A nép, a cafat és az unió

Mintegy 100-150 ezren vonultak utcára szombaton, hogy támogassák a kormányt és elítéljék az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos fellépését. A nyugati lapok arra jutottak, hogy hiba lenne még Orbán Viktort leírni. A tüntetők erősen szovjeteztek, és a jelek szerint sok ember szervezetten érkezett a gyűlésre - gyakran a határon túlról.
 
 

A nép, a cafat és az unió

Mintegy 100-150 ezren vonultak utcára szombaton, hogy támogassák a kormányt és elítéljék az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos fellépését. A nyugati lapok arra jutottak, hogy hiba lenne még Orbán Viktort leírni. A tüntetők erősen szovjeteztek, és a jelek szerint sok ember szervezetten érkezett a gyűlésre - gyakran a határon túlról.
 
 
 
 
 

A nép, a cafat és az unió

Mintegy 100-150 ezren vonultak utcára szombaton, hogy támogassák a kormányt és elítéljék az Európai Unió Magyarországgal kapcsolatos fellépését. A nyugati lapok arra jutottak, hogy hiba lenne még Orbán Viktort leírni. A tüntetők erősen szovjeteztek, és a jelek szerint sok ember szervezetten érkezett a gyűlésre - gyakran a határon túlról.

A nepszava.hu cikkéből kiderül, a Belügyminisztérium szerint 400 ezer, más becslések szerint negyedennyi-harmadennyi embert mozgósítottak a szombati kormánytámogató vonulás szervezői. Emlékeztetőül: Bayer Zsolt jobboldali médiaszemélyiség, Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, illetve Széles Gábor nagyvállalkozó hívott utcára mindenkit, mondván: aki szereti a kabinetet, az sétáljon le a Hősök terétől az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky úton, illetve az Alkotmány utcán a Kossuth térig. Ahol - célba érés után - mindenki megtudhatta Bayer Zsolttól, hogy ismét bebizonyosodott: a szeretet mindig erősebb lesz a gyűlöletnél.

Ennek ellenére az uniót mégsem szerette a tömeg és maga Bayer sem. A menet élén haladó publicista ugyanis hatalmas transzparenst cipelt szervező társaival együtt, rajta felirat: "nem leszünk gyarmat" (mindez angolul is olvasható volt). Erre rímeltek a "privát táblák" miszerint "European Union=Soviet Union", illetve ezt a tézist betűszavakkal is megörökítették: "EU=CCCP". És persze akadt szóbeli komment is. "Nincs semmi baj az országgal, de az tűrhetetlen, hogy az unióban úgy bánnak velünk, mint egy cafattal", horgadt fel egy középkorú női ballonkabát még a menet kezdetén. "Na, most mehetnek a szocik meszelni az unióhoz, ennyi magyar ellen nem lehet mit tenni" - szólt egy idős bajusz sapkája alól.

Igaz, ami igaz, mire a menet élén masírozók elérték a Kossuth teret, a tüntetők "utóvédje" még az Oktogonnál állt. Persze ez sem volt mindenkinek elég: "Lehetnénk többen is, de legalább gyertyát rakhatnának az ablakba, hogy lássuk, velünk vannak. De hát itt elsötétítették az ablakokat", sopánkodott pogácsafogyasztás közben egy horgolt női sapka. "Más náció ők" - vágta el lakonikusan a lamentálást egy ősz gombafej. Majd a kérdő tekintet okán még annyit kipréselt magából, hogy "ezek zsidók". Aztán megcélozta az Oktogon egyik gyorséttermét, mert nagy úr a szükség, de visszapattant. Az illemhely csigalépcsőjén igaz magyarok hada, aki végzett, kólával és "jenki szendviccsel" tartotta szinten a hevületet.

Ami a legtöbb demonstrálónál valóban spontán volt, ám internetes bejegyzések szerint ellenpéldák is akadtak. Egy házgondnok a Falk Miksa utcából (ez vezet a Kossuth térről a Szent István körútra) arról írt, hogy nagyváradi magyarok beszélgettek a kapuja előtt. "Kiderült, hogy fejenként 3500 forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy legyenek. A busz, amivel jöttek, azzal a lendülettel, hogy kiszálltak hazament. (...) A beszélgetés közben jött egy idős házaspár, akik elmondták, hogy ezer forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy itt legyenek." Hogy hiteles-e ez a bejegyzés vagy sem, az kérdéses. Annyi biztos, hogy Kossuth téren Háromszék, Gyergyószék, Erdélyi Nemzeti Tanács táblák álltak az első sorban. És az is biztos, hogy a felvonulás meglehetősen "el volt eresztve". Például, sokan odamentek a fáklyakupacokra vigyázókhoz, hogy vennének egyet, ám hamar kiderült, hogy a fáklya - noha sok tízezer égett belőlük - ingyenes. Illetve több tucat busz várta a hazaindulókat - természetesen különbusz. Maga az MTI tudósított - fotóval együtt - arról, hogy Pécsről busz indult a budapesti tüntetésre. Több romániai nagyvárosban a Magyar Polgári Párt szervezett szimpátiatüntetéseket - egyidőben a fővárosi akcióval.

