Az MTVA székházában nem bűn a lehallgatás

Bárkit le lehet hallgatni a közmédiában, és az nem bűncselekmény?
 
 

Az MTVA székházában nem bűn a lehallgatás

Bárkit le lehet hallgatni a közmédiában, és az nem bűncselekmény?
 
 
 
 
 

Az MTVA székházában nem bűn a lehallgatás

Bárkit le lehet hallgatni a közmédiában, és az nem bűncselekmény?

Tavaly tavasszal találtak videó és hang rögzítésére alkalmas készülékeket az MTVA vezérigazgatója, Vaszily Miklós tárgyalójában, illetve Vas Imre üzemeltetési igazgató és Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodáiban.

Azóta nyomozott a rendőrség az ügyben, ennek iratait január 16-án adta át a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az ügyészségnek – írja a 444.hu. Vast és Enyedit az ügy gyanúsítottjaiként hallgatta ki a rendőrség, státuszukat az MTVA felfüggesztette.

A nyomozás két lehetséges vádpontban zajlott. Az első tiltott adaszerzés bűncselekménye, a másik pedig „kettős felhasználású termékkel visszaélés és haditechnikai termékkel vagy szolgáltatással visszaélés” bűntette miatt indult meg.  Előbbi a lehallgatást jelöli, utóbbi pedig olyan megfigyelésre alkalmas készülékek felhasználására utal, amelyek engedélykötelesek.

„A Fővárosi Főügyészség az iratokat megvizsgálta, és ennek eredménye alapján a tiltott adatszerzés bűntette miatt a két gyanúsítottal szemben folytatott nyomozást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – megszüntette” – írta szerdai válaszának első felében az ügyészség. Azzal magyarázzák a döntést, hogy a „töretlen jogalkalmazói gyakorlat” értelmében „az MTVA irodái, illetve tárgyalói nem lehetnek a tiltott adatszerzés elkövetésének helyszínei”.

A 444 cikkében kiemeli, hogy ezt nehéz másként érteni, mint hogy senkit nem lehet lehallgatni a közmédiában úgy, hogy az bűncselekmény lenne. Másképpen: bárkit le lehet hallgatni a közmédiában, és az nem bűncselekmény. A portál az ügyészségtől részletes indoklást is kért, de érdemi információ abból sem derült ki.

Az teljesen kizárt, hogy a titkosszolgálati akció történt, mert az esetben eleve nem indult volna nyomozás, mint ahogy ez egyenesen következik a kettős felhasználású eszközök használatára vonatkozó vádpontból is. Az MTVA-ban valakik szervezetten, politikai célból figyeltek meg vezetőket. 

Az eset azért is súlyos, mert mint az Index egy szeptemberi cikke rámutatott, a közmédia intézményei nemzetbiztonsági védelem alá tartoznak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak törvényileg nevesített felhatalmazása van az MTVA objektumvédelmére.

Az engedélyköteles lehallgatókészülékkel és kamerákkal történt visszaélés gyanúja miatt zajló nyomozás az MNO információi szerint tovább zajlik, ennek határideje február 25, és remélhetőleg azt is tisztázza majd az ügyészség, mit lehet még csinálni nem engedélyezett lehallgatókészülékkel egy közintézményben tiltott adatszerzésen kívül. 

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.