Fellegi nem várta meg, hogy Orbán elküldje

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Az origo.hu információi szerint Fellegi "szoros emberi viszonyban" van Orbánnal, de most mégis a miniszterelnök nyomására döntött a távozás mellett.
 
 

Fellegi nem várta meg, hogy Orbán elküldje

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Az origo.hu információi szerint Fellegi "szoros emberi viszonyban" van Orbánnal, de most mégis a miniszterelnök nyomására döntött a távozás mellett.
 
 
 
 
 

Fellegi nem várta meg, hogy Orbán elküldje

Feladatainak sokasága miatt lemond miniszteri posztjáról Fellegi Tamás. A nemzeti fejlesztési miniszter csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: szerdán felvetette a miniszterelnöknek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél felmentését. Az origo.hu információi szerint Fellegi "szoros emberi viszonyban" van Orbánnal, de most mégis a miniszterelnök nyomására döntött a távozás mellett.

Szerdán kértem a miniszterelnök úrtól, hogy kezdeményezze felmentésemet a köztársasági elnöknél a fejlesztési miniszteri tisztségből - mondta Fellegi Tamás fejlesztési miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón. A nepszava.hu cikkéből kiderül, ezt azzal indokolta, hogy ő a magyar IMF-tárgyalódelegáció vezetője, ami rengeteg munkát és "óriási felelősséget" jelent.

Giró-Szász András kormányszóvivő a miniszteri poszt utódlásáról feltett kérdésre azt mondta: Orbán Viktor hazatérése után személyesen konzultál Fellegi Tamással, és megvitatják a lemondás szakmai érveit. A miniszterelnök hozza meg a döntést, és amennyiben elfogadja a miniszter lemondását, határoz az utódlásról is - tette hozzá.

Fellegi egy ismerője szerint "szoros emberi viszony" van Orbán Viktor és közte, de most állítólag Orbán nyomására döntött a távozás mellett - írta az origo.hu.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a jövő héten Budapesten találkozik az IMF és az EU fő tárgyalójával, és Londonban mindhárom hitelminősítő képviselőjével, valamint nagybefektetőkkel is konzultál.

Mesterházy: Fellegi nem vezetheti az IMF-fel tárgyaló delegációt

Az MSZP elnöke szerint azután, hogy lemondott miniszteri tisztségéről, Fellegi Tamás nem vezetheti a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tárgyaló magyar delegációt.

Mesterházy Attila csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a valutaalappal folytatott tárgyalásokat kormánytagnak kell irányítania, ezért sürgette, hogy a miniszterelnök Fellegi Tamás helyett nevezzen ki új vezetőt a delegáció élére. Kérdésre válaszolva azt mondta: Varga Mihályt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt alkalmasnak tartaná a feladatra.

Az MSZP elnök-frakcióvezetője a nemzeti fejlesztési miniszter lemondásával kapcsolatban úgy vélekedett: a háttérben nem Fellegi Tamás feladatainak sokasága áll, hanem az, hogy nem kíván tovább azonosulni "a magyar utas, dilettáns, idióta gazdaságpolitikával", amelyet Matolcsy György és a miniszterelnök folytat. Fellegi lemondásának másik oka az lehet, hogy alulmaradt Simicska Lajossal, a Fidesz korábbi pénztárnokával szemben, miután "nem engedett bizonyos kéréseknek" - jelentette ki Mesterházy Attila.

Orbán a hétvégén tárgyal Fellegivel

Orbán Viktor miniszterelnök a hét végén személyesen is konzultál Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel azzal kapcsolatban, hogy a tárcavezető csütörtökön közölte: felvetette a kormányfőnek, hogy kezdeményezze a köztársasági elnöknél a felmentését.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője Marseille-ben, az Európai Néppárt kongresszusának helyszínén magyar újságíróknak elmondta: Fellegi Tamás valóban beszélt Orbán Viktorral, aki "érti a nemzeti fejlesztési miniszter által felvetett szempontokat".

Orbán Viktor a tervek szerint péntek éjjel tér haza Budapestre - a brüsszeli uniós csúcstalálkozóról, ahová Marseille-ből utazik -, így a hét végén személyesen is egyeztet a tárcavezetővel, és ezután a lehető leghamarabb meghozza a szükséges döntéseket - közölte a szóvivő.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor elfogadta-e Fellegi Tamás lemondását vagy sem, Szijjártó Péter megismételte: "konzultáltak, és érti a miniszter által felvetett szempontokat", szombaton vagy vasárnap személyesen is találkoznak, egyeztetnek, a jövő héten pedig megszülethetnek a szükséges döntések.

