Hamilton bevette Szocsit

A Forma-1 első Orosz Nagydíján kettős Mercedes-siker született, az istálló ezzel csúcsra ért.
 
 

Hamilton bevette Szocsit

A Forma-1 első Orosz Nagydíján kettős Mercedes-siker született, az istálló ezzel csúcsra ért.
 
 
 
 
 

Hamilton bevette Szocsit

A Forma-1 első Orosz Nagydíján kettős Mercedes-siker született, az istálló ezzel csúcsra ért.

"Jules, mindannyian szorítunk érted!" Ez a felirat volt olvasható az Orosz Nagydíj rajta előtt közvetlenül a pályára vetítve. A száguldó cirkusz mezőnye az első orosz viadal előtt fejezte ki jókívánságait a pilóta felé, aki egy hete Suzukában szenvedett súlyos balesetet.

A versenyt a helyszínen tekintette meg Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Lewis Hamilton megtartotta első helyét a rajt után, s bár Nico Rosberg elment mellette, később visszavette az első helyet. Ráadásul Rosbergnek már a második körben ki kellett jönnie kereket cserélnie, hiszen egy hatalmas fékezéssel "kicsinálta" azokat. Hamilton tehát kedvező helyzetbe került rögvest a futam elején, mögötte Valtteri Bottas haladt, a harmadik helyen Jenson Button, mögötte Jean-Eric Vergne száguldott, aki Kevin Magnussennel csatázott nagyot.

Sebastian Vettel a mezőny közepén próbált előrelépkedni, ráadásul egy idő után csapattársával, Daniel Ricciardóval kellett csatáznia. A 6. körben a 6-7. helyért csatáztak. A 11. körben a Marussia pilótája, Max Chilton (egyetlen pilótája) a boxba hajtott, fel kellett adnia a versenyt. A 12. körben Hamilton-Bottas-Button-Alonso-Magnussen-Vettel-Ricciardo-Vergne-Raikkönen-Kvyat volt az első tíz sorrendje.

Rosberg a 11. helyen haladt gyors kerékcseréje után, mögötte Felipe Massa haladt, aki az időmérőn már az első selejtezőben kiesett. A 26. körben kereket cserélt Fernando Alonso (előtte Button és Vergne is így tett), aki több másodpercet vesztett kint. Ugyanebben a körben Rosberg megelőzte Kimi Raikkönent, feljött ezzel az 5. helyre. A 27. körben a második helyen álló Bottas is kiment a bokszba, egy körrel később pedig Hamilton is így tett.

A 30. körben már a 4. volt Rosberg, három körrel később pedig már Hamilton mögött haladt. Ráadásul egyre csak gyorsult, de ennek ellenére nem volt feltétlenül reális, hogy utol is érje. Már csak azért is, mert sokáig azt gondolhattuk, még ki kell mennie kerékcserére. Rosbergék végül úgy döntöttek, végigmennek a második körben feltett gumikkal.

A futam maga nem volt túl izgalmas, nem voltak nagy előzések, csendben haladt Hamilton a győzelem felé, a Mercedes pedig a világbajnoki cím felé a konstruktőri versenyben. A 47. körben Hamilton-Rosberg-Bottas-Button-Magnussen-Alosno-Ricciardo-Vettel-Raikkönen volt a sorrend.

S ez a sorrend nem is változott tovább.

Hamilton nyerte az első orosz futamot, Rosberg mögötte ért a célba, a harmadik Bottas lett.

A Mercedes világbajnok!

Jegyzőkönyv. Forma-1, Orosz Nagydíj: 1. Lewis Hamilton (Mercedes), 2. Nico Rosberg (Mercedes), 3. Valtteri Bottas (Williams), 4. Jenson Button (McLaren), 6. Kevin Magnussen (McLaren).

A vb élcsoportja: 1. Lewis Hamilton 291 pont, 2. Nico Rosberg 274 pont, 3. Daniel Ricciardo 199 pont.

A konstruktőri vb-n: 1. Mercedes 565 pont (már világbajnok), 2. Red Bull 342 pont, 3. Williams 216 pont.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.