Fény az aluljáró végén

Májusban elkezdődnek a belváros rehabilitációs projekt kivitelezési munkálatai - derült ki a kedd este a Lovassy gimnáziumban megtartott lakossági fórumon. A hozzászólók főként az aluljáró átalakítását kritizálták.
 
 

Fény az aluljáró végén

Májusban elkezdődnek a belváros rehabilitációs projekt kivitelezési munkálatai - derült ki a kedd este a Lovassy gimnáziumban megtartott lakossági fórumon. A hozzászólók főként az aluljáró átalakítását kritizálták.
 
 
 
 
 

Fény az aluljáró végén

Májusban elkezdődnek a belváros rehabilitációs projekt kivitelezési munkálatai - derült ki a kedd este a Lovassy gimnáziumban megtartott lakossági fórumon. A hozzászólók főként az aluljáró átalakítását kritizálták.

Az érdeklődés nem volt éppen nagynak mondható, több önkormányzati képviselő és politikai szereplő is megjelent ugyan, de őket nem számítva alig kéttucatnyi lakos vett részt az eseményen. Némedi Lajos alpolgármester az elmúlt harminc év legnagyobb fejlesztésének nevezte a belváros rehabilitációját és úgy vélte, a város fejlődése mellett a polgárok örömét is szolgálja majd.

Brányi Mária alpolgármester emlékeztetett, komoly szakmai és társadalmi vizsgálat előzte meg a projektet, ez alapján állították össze az akciótervet. A kapcsolódó elképzelések kapcsán beszélt az észak-déli közlekedési tengely kialakításáról és a buszpályaudvar esetleges elköltöztetéséről a vasútállomáshoz.

A belváros rehabilitáció keretében a Kossuth utca és annak tágabb környezete alakul át. Elmondta, akadálymentesítik a meglévő aluljárót, egyfajta rámpa lesz helyette, a Lordok háza előtti részen kertészeti elemekkel teszik egyénivé és tagoltabbá a területet. Új funkciót kap a hotel előtti rész, itt lesz egy játszótér, szökőkút és a Testvérvárosok kertje. Beszélt a jelentős növénytelepítésekről, illetve a Kossuth utca alsó részének megújításáról. Brányi Mária szólt a konzorciumi partnerek beruházásairól is, a Hangvilláról, a Korona szálló felújításáról, a Lovassy parkolóba tervezett parkolóházról és a Vas Gereben utcába tervezett mélygarázsról, valamint a félemelet rekonstrukciójáról.

A lebonyolítást végző Pro Veszprém Kft. ügyvezetője, Ferenczy Gábor bejelentette, a kivitelezést az aluljáróval és környékével kezdik, még májusban. A Hangvilla is célegyenesben van szerinte, szintén májusban indulnak a munkálatok. A Korona szállónál a nyár második felében kezdenek és még idén végeznek, a félemelet pedig részben már kész van, a fennmaradt területen júniusban állnak neki a megvalósításnak. A Vas Gereben utcában júniustól hat hónapon át alakítják ki a mélygarázst, majd hozzátette, a Lovassy parkolóban a korábbi partnerrel kötött szerződéstől elállt a város a sorozatos nemteljesítés miatt, az új partner a Parkolóház Kft. lett. Horváth Gábor főépítész hangsúlyozta, a belváros kétarcú, ez a '60-as években alakult ki, céljuk az volt, hogy összehangolják a két részt. Szólt például a műemlékvédelemmel, a tervtanáccsal lefolytatott egyeztetésekről is. Kiemelte, a burkolatot nagy teherbírású, csúszásmentes természetes kőre, illetve nagyméretű betonlapokra cserélik.

A lakossági fórumon Katanics Sándor önkormányzati képviselő azt tudakolta, mi lesz a piacnál lévő, jelzőlámpás zebra sorsa, illetve az utcazene-fesztivált miként érinti majd a kivitelezés. Brányi Mária elmondta, az említett gyalogátkelőhely a Budapest úti körforgalom kivitelezésének utolsó fázisában, ősszel megszűnik. Az utcazene-fesztivál kapcsán kifejtette, a rendezvény ezúttal a színházkert felé terjeszkedik majd a színpadokkal.

A zebra kapcsán több hozzászólás is érkezett, Forgó Gyula, a Jobbik megyei elnöke úgy vélte, ha egy gyalogátkelőhelyet annyian használnak, mint ezt, annak van létjogosultsága, szerinte nem célszerű a gyalogosokat az aluljáróba átvezetni. Majd emlékeztetett arra, hogy onnan nem messze, az épülő körforgalomnál is lesz egy új aluljáró. Másik hozzászóló úgy vélte, a projekt kapcsán az emberek érdeke sokadrangú és már az is mindegy, merre akarnak közlekedni.

Brányi Mária szerint ugyanakkor a jelzőlámpás zebra lakossági nyomásra jött létre, de most nem aluljárót kell majd használni helyette, hanem egy akadálymentes közlekedési rész áll a gyalogosok rendelkezésére. Egy belvárosi lakó arra hívta fel a figyelmet, hogy a Lordok háza mögötti részből csak jobbra kanyarodhatnak ki, ami gondot okoz, mert kerülniük kell. Az alpolgármester elmondta, továbbra is csak a kisíves kikanyarodásra lesz mód, de a buszpályaudvarhoz tervezett körforgalom megvalósulása enyhíthet majd a problémán.

Az egyik hozzászóló úgy vélte, rossz és a jelenlegi tendenciákkal ellentétes az az alapkoncepció, mely szerint a közösségi közlekedést, a buszpályaudvart kiviszik a város szélére, a sétálóutca közelébe pedig új parkolóházakat építünk. Arra is kíváncsi volt, milyen rendezvényekkel, szórakozóhelyekkel, üzletekkel akarják megtölteni újra élettel az amúgy szerinte kihalt belvárost. Brányi Mária szerint ugyanakkor azért hanyatlik a Kossuth utcai boltok, mert a külső területeken alakultak ki üzletközpontok. Úgy vélte, a fellendítéshez nélkülözhetetlen, hogy az idejutás legszélesebb skáláját biztosítsák, ebbe beletartoznak az autók is.

Bősze Ferenc hozzászólásában kevesellte a jelenlévők számát, ezért azt kérdezte, hol hirdették meg a rendezvényt. Azt tudakolta, igaz-e, hogy az új burkolathoz a követ Kínából hozzák majd és arra is kíváncsi volt, mi a garancia például arra, hogy a Korona szálló felújítása meg is valósul. Hangsúlyozta, ne nézzék hülyének az embereket, hogy "jött egy befektető", aki megépíti a Lovassynál a parkolóházat, a céget ugyanis a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hozta létre, hogy "megmentse a helyzetet", a Hangvilla esetében pedig szerinte nem külső partnerről van szó, hiszen az önkormányzat lesz a tulajdonosa a cégnek és az ingatlannak. Brányi Mária szerint a létszám nem áll összefüggésben a meghirdetés módjával, a burkolóanyagokról pedig nem tudott információkkal szolgálni. Ami a konzorciumi partnereket illeti, csak másodszori kérésre válaszolt, ekkor azt mondta, mindkét cég, a Parkolóház Kft. és a Swing-Swing Kft. is egy kis-és középvállalkozás, majd a Hangvilla kapcsán úgy fogalmazott, "szó van róla, hogy egy közgyűlési döntés feltételei mentén tulajdonrészt vásárolnak", de szerinte akkor is kisebbségi tulajdonos marad a város.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.