Az államalapítást ünnepelték

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg augusztus 20-áról a Veszprémben lévő katonai szervezetek.
 
 

Az államalapítást ünnepelték

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg augusztus 20-áról a Veszprémben lévő katonai szervezetek.
 
 
 
 
 

Az államalapítást ünnepelték

Ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg augusztus 20-áról a Veszprémben lévő katonai szervezetek.

Az ünnepi megemlékezésnek idén már a felújított Városi Művelődési Központ adott otthont. A rendezvényen az MH 54. Veszprém Radar Ezred, az MH légi Vezetési és Irányítási Központ állománya, az önkormányzat képviseletében Némedi Lajos alpolgármester, valamint a meghívott civil szervezetek képviselői vettek részt.

A résztvevőket Zentai László ezredes, parancsnok köszöntötte. Az ünnepi beszédet Oláh Emil alezredes, református tábori lelkész mondta.

A tábori lelkész a megemlékezésében Szent István történelmi nagyságára irányította rá a figyelmet. Ezt az erényét az akkor élők csak később ismerték fel. A király halálát követő 40 évig ugyanis nagyon zavaros viszonyok uralkodtak az országban és az emberek csak akkor értették meg, hogy Szent István politikája a biztonságot, a boldogulást és a jövőt adta számukra.

Később vált bizonyossá az, hogy az Árpád fejedelem által elfoglalt honban egyedül a magyarok voltak képesek fennmaradni. A történelem során erről a földröl népek és nemzetségek tűntek el. István ezt azzal érte el, hogy a hit megőrzését tette az első helyre és szerinte ez csak akkor lehet hiteles, ha a hit életformává, az ember mindennapi életének részévé válik. Ezt képviselte még akkor is, amikor a sorsa nehézzé, de nem tragikussá vált. Nehezen tudta ugyanis feldolgozni szeretet fia, Imre halálát, akitől nagyon sokat remélt.

Oláh Emil annak a reményének adott hangot, hogy a magyarság történelmi és kulturális értékei örökre megmaradnak és ezek az egyetemes történelem szerves részévé válnak.

Külön beszélt arról, hogy ez az ünnep nem véletlenül esik egybe az új kenyér ünnepével. Most ért véget az aratás, ami a kenyér alapját, a búzát adja. A kenyér egyben maga az élet, biztosítja a megélhetést és az otthont. A magyarság fennmaradásában és fejlődésében mindig fontos szerepe volt a kenyérnek, mert a kenyérben az életen túl megjelent az újrakezdés magja is.

Az új kenyeret Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész szentelte meg, megköszönve a teremtőnek azt, hogy ebben az évben jó termést biztosított a gazdáknak és az országnak.

Az ünnepség második részében az alakulatok parancsnokai kitüntetéseket, elismeréseket adtak át, a kiemelkedően dolgozó katonáknak és polgári alkalmazottaknak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.