Nyugatról így látták

Orbán Viktor és kormány támogatásának "masszív felmutatása" volt a szombati demonstráció, írta a BBC budapesti tudósítója. Nick Thorpe szerint a kormány támogatói azt is meg akarták mutatni, hogy több embert tudnak mozgósítani, mint az ellenzék. A Reuters Canada szerint a demonstráció arra figyelmeztet, az Orbán vezette Fidesszel továbbra is erős politikai erőként kell számolni, annak ellenére, hogy egy friss közvélemény-kutatás szerint a magyarok 84 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok. A Voice of America az egyik tüntető uniós kritikáit idézte: "Nem szolgáltunk rá erre a támadásra, ezért úgy tudjuk támogatni a kormányt, hogy egységesnek mutatjuk magunkat."

Az Al Jazeera a kormánypárti tüntetéssel kapcsolatban leszögezte, nemcsak az EU-ban vannak olyanok, akik szerint Orbán Viktor túl messze ment, hanem Magyarországon is. Az arab hírtévé Mesterházy Attila MSZP-elnököt szólaltatta meg, aki szerint a kormányfő gyakran a magyar nemzeti érdekek védelmezőjeként mutatja be magát, ám ez hazugság, mert a nemzetközi kritikák nem a nemzetnek, hanem Orbán politikájának, stílusának szólnak.

Mennyi az annyi?

Bár a szombati vonulás hivatalosan nem a Fidesz égisze alatt zajlott, a fideszes EP-képviselők megköszönték a részvételt a "soha nem látott méretű kormány melletti demonstráción". Annak kapcsán viszont, hogy mit jelent a "soha nem látott méretű" kitétel, számháború robbant ki. A legnagyvonalúbban a szervezők becsültek, amikor egymillió résztvevőről beszéltek. A legkisebbre Török Zsolt taksálta a tömeget, a szocialista szóvivő több tízezer embert valószínűsített. Megjegyzendő: a Magyar Távirati Iroda (MTI) is hasonló számokkal nyitott, majd 6 óra tájban, amikor a vonulók befutottak a Kossuth térre, 100 ezerre növelte a létszámot. Majd jött egy hivatalosnak szánt adat: a Belügyminisztérium 400 ezernyi résztvevővel kalkulált, és végül ezt a számot emelték át a kormányzati politikusok is. A Belügyminisztérium korábban semmilyen számháborúba nem szólt bele, nem is adott ki becslést demonstráción résztvevők számáról.

Így nem csoda, hogy Pelczné Gáll Ildikó fideszes EP-képviselő szerint a nyugati sajtó több százezer embert tagadott el. Ugyanis a legtöbb nyugati orgánum - ahogy a mértékadó magyar portálok is - 100-150 ezres tömeggel kalkuláltak. A Washington Post amerikai napilap mindössze 100 ezer, a német Süddeutsche Zeitung szintén 100 ezer emberről írt. A Kleine Zeitung pedig úgy fogalmazott, szombaton "tízezrek fejezték ki szimpátiájukat a jobboldali-konzervatív miniszterelnök mellett". De Pelczné szerint a nyugati sajtótermékek továbbra is azon az acsarkodó, Magyarországot sértő úton járnak, amin eddig is. Ám hivatalosan a kormány örömébe nem vegyült üröm, és Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője arról beszélt, hogy Magyarország történetének legnagyobb demonstrációjára került sor. Megjegyzendő: a 2002-es Kossuth-téri tömeget Rákay Kálmán kétmillió emberként azonosította, ami épp ötször akkora, mint "Magyarország történetének legnagyobb demonstrációja".

Mindenesetre a nol.hu becslése szerint a Hősök terétől a Kossuth térig vezető út 3 kilométer. Az útvonal legszélesebb szakasza legfeljebb 30 méter. Ezzel a szélességgel - és négyzetméterenként két emberrel - számolva ezen az útvonalon - faltól falig - 180 ezer ember fér el. Négyzetméterenként négy emberrel kalkulálva (csúcsforgalom idején ilyen népsűrűséget is mértek már a metrón és egyes villamosokon), a tömeg létszáma elérheti a 360 ezret. Ám a nol.hu szerint egy percig sem állt elő az az állapot.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.