Bakos Istvánra, Bánóczi Dezsőre, Bánáss Lászlóra és Babocsay Farkasra emlékeztek

Bányász-politikus, színész-rendező, római katolikus püspök és egy huszártiszt életét ismertette Bándi László tanár-helytörténeti kutató.
 
 

Bakos Istvánra, Bánóczi Dezsőre, Bánáss Lászlóra és Babocsay Farkasra emlékeztek

Bányász-politikus, színész-rendező, római katolikus püspök és egy huszártiszt életét ismertette Bándi László tanár-helytörténeti kutató.
 
 
 
 
 

Bakos Istvánra, Bánóczi Dezsőre, Bánáss Lászlóra és Babocsay Farkasra emlékeztek

Bányász-politikus, színész-rendező, római katolikus püspök és egy huszártiszt életét ismertette Bándi László tanár-helytörténeti kutató.

- Ma ismerkedjünk meg röviden Bakos István bányász, politikus, megyei tanácselnök, Bánóczi Dezső színész, rendező, Bánáss László római katolikus püspök és Babocsay Farkas huszártiszt életével - hangzott el a MÉZ Rádió vasárnapi adásában az ajánlás.

- Bakos István bányász, politikus, megyei tanácselnök Sümegen, 1924. október 11-én, 90 éve született - kezdte az ismertetést Bándi László tanár, helytörténeti kutató. - A nyirádi bauxitbányában csillés, majd vájár volt. 1945-ben a kommunista párt tagja lett, majd 1950-től a Veszprém megyei pártbizottság osztályvezetőjeként dolgozott. Elvégezte a pártfőiskolát, majd a tanácsakadémiát. Bakos István 1957-től megyei tanácselnök, 1961-től pedig a megyei pártbizottság első titkára lett. 1962-től a központi bizottság póttagja volt, 1949-től országgyűlési képviselő. Bakos István Hévízen tragikus és máig tisztázatlan körülmények között hunyt el 1965. május 19-én, 41 évesen. Veszprémben a Vámosi úti temetőben nyugszik. Emberségéért és politikai munkásságáért több magas kitüntetést kapott.

- Bánóczi Dezső színész, rendező Veszprémben született 126 éve, 1888. március 26-án. Jogász végzettséggel a budapesti Thália Színházhoz csatlakozott, annak felbomlása után Kolozsvárra szerződött. A két háború között budapesti színházaknak volt a tagja és rendezője. Közben 1926-tól rendszeresen rendezett a rádióban. Bánóczi Dezső a ’30-as években divatrevük rendezését is vállalta. A 2. világháború után a rádiónál, később az Állami Faluszínháznál dolgozott. Elsősorban epizódszerepeket játszott, árnyalt eszközökkel, hitelesen. A kabarében parasztnótáival műfajt teremtett. A rendezéseihez maga tervezte a színpadi berendezést is. Bánóczi Dezső Budapesten hunyt el 1958. október 13-án, 70 éves korában.

- Bánáss László római katolikus püspök Pozsonyban született 126 éve, 1888. október 14-én. Budapesten a piaristáknál érettségizett, majd Innsbruckban és Rómában tanult. Jogi doktor volt, aki diplomatának készült. Bánáss Lászlót Nagyváradon 1912-ben szentelték pappá. Tábori lelkész, majd 1919-től 14 éven át Nagyváradon az orsolyita apácák lelkésze és iskolájuk igazgatója. Pápai titkos kamarás, 1925-től egyházmegyei tanfelügyelő, 1926-tól karnagy. A harmincas évek elején az Erdélyi Lapok kiadói bizottságának tagja. Főként zenei tárgyú cikkeket írt romániai magyar lapokba. Bánáss László 1944 decemberében tagja volt a Debreceni Nemzeti Bizottságnak, majd az Ideiglenes Nemzetgyűlésnek. 1945. augusztus 16-ától veszprémi apostoli kormányzó, 1946. szeptember 4-étől püspöke a Veszprémi Főegyházmegyének. Kihelyezett káplánságot létesített Dákán, Nagyacsádon és Gézaházán. Lelkészséget hozott létre Nagygyimóton és Pápán, plébániát állított fel Veszprémben a Világ Királynője-templomnál. Átszervezte a pápai egyházkerületet. Az ő idejében premontrei apácák telepedtek le Bakonyoszlopon és Nyárádon. A vallásközi béke megteremtésén fáradozott. Bánáss László Budapesten hunyt el 1949. április 20-án, 61 évesen. A veszprémi székesegyház altemplomában nyugszik.

- Babocsay Farkas huszártiszt Veszprémben született 1705-ben, 309 éve. Ifj. Babocsay Ferenc fia. 1722-ben „csapott fel” katonának. 1742-ben, Bajorországban harcolt a francia-bajor hadak ellen, ott fogságba is esett. 1744-ben alezredes a Baranyay ezrednél és még abban az évben a Tirps huszárok ezredeseként találkozunk a nevével. 1753-ban vezérőrnagy, majd 1757-ben Hadik András berlini vállalkozásának egyik alparancsnoka. Babocsay Farkas huszártiszt Berlin külvárosában kapott halálos sebet 1757. október 16-án, 52 évesen.

2014. október 12.(A MÉZ Rádió adása 2014. október 12-én.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.