Új lehetőség a természetet kedvelőknek

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Séd-völgyben a Rovaniemi lépcsőt, ami a lehetővé teszi a völgyből Gulya dombra történő feljutást.
 
 

Új lehetőség a természetet kedvelőknek

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Séd-völgyben a Rovaniemi lépcsőt, ami a lehetővé teszi a völgyből Gulya dombra történő feljutást.
 
 
 
 
 

Új lehetőség a természetet kedvelőknek

Ünnepélyes keretek között adták át csütörtökön a Séd-völgyben a Rovaniemi lépcsőt, ami a lehetővé teszi a völgyből Gulya dombra történő feljutást.

Az avató beszédek sorát Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. Rámutatott arra, hogy Veszprém felfelé ívelésének egyértelmű bizonyítéka az a tény, hogy szinte hetente avatnak fel a városban valami új létesítményt.

A most átadásra kerülő lépcsőt Veszprém testvérvárosáról, a finnországi Rovaniemi-ről nevezték el. A kezdeményezés a civil szervezetektől indult el és jó tudni azt, hogy a városban vannak olyan közösségek, amelyek a város érdekében ilyen közfeladatokat is felvállalnak.

Pasi Tuominen, finn nagykövet szerint a most átadásra kerülő lépcső a két város kapcsolódásának épülését jelképezi, azt a fokról fokra történő fejlesztést, amit az évek során a két város vezetése megvalósított. Megítélése szerint mindig lesznek olyan területek, ahol meg lehet találni a kapcsolódásokat és a fejlődés érdekében közvetlenül kicserélhetik a két nép tapasztalatát. Példaként említette meg az elmúlt napokban megtartásra került többnapos konferenciát, amit a „Változások a bírósági rendszerben- címmel rendeztek meg. Az együttműködésnek a továbbiakban is folytatódni kell - jelentette ki a nagykövet.

„Szeretlek Veszprém!” ezzel kezdte beszédét Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt. vezérigazgatója. Elmondta, hogy a VERGA Zrt. „A jövő a kezünkben van” projekt keretében az idei évben 500 millió forintot költ a városban és környékén közjóléti fejlesztésekre. Ezeknek egy részét – kerékpár út, turista utak, pihenők stb - már átadták, de az elkövetkezendő hónapokban még több beruházás fejeződik be, amelyekről hírt fognak adni. A program keretében tovább folytatják a téli akciójukat, amikor több mint, ezer adag ételt és több mázsa tűzifát fognak kiosztani az arra rászorulóknak.

Ez a létesítmény – emelte ki az vezérigazgató – a VERGA ajándéka a városnak és végre megvalósult az a elképzelés, hogy a Séd-völgye, közvetlenül össze lett kötve a Gulya-dombbal. Ezzel bővült a völgy turisztikai lehetőségeinek sora és egymásra talált a városi turizmus a zöld turizmussal. Egyben ez a lépcső egy híd is, ami a két testvérvárost és a két népet összeköti- fejezte be beszédét a vezérigazgató.

Porga Gyula meggyőződése szerint egy jó város ismérve az, hogy a fejlődése és a működése széles együttműködésen és kapcsolatokon alapul. Nagyon fontos az, hogy a civil és vállalkozó szféra, valamint az önkormányzat jól tudjon együttműködni. Mi egy olyan városban élünk – emelte ki – ahol a helyi adottságok miatt rengeteg lépcső van. Most 189 lépcsővel és egy új turisztikai lehetőséggel lett gazdagabb a város. Köszönet ezért a VERGA Zrt-nek és vezetésének.

Reijo Sulsalmi, Rovaniemi város önkormányzatának alelnöke a város lakosságának üdvözletét hozta és adta át. Elmondta, hogy a mára kialakult kapcsolatok lépcsőről-lépcsőre épültek fel és az első lépcsősort 40 évvel ezelőtt rakták le. A kezdeti kapcsolatfelvétel azzal indult, hogy a városukból néhányan levelező partnereket kerestek. Ez mára már nagyon kiszélesedett és a testvérvárosaik közül a veszprémi a legaktívabb kapcsolat. A megítélése szerint az együttműködésben a lépcső és a híd szerepe nagyon fontos, mert megkönnyíti a két nép egymáshoz történő közeledését.

A magyar és finn nemzeti szalagot a négy közéleti személyiség közösen vágta el, ezzel átadva a turistáknak a Rovaniemi lépcsőt.

A Veszprémi Magyar – Finn Egyesület (VEMAFI) 1983-ban alakult, ennek idén ünnepelték a 30. évfordulóját. A rendezvény záró aktusaként az eltelt három évtized emlékére, a megnyitón részt vett vezetők három nyírfát ültettek a lépcsőhöz vezető sétány mellé, emléket állítva a finn-magyar kapcsolatoknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.