A FIFA miatt tiltja ki az MLSZ a székely zászlót

A Jobbik az MLSZ forrásainak megvonását is követeli az ügy miatt.
 
 

A FIFA miatt tiltja ki az MLSZ a székely zászlót

A Jobbik az MLSZ forrásainak megvonását is követeli az ügy miatt.
 
 
 
 
 

A FIFA miatt tiltja ki az MLSZ a székely zászlót

A Jobbik az MLSZ forrásainak megvonását is követeli az ügy miatt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elárulta, miért tiltották ki a válogatott meccsekről a székely zászlót: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályozása miatt. Egyébként a Jobbik már az MLSZ forrásainak megvonását is követeli az ügy miatt.

„A korábbi döntések alapján a FIFA és az UEFA versenyrendszerében nem lehet megjeleníteni a székely zászlót, mert azt politikai véleménynyilvánításra alkalmasnak ítéli meg mindkét szervezet. A tilalom megszegésével az MLSZ pénzbüntetés mellett további súlyosabb szankciók elszenvedését is kockáztatná."

A FIFA a 2013-as román–magyar mérkőzés kapcsán meghozott állásfoglalásában egyértelműen rögzítette, hogy a világszervezet politikai megnyilvánulásnak tekinti a székely zászló használatát nemzetközi válogatott mérkőzéseken. A Magyar Labdarúgó Szövetség – amely korábbi gyakorlatában nem tiltotta a zászló behozatalát a mérkőzésekre – ezért büntetést is kapott.

Ezért alkalmazza és kommunikálja minden nemzetközi tétmérkőzés előtt azt a Magyar Labdarúgó Szövetség, hogy kizárólag az érintett nemzetek zászlóit engedi bevinni a stadionba, településnév feltüntetésével. Minden más jelképet az európai és nemzetközi szövetség politikai állásfoglalás megfogalmazásra alkalmasnak ítél meg, így ezeken a mérkőzéseken azok használatától el kell tekintenie a szurkolóknak.

- A hazai bajnoki és kupamérkőzéseken ezen zászlók megjelenítése nem merült fel problémaként, fegyelmi eljárások ezekkel összefüggésben nem indultak – idézi a vs.hu az MLSZ válaszát.

A Jobbik eközben arra kéri a kormányt, hogy vonja meg a közpénzeket az MLSZ-től, amíg szakmailag és erkölcsileg is kifogásolható a munkája. Apáti István, a párt alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján bírálta a szurkolói kártyák bevezetését. Kifogásolta, hogy kitiltották a sportlétesítményekből az árpádsávos és a székely zászlót, a „Vesszen Trianon” rigmusért pedig 100 ezres bírságot lehet kiszabni.

Párttársa, Szilágyi György emiatt azt kérte, a szövetség hagyja el nevéből a magyar szót. Dilettánsnak nevezte a szervezet munkáját; bírálta a hazai labdarúgás eredményeit, valamint megjegyezte: míg a 2009-2010-es szezon 10. fordulóját több mint 29 ezer ember nézte meg, addig a mostani nézőszám mintegy 19 ezer, azaz a nézők egyharmadát „elűzték” a stadionokból. A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy amíg ez a helyzet, addig vonja meg a közpénzeket a szövetségtől. Szeretnék, ha a szervezet vezetője, Csányi Sándor fogadná őket. Szilágyi György szerint húsz éve ugyanazok vannak a szövetségben és tevékenységüknek nincs következménye, pedig a labdarúgásnak olyan emberekre lenne szüksége, mint Dárdai Pál ideiglenes szövetségi kapitány, aki fiatal, menedzser típusú szemléletet képvisel és „nem beszél mellé”.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.