hótól való megtisztítása, a mindenkori tulajdonosok kötelessége, amit a közterület felügyelet a tél folyamán ellenőrizni fog.

Horváth Zoltán az elmondottakat kiegészítette azzal, hogy a zöld hulladék begyűjtését november 30-ig folytatják. Szolgálatba lép egy 24 órás hó ügyelet, ami november 15-től március 15-ig tart és természetesen figyelembe veszik majd az időjárás alakulását. A hó ügyelet hívószáma 06 20/984-8988. A VKSZ Zrt a közutak sózására 100 tonna sót tárolt el és a gépeik is készen állnak a hó eltakarítására.

November hónapban lehetőségük van plusz 50 közmunkás alkalmazására is, akik a parkokban és köztereken fogják a falevelektől megtisztítani a várost. Azért csak novemberben, mert decembertől március végéig a közmunkások egy új program keretében szervezetszerű oktatásban vesznek részt.

A városi vezetők kérdésekre válaszolva a továbbiakat még elmondták: A VKSZ-nél kidolgozás alatt van egy új rendszer, amellyel megszüntetnék a jelenleg alkalmazott zúzalék kő kiszórását. Ez ugyanis nagyon sok hátránnyal jár, többek között tavasszal a zúzalék összeszedése nagy gondot okoz. Az átálláshoz jelentős anyagi befektetésre van szükség, mert a jelenleg meglévő technológiájukat egy újra kell váltaniuk. Ami ezt felválthatná, az a oldott só kiszórása lenne.

Különös figyelmet fordítanak az új Kossuth út lejtős részének a csúszás- és hó mentesítésére. Ebben a dologban nagyon meg van kötve a kezük, hogy mit és mennyit alkalmazhatnak. Itt többek között a kő zúzalékot sem lehet kiszórni, mert az karcol, ezért csak a szürke kvarchomokot tudják majd használni. A hó eltakarítását sem végezhetik csak különleges gépi és kézi eljárással.

A síkosság ellen saját beruházásban rámpafűtést szereltek be, ami a lefagyást hivatott megakadályozni azzal, hogy érzékeli a problémát és automatikusan bekapcsolja a rendszert. Elsősorban a piac felé vezető kijárati részre koncentráltak, de két méteres sávban az egész aluljáró alatt ezt már kiépítették.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.