Arra, hogy egy lehetséges utódról van-e már szó, a kormányfő szóvivője azt válaszolta: az, hogy ez egyáltalán napirendre kerül-e, a tárcavezető és a miniszterelnök személyes találkozója után dől el.

A tárgyalásokkal kapcsolatban Fellegi Tamás megerősítette: az ország finanszírozását mindenekelőtt a piacokról akartuk és akarjuk a jövőben is megoldani. A 2008-as IMF-segítséget mielőbb lezárjuk, és fennakadás nélkül visszafizetjük a hitelt. Fellegi azt követően beszélt erről, hogy szerdán informális tárgyalást folytatott Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti képviseletének vezetőjével - írja az index.hu.

Az MSZP szerint Matolcsynak kellett volna lemondania

Az MSZP szerint nem Fellegi Tamásnak, hanem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek kellene távoznia. A szocialisták ezt követelik, és azt, hogy a kormány haladéktalanul hozza létre a önálló pénzügyminisztériumot.

Józsa István frakcióvezető-helyettes szerint azzal, hogy a nemzeti fejlesztési miniszter felajánlotta lemondását, nyilvánvalóvá vált, hogy "vállalhatatlan a miniszterelnök és jobbkezének gazdaságpolitikája". A szocialista politikus közleménye - amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez - Fellegi Tamás döntését összefüggésbe hozta azzal, hogy tárcájánál korábban leváltották Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárt, majd Bencsik János energiaügyi államtitkár is bejelentette, hogy távozik a tárcától, így "lassan már alig akad szakpolitikusa a minisztériumnak".

A döntéssel kapcsolatban az MSZP-s képviselő felvetette: az a példa nélküli eset történhet meg, hogy nem miniszter irányítja a magyar küldöttséget a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokon.

Tegnap semmilyen hír sem szivárgott ki

Semmi hír nem szivárgott ki tegnap arról, hogy Fellegi Tamás tárgyalt-e és miről a Nemzetközi Valutaalap budapesti képviseletének vezetőjével.

Pedig a nemzeti fejlesztési miniszter hétfőn elkotyogta, hogy szerdán találkozik Irina Ivascsenkóval. Fellegi korábban elmondta, hogy informális tárgyalások folynak addig, ameddig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság, valamint a magyar kormány mandátumot ad a tárgyalódelegációknak, ami 2012 januárjának első napjaiban várható.

A kormánynak esze ágában sincs megállapodni az IMF-fel, ezt nyilatkozta tegnap Mihályi Péter. A közgazdász szerint, ha a kabinet komolyan gondolná az újabb szerződéskötést, akkor nem várna januárig a tárgyalásokkal. Mihályi Péter közgazdász úgy gondolja, hogy jelen állás szerint a kormány nem akarja, hogy megállapodás szülessen .

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnapi, más ügyben tartott sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: tárcája államtitkári szinten képviselteti majd magát az IMF-tárgyalásokon, a tárcavezető maga nem kapott felkérést arra, hogy részt vegyen a grémium munkájában. A küldöttséget Fellegi Tamás vezeti, de Magyarország továbbra sem kíván hitelt lehívni a Valutaalaptól, mert a szaktárca talált forrásokat. Matolcsy arra a kérdésre nem válaszolt, miért nem ő vezeti az IMF-delegációt.

Adott viszont erre egyfajta magyarázatot a héten Czomba Sándor nemzetgazdasági államtitkár a Parlamentben, amikor Tukacs István szocialista politikus kérdésére válaszolt, aki azt állította: Matolcsy György miniszterként mind a kormány, mind a kormánypárti képviselőcsoport bizalmát élvezi, mert Matolcsy gazdaságpolitikája sikeres, amit bizonyít, hogy sikerül a költségvetési hiányt 3 százalék alá szorítani. Arról nem beszélt, hogy ez a magánnyugdíjpénzek lenyúlásának köszönhető. A magyar kormány és a Nemzetközi Valutaalap között tavaly július 17-én szakadtak meg a tárgyalások.

Idén november 12-én Orbán Viktor kormányfő még azt mondta: a kormány a Nemzetközi Valutaalap "nagylelkűsége" helyett a piaci finanszírozást részesíti előnyben. Lázár János Fidesz-frakcióvezető november 15-én: "nem tudom, az európai gazdasági környezet milyen lépéseket fog kikényszeríteni, de a magyar kormány már tavaly úgy döntött, ezután az IMF-től független utat fog járni. Két nappal később a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.